GroenLinks
GroenLinks Tweede-Kamerfractie 15 mei 2004 13:58
- - - - - - -

Europees Parlement moet parlementaire enquête Irak instellen

(15 mei 2004)

Het Europees Parlement moet een parlementaire enquête instellen naar de Irak-oorlog en de aanloop daar naartoe. Dit voorstel doet GroenLinks-lijsttrekker Kathalijne Buitenweg vandaag bij de start van de Europese campagne van haar partij in Groningen.

Volgens Buitenweg schreeuwt het onderwerp Irak om opheldering. 'In Irak ontwikkelt zich een groot debacle. Vooral voor de Irakezen, maar ook voor de Amerikaanse en Europese politiek. Het Europese onvermogen was beschamend. Het is niet gelukt om deze oorlog tegen te houden en het is ook niet gelukt om met een gezamenlijk alternatief te komen. In heel Europa worstelt men met dezelfde vragen en willen mensen leren van de gemaakte fouten. Ik bepleit dat het Europees Parlement dit - naast eventuele onderzoeken van en in samenwerking met nationale parlementen - zelf doet', aldus Buitenweg.

Ze stelt voor dat het Europees Parlement hiertoe het initiatief neemt na de Europese verkiezingen van 10 juni. Buitenweg: 'In een enquêtecommissie ontleden we het Irak-debacle. Dat dwingt regeringsleiders tot het afleggen van verantwoording over hun collectieve falen. Het geeft ons de kans om te leren en mogelijk kunnen we het initiatief in Irak meer naar ons toe trekken.'

Volgens de ontwerptekst van de Europese Grondwet, waar momenteel nog over onderhandeld wordt, krijgt het Europees Parlement meer bevoegdheden tot het instellen van een parlementaire enquête. Overigens deed het parlement al eens eerder onderzoek naar Echelon en naar de MKZ-crisis. In het geval van Irak moet de enquête volgens Buitenweg vooral gaan over het gebrek aan Europees leiderschap.

In haar speech zal Buitenweg verder de normen en waarden van het CDA aan de kaak stellen. Bovendien onthult ze dat de Brusselse regelzucht waar de VVD graag op afgeeft toch vooral voortkomt uit de voorstellen die VVD-eurocommissaris Bolkestein de afgelopen jaren heeft gedaan. 'Zijn eindeloze stroom voorstellen voor liberalisering en privatisering van markten gaat gepaard met een stortvloed aan nieuwe regels. Niet omdat het goed is voor de mensen of het milieu in Europa, maar omdat het goed is voor de bedrijven in Europa', aldus Buitenweg.

GroenLinks opent zaterdag in Groningen haar campagne voor de Europese verkiezingen tijdens een gezamenlijke verkiezingsbijeenkomst met de Duitse Grünen. Behalve Kathalijne Buitenweg zullen Rebecca Harms en Daniël Cohn-Bendit de bezoekers van de bijeenkomst toespreken.

Rebecca Harms vormt samen met Daniël Cohn-Bendit het lijsttrekkersduo van de Duitse regeringspartij Bündnis 90/Die Grünen. Daniël Cohn-Bendit is bovendien co-voorzitter van de Groenen in het Europees Parlement. Onder voorbehoud is ook de Duitse milieu-minister Jürgen Trittin aanwezig. Het is de eerste maal dat een dergelijke grensoverschrijdende verkiezingsbijeenkomst wordt gehouden.

- - - - - - - - - - -