Politie Groningen

Persberichten zaterdag 15 mei 2004

Provincie Groningen 15-05-2004 -

Delfzijl: inval café Kuilsburg
De politie heeft vrijdag rond middernacht een onderzoek naar drugs ingesteld in een café op Kuilsburg in Delfzijl. De 41-jarige uitbater is aangehouden, alsmede een 35 en een 29-jarige klant, beiden uit Delfzijl. De 35-jarige klant had 20 bolletjes coke op zak, de andere 1 bolletje coke. Tevens werd een 30-jarige Delfzijlster aangehouden die tijdens de actie buiten op straat aan een politieman in burger probeerde harddrugs te verkopen Hij bleek bleek een
gebruikershoeveelheid coke of heroïne bij zich te hebben. De drugs zijn in beslag genomen. De vier mannen zijn ingesloten voor nader verhoor. De politie stelde het onderzoek in na een wekenlang onderzoek waaruit bleek dat in de horecagelegenheid drugs werden verhandeld, hetgeen de uitbater zou toelaten. Daarnaast kreeg de politie informatie over handel in gestolen goederen. Tevens kwamen er klachten binnen over overlast van het café in de buurt. Mogelijk zou er sprake zijn van vuurwapenbezit. De inval werd gedaan op een tijdstip waarop ongeveer 25 klanten in de zaak aanwezig waren. Een aanhoudingseenheid van de politie ging als eerste naar binnen waarbij iedereen duidelijk werd gemaakt om in de zaak te blijven Daarna werd iedere klant gefouilleerd. In totaal werden tijdens de actie die tot ongeveer 2.30 uur duurde, ruim vijftig politieagenten ingezet. De bevindingen van het politieonderzoek zijn aan de burgemeester van Delfzijl gerapporteerd, die daarop besloot het café met onmiddellijk ingang te sluiten.

Delfzijl: aanhoudingen voor vernielingen
De politie heeft vrijdagnacht vijf inwoners van Delfzijl aangehouden voor het plegen van vernielingen aan een woning aan de Zeis in Delfzijl. De politie ontving in eerste instantie een melding dat een auto van een bewoner aldaar op de kop was gezet door een groep jongelui. Dit bleek inderdaad het geval te zijn. Tevens waren enkele ruiten van de woning vernield. Op dat moment werd een 24 en een 39-jarige man aangehouden die vermoedelijk verantwoordelijk waren voor deze vernieling. Toen zij werden overgebracht naar het politiebureau, kwamen drie anderen, respectievelijk 15, 17 en 43-jaar oud, weer bij de vernielde woning en gooiden nog enkele ramen in. Ze hadden echter niet gerekend op de aanwezigheid van enkele politieagenten die vanwege de dreigende sfeer achtergebleven waren. Ze konden ook meteen in de kraag worden gevat. De 15 en 17-jarige jongen zijn na verhoor weer op vrije voeten gesteld De anderen zijn voor openlijke geweldpleging ingesloten en zullen nader worden gehoord. Daaruit moet ook nog blijken wat de aanleiding is geweest van de vernielingen is geweest.

Doezum: inwoner van Doezum en Kornhorn aangehouden voor bedreiging Een 18-jarige inwoner van Kornhorn en een 19-jarige inwoner van Doezum zijn vrijdagnacht aangehouden voor bedreiging en mishandeling van een inwoner van Lutjegast en een inwoonster van Doezum. De beide mannen reden in een auto langs de Provincialeweg tussen Grootegast en Doezum en molesteerden daar de andere twee die over het fietspad reden. Ze volgden in hun auto het tweetal al schreeuwende en claxonnerende over het fietspad. In Doezum reden ze zo dicht naast de fietsers, dat de inwoner van Lutjegast door de auto werd geraakt. Tevens werd hij met iets in het gezicht geslagen. Het tweetal belde aan bij een woning en waarschuwde de politie. Die kon de belagers even later aanhouden in Doezum waar ze in hun auto bij een woning stonden. Ze werden aangehouden en ingesloten voor nader onderzoek. De 18-jarige Kornhorner trad op als chauffeur van de auto. Hij had te veel alcohol gedronken (0,8 promille). Ook daarvoor krijgt hij een proces-verbaal.

Groningen: automobilist overlijdt na botsing lantaarnpaal Een 28-jarige automobilist uit Groningen is vrijdagnacht overleden na een ongeval op de Ulgersmaweg in Groningen. De man, die reed vanaf de Rijksweg in de richting van de Korrewegbrug, raakte omstreeks 4.30 uur door onduidelijke reden de controle over het voertuig kwijt en botste vol tegen een lantaarnpaal die afbrak. Tengevolge van ernstig hoofdletsel overleed de man ter plaatse. Er zijn geen andere weggebruikers bij het ongeval betrokken. De auto is totaal vernield..

Groningen: automobilist onder invloed
Een 45-jarige automobilist uit Joure is vrijdagavond op de Munnkeholm in Groningen aangehouden voor het rijden onder invloed. De man viel op door zijn rijgedrag. In een eerste contact bleek dat hij vermoedelijk zwaar onder invloed van alcohol was. Desondanks beweerde de man geen druppel te hebben gedronken. Aan het politiebureau bleek echter dat hij 2.1 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs is ingevorderd. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: spinning wheel bekeurd
Een 22-jarige inwoner van Delfzijl is vrijdagnacht bekeurd voor het scheuren met zijn auto en het veroorzaken van schade door zijn rijgedrag. Nadat hij door de politie op de Pelsterstraat in Groningen was bekeurd voor het rijden met afplakfolie aan de binnenzijde van de autoramen, scheurde hij met spinnende wielen weg en reed met grote snelheid het Gedempte Zuiderdiep op. Daar pakte hij een passerende taxi in de flank, waarna zijn auto rondtolde. Hij kreeg toch weer controle over zijn voertuig en ging er vandoor. Toen hij korte tijd later weer terugkwam op de plaats van de aanrijding werd hij onmiddellijk aangehouden. Hij is voor het afleggen van een verklaring meegenomen naar het politiebureau. De politie overlegt nog met justitie om zijn rijbewijs in te vorderen.

Stadskanaal: inbrekers aangehouden
De politie heeft vrijdagnacht in het VVV-ANWB-kantoor aan we Navolaan in Stadskanaal drie inbrekers aangehouden. De drie mannen waren via het stukslaan van een ruit van de voordeur binnengekomen en waren in de winkel van de ANWB kennelijk op zoek naar waardevolle materialen. Politieagenten die waren gealarmeerd troffen de mannen tijdens hun zoektocht aan. Ze zijn geboeid afgevoerd naar het politiebureau waar ze voor nader onderzoek werden ingesloten. Het gaat om een 33-jarige Parijzenaar en een 22 en 34-jarige man zonder vast woonadres.

Hoogezand: man aangehouden voor poging diefstal aluminium Een 29-jarige inwoner van Groningen is vrijdagnacht aangehouden voor poging tot diefstal van aluminium. De man werd tijdens zijn werkzaamheden op een terrein aan de Nijverheidsweg in Hoogezand betrapt door een medewerker van een beveiligingsbedrijf die de politie waarschuwde Bij de komst van de politie bleek dat de man die via een gat in het toegangshek op het terrein was gekomen, een stapeltje aluminium profielen en stangen had klaarliggen. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Stadskanaal: dronken jongen aangehouden voor vernieling Een 19-jarige inwoner van Stadskanaal is vrijdag, even na middernacht aangehouden voor het vernielen van twee ruiten van het Sportplaza aan de Hoveniersweg in zijn woonplaats. De jongen die deel uitmaakte van een groep jeugd werd al gevolgd door de politie, omdat de groep zich rumoerig gedroeg. Toen de politiepatrouille bij Sportplaza aankwam werd de jongeman juist in de kraag gevat door de beheerder en een hulp. Hij kon meteen worden ingerekend en is voor onderzoek overgebracht naar het politiebureau waar hij eerst zijn roes kon uitslapen.

Eppenhuizen: vrachtautobestuurder veroorzaakt schade door te hard rijden
Een 42-jarige chauffeur van een vrachtautocombinatie is vrijdagmiddag bekeurd voor roekeloos rijgedrag op de N999 bij Eppenhuizen. De man, een inwoner van Bedum, haalde met een snelheid van 75 km/u een personenauto in, die zich keurig hield aan de toegestane snelheid van 50 km/u. Deze limiet gold vanwege wegwerkzaamheden. Onder meer was er net een nieuwe grindlaag aangebracht. De vrachtauto veroorzaakte een grote stofwolk waarbij het grind rondspatte. Toen de politieagenten de vrachtautochauffeur een stopteken gaven, vervoegde zich ook de bestuurder van de personenauto zich bij de agenten. Het werd snel duidelijk dat het rijgedrag van de vrachtautochauffeur ervoor had gezorgd, dat de voorruit van de personenauto stuk was gegaan. De gegevens van beide bestuurders werden opgenomen. Nadien bleek, dat de bestuurder van de personenauto, een 19-jarige inwoner van Groningen niet in het bezit was een rijbewijs. Hij kreeg alsnog een proces-verbaal.

Stadskanaal: fietsendief verraadt zichzelf
Een 17-jarige fietsendief uit Musselkanaal heeft zichzelf verraden toen hij een gestolen fiets vrijdagmiddag te koop aanbood aan een kennis van de eigenaar van de fiets. Deze eigenaar zat op dat moment juist bij de politie om aangifte te doen van de diefstal die had plaatsgevonden bij busstation aan de Groningerlaan in Stadskanaal. De fiets was een dag oud. Tijdens de aangifte kreeg de vader van de gedupeerde, een 18-jarige inwoonster van Stadskanaal een telefoontje van haar vader, dat de dief de fiets wilde verkopen aan een kennis die wist dat de fiets was gestolen en deze onmiddellijk herkende. De politie kon daarna vrij snel de dief aanhouden en de fiets weer teruggeven aan de gedupeerde. De 17-jarige verdachte heeft een verklaring afgelegd en is in de loop van de dag weer op vrije voeten gesteld. Hij bekende tijdens het verhoor dat hij bij het busstation enkele maanden geleden ook een damesfiets had gestolen. Het betrof een fiets met diverse kleuren. De politie kon geen aangifte vinden van deze diefstal.

Vierhuizen: automobilist gewond
Een 19-jarige automobilist uit Ulrum is vrijdagavond gewond geraakt toen hij op de Menneweersterweg bij Vierhuizen met zijn auto tegen een boom botste. Hij is met ernstige kneuzingen en borstletsel overgebracht naar een ziekenhuis in Groningen Het ongeval ontstond toen hij wilde experimenteren met de handrem. Toen hij de handrem onder het rijden aantrok begon de auto echter scheef te trekken waardoor hij de controle over het voertuig verloor. De auto botste vervolgens op een boom. De auto rasakte zwaar beschadigd.