Politie Twente

Persberichten Politie Twente 15 mei 2004
Jan Camphuis.: 053-4555588

Internationale grenscontroles

Voor de vierde keer werd een grote internationale grenscontrole gehouden

Grens tussen Nederland en Duitsland, vanaf de Dollard tot grensovergang Elten

Onderstaand cursief afgedrukt persbericht is hierover afgelopen nacht, door de gezamenlijke staf van de diensten die aan de controle meewerkten, gemaakt. Door een collega voorlichter van de regio Noord- en Oost Gelderland is een en ander globaal vertaald. Deze vertaling is hieronder ook te vinden.
Verder wordt een "Twentse" aanvulling gegeven:

Pressemeldung

In der Zeit von Freitag, 14.05.04, 15:00 Uhr bis Samstag, 15.05.04, 04:00 Uhr, wurde im deutsch / niederländischen Grenzkorridor zwischen der Nordsee (Dollart) und dem Niederrhein (Bundesautobahn 3 - Grenzübergang Elten), eine konzertierte Fahndungs- und Kontrollaktion zur Kriminalitätsbekämpfung durchgeführt.
Zur wirkungsvollen Bekämpfung der Kriminalität entlang der EU-Binnengrenze zwischen dem Königreich der Niederlande und der Bundesrepublik Deutschland wurde eine koordinierte und konzertierte Fahndungs- und Kontrollaktion verschiederner Sicherheitsbehörden durchgeführt. Beteiligt waren auf deutscher Seite der Bundesgrenzschutz, der Zoll, Länderpolizeien aus Niedersachsen und Nordrhein-Westfalen und auf niederländischer Seite die Douane, die Königliche Marechaussee, örtliche Polizeibehörden und das Korps Landelijke Politie Diensten.
Fahndungsschwerpunkte waren die Bekämpfung der Rauschgiftkriminalität sowie die Verhinderung der illegalen Einreise und den damit verbundenen Verstößen gegen das Ausländer- bzw. Asylrecht sowie Menschenhandel und Schleusertätigkeiten.
Außerdem wurden Delikte im Bereich der Bandenkriminalität sowie der Kfz. -Kriminalität, Kfz.- Diebstähle / - Verschiebungen besonders mit einbezogen. Allgemeine Straftaten, Verkehrsdelikte wie Trunkenheitsfahrten, Führerschein- und Zulassungsvergehen konnten so ebenfalls verstärkt in die Fahndung mit einbezogen werden.
Durch sichtbare Kontrollen an einzelnen ausgewählten grenzüberschreitenden Hauptverkehrsadern und verstärkte mobile und stationäre Kontrollen, mit wechselnden Standorten im Hinterland auf deutscher wie auch auf niederländischer Seite der Grenze, wurde ein erhöhter Fahndungsdruck auf potentielle Straftäter ausgeübt und erreicht.
An der in dieser Form zum vierten Mal durchgeführten Aktion war es besonders wichtig, die verschiedenen Bundesgrenzschutz-, Polizei- und Zolldienststellen aus den Niederlanden und Deutschlands in Übereinstimmung miteinander und abgestimmt aufeinander fahnden zu lassen. Die Koordination der Einsatzmaßnahmen erfolgte durch einen 12-köpfigen Führungsstab unter Federführung des PK BAB Osnabrück bei der Polizeiinspektion Osnabrück-Stadt. Die bis Jahresende aufgebaute Polizeidirektion Osnabrück wird zukünftig für die Zusammenarbeit im Grenzgebiet zwischen dem Land Niedersachsen und dem Königreich der Niederlande verantwortlich sein.
Die enge Kooperation zwischen den beteiligten Dienststellen, insbesondere die grenzübergreifende Zusammenarbeit mit den beteiligten niederländischen Behörden (Koninklijke Marechaussee, Douane und Regiopolitie) verlief reibungslos und ausgesprochen positiv. Bei der Aktion waren über 650 Beamte eingebunden.
Derartige gemeinsame Kontrollen sind ein wichtiger Bestandteil der länder- und staatenübergreifende Kriminalitätsbekämpfung innerhalb Europas.
Die überregionale Fahndungsaktion im deutsch / niederländischen Grenzkorridor führte zur Feststellung folgender Straftaten bzw. zu folgenden Maßnahmen:
1. 9219 Anzahl der kontrollierten Fahrzeuge
2. 11964 Anzahl der kontrollierten Personen
3. 77 Verstöße im Zusammenhang mit Betäubungsmitteln
4. 25 ausländerrechtliche Verstöße
5. 36 sonstige Strafanzeigen
1. davon 1 Diebstahlsanzeigen
2. davon 1 Urkundenfälschungen
3. 6 sonstige
6. 23 Fahren unter Alkohol / Drogen
7. 11 Fahren ohne Fahrerlaubnis
8. 14 Festnahmen
9. 12 Blutproben
10. 47 Sicherstellungen
11. 41 Sicherheitsleistungen
12. 174 Ordnungswidrigkeiten
13. 22 Berichte
14. Sonstiges: 1888 Alko-Tests

Herausragende Feststellungen:
Insgesamt wurden an mehreren Kontrollstellen annähernd 2 Tonnen (2000 Kilogramm) Betäubungsmittel verschiedener Arten (vornehmlich Kath) sichergestellt.
Im Rahmen eines Betäubungsmittelfundes wurde festgestellt, dass das mitgeführte Fahrzeug ebenfalls entwendet worden war. Das Fahrzeug wurde sichergestellt und die Insassen festgenommen.

P E R S B E R I C H T

Bij een grote controle aan de Duits-Nederlandse grens zijn afgelopen nacht 25 illegale vreemdelingen aangehouden, 23 aanhoudingen voor het rijden onder invloed van alcohol of drugs en werd zo'n 2000 kilo aan voornamelijk softdrugs in beslag genomen.
De controle werd van vrijdag 15.00 tot zaterdag 04.00 uur uitgevoerd en hierbij werd niet alleen op de belangrijke grensovergangen tussen beide landen gecontroleerd, ook waren er surveillance-eenheden in het achterland actief.
Belangrijkste doelstelling is de controle op criminele activiteiten aan de binnengrenzen van de Europese gemeenschap en wel tussen Duitsland en Nederland. Hierbij werd gelet op overtredingen van de Opiumwet, controle in het kader van de mensenhandel en grensoverschrijdingen door mogelijke illegale vreemdelingen.
Verder letten de deelnemende instanties op zaken als voertuigcriminaliteit, het rijden onder invloed, openstaande boetes en andere strafbare feiten.
Ook nu werd de controle gehouden vanaf de top van Duitsland tot aan de grensovergang Elten in de Achterhoek. Aan Duitse zijde deden de Bundesgrenzschutz, de douane, de politie Niedersachsen en de politie Nordrhein-Westfalen mee. Aan Nederlandse zijde waren de verschillende politieregio's, de douane, de Koninklijke Marechaussee en het KLPD ingezet en in totaal deden zo'n 650 medewerkers mee aan de controle.
De actie werd gecoördineerd vanuit het politiebureau in Osnabrück, waar een 12 koppige staf van Duitse en Nederlandse vertegenwoordigers van de deelnemende instanties samenwerkten. Bij de actie werd gelet op de aansturing van het geheel en het is de bedoeling dat in de toekomst vanuit Osnabrück een team werkzaam blijft om grensoverschrijdende controles en werkzaamheden te coördineren.
Hieronder volgen de belangrijkste cijfers van de controle, die ook nu weer als zeer waardevol werd beschouwd.
9219 gecontroleerde voertuigen
11964 gecontroleerde personen
77 processen verbaal voor de Opiumwet
25 illegale vreemdelingen
36 gesignaleerden voor strafbare feiten of openstaande boetes (1 voor diefstal en 1 voor vervalsing) de rest voor overige zaken
23 aanhoudingen voor het rijden onder invloed of drugs
11 voor het rijden zonder rijbewijs
14 aanhoudingenvoor diverse strafbare feiten

12 Bloedproeven

1888 blaastesten
en nog een aantal overtredingen.

Twente:
In het "Duitse" persbericht wordt o.a. gesproken over het aantreffen van een grote hoeveelheid drugs in een gestolen auto. Deze auto, een busje, werd vrijdagavond 14 mei om ongeveer 20.10 uur aangetroffen op de A1 in de Lutte vlak voor de grensovergang. Gezien werd dat de bestuurder bij de auto wegliep maar een tweede persoon, een 17 jr. jongen uit Nederhorst den Berg kon worden aangehouden. Bij controle bleek dat de auto als gestolen gesignaleerd stond. In de auto werden ongeveer 30 jute zakken vol met Qat aangetroffen, tussen de 750 en 1000 kg. Qat is een softdrug (kauwproduct) wat in Nederland niet is verboden maar in Duitsland wel. De 17 jr. is overgebracht naar het politiebureau in Hengelo waar hij voor verder onderzoek is opgesloten. Zaterdag de 15e verklaarde hij in een eerste verhoor dat hij samen met een vriend, die hij alleen van voornaam kent, onderweg was naar de grens waar de Qat overgeven zou worden aan een aantal Duitsers die de partij hadden gekocht. Hij is in verzekering gesteld voor het in het bezit hebben van een gestolen auto en het onderzoek wordt voortgezet. Met justitie zal worden overlegd wat er met de aangetroffen Qat moet gebeuren.

Alcoholcontroles

Diverse overtredingen geconstateerd, enkele bestuurders opgesloten

Noordwest Twente:

In het district Noordwest Twente werd tussen vrijdagmiddag de 14e, 16 uur en vrijdagavond de 14e, 22.45 uur een alcoholcontrole gehouden.
Van 16 tot 18 uur werden 305 bestuurders gecontroleerd op de Nieuwe Daarlerveenseweg in Vriezenveen. Geen van de 305 was in overtreding. Ook geen overtredingen werden er geconstateerd tussen 19.15 en 20.15 uur aan de Grotestraat in Nijverdal waar 176 bestuurders werden gecontroleerd en tussen 20.30 en 21.30 uur aan de Reggesingel in Rijssen bij het controleren van 105 bestuurders.
Tussen 21.45 en 22.45 uur werd de controle gehouden op de Bornsestraat in Almelo waar van de 48 bestuurders er twee te veel hadden gedronken. Een 34 jr. man uit Hengelo blies 0.7 promille en bij een 54 jr. mevrouw uit Borne wees de ademanalyse 0.6 promille uit. Beiden hebben een proces-verbaal gekregen.

Enschede:
Vrijdagavond 14 mei om ongeveer 22.15 uur werd op de Pathmossingel in Enschede een automobilist met hoge snelheid gesignaleerd,. Na een korte achtervolging, waarbij de bestuurder de nodige risico's nam, sprong hij op de Drukkerstraat uit de auto en rende weg. Na een achtervolging te voet via een aantal tuinen en gangetjes kon hij op de Bombazijnstraat worden aangehouden en werd de man, een 33 jr. Enschedeer, overgebracht naar het bureau. Hier wees de ademanalyse 0.7 promille uit. Daarnaast bleek dat hij reed zonder geldig rijbewijs, de auto niet was verzekerd en niet APK was gekeurd. Voor nader verhoor hierover is hij daarop voor de rest van de nacht opgesloten. Zaterdag de 15e werd hij afgehoord en in vrijheid gesteld. Maar ondertussen was duidelijk geworden dat de 33 jr. ook nog twee weken gevangenisstraf had openstaan, waarvoor hij werd aangehouden en opgesloten.

Tilligte:
Werd vrijdagavond de 14e om ongeveer 18.45 uur een 30 jr. automobilist uit het Duitse Nordhorn gecontroleerd op de Frensdorferweg in Tilligte. Hij bleek te veel te hebben gedronken en de ademanalyse wees 0.75 promille uit. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

Vriezenveen:
Werden vrijdagavond 14 mei omstreeks 23.40 uur twee snorfietsers gecontroleerd op de Oosteinde in Vriezenveen. Beiden bleken te diep in het bekende glaasje te hebben gekeken. De twee, Vriezenveners van 44 en 59 jaar, werden meegenomen naar het bureau waar de jongste 1.06 promille blies en de oudste 1.4. Van deze laatste is het rijbewijs ingevorderd en tegen beiden wordt proces-verbaal opgemaakt.

Almelo / Geesteren:
Werd zaterdagmorgen 15 mei omstreeks 02.50 uur op de Grotestraat in Almelo een eigenaar van een geparkeerde auto gewaarschuwd niet te gaan rijden. Deze eigenaar had te veel gedronken. De politiemensen moesten daarop even weg en bij terugkomst om een en ander te controleren bleek de auto toch verdwenen. Hierop is een onderzoek ingesteld in de woonomgeving van de auto-eigenaar en werd hij op de Haarbrinkweg in Geestreen rijdende aangetroffen. De bestuurder, een 25 jr. inwoner van Geesteren, werd aangehouden en aan het bureau wees de ademanalyse 0.65 promille uit. Proces-verbaal worden opgemaakt.

Almelo:
Werd zaterdagmorgen 15 mei om ongeveer 04.15 uur op de Grotestraat in Almelo een busje gesignaleerd die zonder verlichting reed. De bestuurder, een 50 jr. man uit Almelo, bleek behoorlijk aan bachus te hebben geofferd. Hij werd aangehouden en met de nodige moeite lukte het hem om de ademanalyse te voltooien met als uitslag 1.15 promille. Op dat moment was hij niet in staat een verklaring af te leggen en werd hij opgesloten om zijn roes uit te slapen. In de loop van de zaterdag is hij afgehoord en met een proces-verbaal heengezonden.

Haaksbergen:
Werd zaterdagmorgen 15 mei om ongeveer 04.25 uur geconstateerd dat een 22 jr. man uit Hengelo weg wilde rijden met zijn auto die geparkeerd stond aan de Bouwmeester in Haaksbergen. Surveillerende politiemensen gaven hem een rijverbod omdat hij naar het inwendige gebruik van de nodige alcohol rook. Even later, om ongeveer 04.40 uur zagen dezelfde politiemensen de auto met achter het stuur de 22 jr., rijden op de Mr. Eenhuisstraat in Haaksbergen. Hij is aan de kant gezet en meegenomen naar het bureau in Haaksbergen waar de ademanalyse 0.92 promille uitwees. Processen-verbaal worden opgemaakt.

Overdinkel:
Bij controle van een 35 jr. snorfietser uit Overdinkel op de Hoofdstraat in zijn woonplaats op vrijdagavond 14 mei om ongeveer 20.55 uur, bleek dat hij te veel had gedronken. De ademanalyse aan het bureau wees 0.7 promille uit en proces-verbaal wordt opgemaakt.

De Lutte:
Werd vrijdagavond 14 mei om ongeveer 18.50 uur een 47 jr. automobilist uit het Duitse Wardenburg gecontroleerd op de A1 in de Lutte. Ook hij had te veel gedronken en de ademanalyse wees ook bij hem 0.7 promille uit. Proces-verbaal is het gevolg.

Aanhouding na diefstal uit woning

Diefstal opgelost maar aangehouden persoon voor 30 dagen opgesloten

Hengelo

Vrijdagmorgen 14 mei werd doorgegeven dat er was ingebroken in een woning aan de Jacob Marisstraat in Hengelo. Uit de woning werden o.a. een televisie, een satellietontvanger en een videorecorder weggenomen. Een onderzoek werd ingesteld en in de loop van de vrijdag werd een 44 jr. Hengeloer aangehouden die van de diefstal werd verdacht. Bij nader onderzoek in de schuur van zijn woning werden de ontvreemde goederen aangetroffen. Voor deze zaak werd hij afgehoord waarna bleek dat de 44 jr. nog een vonnis had openstaan van ruim 740 euro of 30 dagen gevangenisstraf. Hij kon niet betalen en werd voor de 30 dagen opgesloten. (bps: 04-059481)

Aanhouding autokraker

Eigenaresse auto betrapt inbreker op heterdaad

Enschede

Zaterdagmorgen 15 mei om ongeveer 00.45 uur, werd gemeld dat de eigenaresse van een geparkeerde auto aan de Assinklanden in Enschede, een autokraker had betrapt. Toen hij door haar was betrapt, een portier was reeds open gebroken, was hij weggelopen en een goed signalement werd doorgegeven. Een persoon die volledig aan het signalement voldeed werd even daarna gesignaleerd op de Auskamplanden. Hij, een 17 jr. Enschedeer, werd aangehouden en door de eigenaresse van de auto herkend. Aan het bureau is hij opgesloten en in de loop van zaterdag de 15e voor nader verhoor in verzekering gesteld. (bps: 04-059882)

---- --