Politie Gelderland-Zuid

1. Gelderland-Zuid
2. Korpsstaf
Datum  Nijmegen, zondag 16 mei 2004 
                                                                     
Van    Monique Linthorst Homan, GSM-nummer 06.22930037 / afdeling    
      Communicatie                                                   

Regionaal persbericht

District Stad Nijmegen

Bedreiging en beroving
Vrijdagavond omstreeks 18:30 is een 44-jarige Nijmeegse in de Dr. Jan Berendsstraat bedreigd en beroofd. Zij werd aangesproken door een blanke man met blond halflang haar in een staart. De man gekleed in een gele sweater met zwart opdruk vroeg de vrouw de weg. Toen zij hem de weg had gewezen en weg wilde fietsen, probeerde de man haar handtas van haar schouder te rukken. Hierdoor stond de vrouw weer stil. Vervolgens trok de man een mes en maakte stekende bewegingen in de richting van de Nijmeegse. De vrouw kon het mes met haar arm afweren. Hierbij is de jas van de vrouw beschadigd. De man maakte vervolgens nog een paar keer stekende bewegingen in de richting van het slachtoffer. Tenslotte heeft de vrouw de man tegen zijn knieën en kruis geschopt. De man die met zijn golden retriever aan het wandelen was en getuige was van het voorval heeft iets naar de vrouw en haar belager geroepen. Vermoedelijk is de belager hiervan geschrokken en weggerend. De tas heeft de vrouw weten te behouden.

Autobrand
Vannacht, omstreeks 04:00 uur, heeft er een brand gewoed in vier auto's in de Pontanusstraat. Eén busje was in brand gevlogen en lekte benzine. Door de brandende benzine zijn nog drie auto's gaan branden. Twee bomen liepen schade op. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan en er hebben ook geen evacuaties plaatsgevonden. De oorzaak van de brand is nog niet bekend, maar de politie sluit brandstichting niet uit.

Diefstal auto
. In de nacht van vrijdag op zaterdag is een witte Hyundai met kenteken VZ-BN-97 gestolen vanaf de Mazurkastraat. Een 27-jarige man uit Nijmegen deed aangifte.
. Vrijdagavond is vanaf Doddendaal een grijze Golf met kenteken 12-GK-LT gestolen. Een 34-jarige vrouw uit Nijmegen deed aangifte.
. Een 47-jarige man uit Varsseveld heeft aangifte gedaan van diefstal van zijn auto. De groene Volkswagen transporter stond geparkeerd op de Bijleveldsingel en is vrijdag gestolen.
. Zaterdag is vanaf Doddendaal een zwarte Volkswagen Golf met kenteken FN-TG-79 gestolen. Een 23-jarige vrouw uit Nijmegen deed aangifte.

Aanhouding
. Een 28-jarige en een 24-jarige man uit Berghem zijn zaterdagmorgen aangehouden in de Molenstraat. De 28-jarige is aangehouden op verdenking van mishandeling en openlijke geweldpleging. De politie zag dat hij een nog onbekende man een flinke trap in de buikstreek gaf. De aanhouding werd bemoeilijkt door de 24-jarige. Hij klemde zich tijdens de aanhouding vast aan de 28-jarige. De 24-jarige is aangehouden op verdenking van ambstbelemmering.
. Een 22-jarige man uit Druten heeft een 47-jarige man uit Nijmegen aangehouden op verdenking van diefstal uit zijn auto. De man kwam zaterdagmiddag bij zijn, op het Julianaplein geparkeerde, auto toen hij de 47-jarige man in zijn auto zag zitten. Toen de man naar zijn auto rende, rende de Nijmegenaar weg. De man uit Druten kon de Nijmegenaar op de Wedren aanhouden. De 47-jarige was in het bezit van het frontje van de radio. De man is overgedragen aan de politie.
. Een 40-jarige parkeerwachter uit Nijmegen heeft samen met zijn collega zaterdagmiddag een 31-jarige Nijmegenaar aangehouden op verdenking van bedreiging. De 31-jarige kreeg van de parkeerwachter een boete, omdat hij zijn auto geparkeerd had op een invalideparkeerplaats. De 31-jarige was niet content met de bekeuring en begon de parkeerwachter uit te schelden en te bedreigen. Hierop is hij aangehouden op de 80ste Straat Zwaneneveld en overgedragen aan de politie.
. Een 27-jarige man uit Etten-Leur is zaterdagavond in een horecagelegenheid in Nijmegen door een beveiligingsmedewerker aangehouden, omdat hij een grotere hoeveelheid xtc-pillen in zijn bezit had. Hij is overgedragen aan de politie.

Mishandeling

Een 56-jarige Nijmegenaar heeft aangifte gedaan van mishandeling. Hij liep met zijn vriendin vrijdagavond op de St.Jacobslaan toen hij aangesproken werd door een 40-jarige plaatsgenoot. De man vroeg iets aan de vriendin van de 56-jarige. Hierop kreeg hij geen bevredigend antwoord en begon te schelden. Vervolgens deelde 56-jarige een klap uit. De 56-jarige en zijn vriendin liepen in de richting van de Hatertseweg toen hij opeens een klap op zijn hoofd kreeg. Bleek dat de 40-jarige hem met een stuk zak-gereedschap had geslagen. De 40-jarige is aangehouden op verdenking van mishandeling.

Verkeersongeval
Zaterdagmiddag heeft er een verkeersongeval plaatsgevonden tussen een 50-jarige fietser uit Oosterhout (G) en een 33-jarige automobiliste uit Nijmegen. De fietser kwam van de fietsbrug af en stak de Haterseveldweg over in de richting van de Ds. Creutzbergweg. Hij werd hierbij aangereden door de automobiliste die uit de richting van de Groenestraat kwam. De man is met lichte verwondingen overgebracht naar het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis.

District Tweestromenland

Aanhouding
. Een 25-jarige man uit Groesbeek heeft zaterdagavond een 17-jarige jongen uit Malden aangehouden op verdenking van vernieling van zijn autospiegel. De man zag dat een groep van ongeveer 10 jongens door de Bosstraat fietsten en dat hoorde dat een zijspiegel van zijn auto werd getrapt. Hierop is hij zijn auto ingegaan en is achter de groep aangereden. Op de Ottenhofstraat kon hij de 17-jarige aanhouden. Tegen de politie verklaarde de jongen dat hij de spiegel niet had vernield.
. Een 22-jarige man uit Ewijk en een 24-jarige vrouw uit Wijchen hebben zaterdagmorgen een 23-jarige man uit Wijchen aangehouden op verdenking van diefstal uit een horecagelegenheid in Wijchen. De man werd gesignaleerd met verwondingen en met spullen onder zijn jas. Vermoedelijk heeft de man ingebroken en tabakswaren gestolen.

District De Waarden

Gezamenlijke verkeerscontrole Gelderland - Utrecht

Kesteren - In de nacht van vrijdag 14 mei op zaterdag 15 mei heeft de politie tussen 19.00 uur en 03.00 uur een grote veiligheidscontrole gehouden. Politieteams van Gelderland-Zuid en Heuvelrug controleerden het verkeer dat de Rijnbrug (N233/Neder Rijn) passeerde.

Het was de tweede keer dat de politie Gelderland-Zuid en Heuvelrug samen een grootschalige veiligheidscontrole hielden. Het doel van de gezamenlijke controle was om de samenwerking te stimuleren en omdat crimineel (verkeers)gedrag niet stopt bij de Rhenense Brug, de grens tussen de politieregio's Gelderland-Zuid en Utrecht. Om de veiligheidsbeleving in de werkgebieden te vergroten werd er ook toezicht gehouden op verboden wapenbezit, alcohol- en/of drugsgebruik en overige strafbare feiten. De controle werd gehouden in samenwerking met onder andere Bureau Verkeershandhaving, Verkeerstaken, ANWB en fris rijdt.
In totaal waren 60 opsporingsambtenaren bij de controle betrokken. De Vreemdelingendienst was eveneens aanwezig om aangetroffen personen, die voldoen aan de opsporingscriteria van de Vreemdelingenwet aan te houden. Uiteindelijk zijn door hen geen aanhoudingen verricht.

De politie haalde het verkeer van de weg met behulp van motorrijders die de bestuurders overbrachten naar controleplaatsen aan de Betuwestraatweg in Kesteren en de Zwarteweg en Stationsplein in Rhenen. Weggebruikers zijn met name gecontroleerd op de rijtechnische staat van het voertuig, de juistheid van papieren, het voeren van juiste verlichting, snelheid, gordel dragen voor- en achterin, rijden onder invloed, gevaarlijk /hinderlijk rijgedrag en verboden wapen- en/of drugsbezit.

In totaal werden 70 bekeuringen uitgeschreven voor diverse overtredingen. Er hebben 403 bestuurders in Kesteren en 220 bestuurders in Rhenen meegewerkt aan een blaastest. Twee bestuurders hadden het toegestane maximum van 220 ug/l overschreden. Vier scooters hadden teveel vermogen. Eenmaal is proces-verbaal opgemaakt voor het bezit van twee slagwapens. Daarnaast heeft een radarauto bij 1150 passanten de snelheid gemeten, daarvan reden er 90 te hard. Van een aangetroffen radardetector is vrijwillig afstand gedaan, hier wordt geen PV van opgemaakt.

Mishandeling

Culemborg-Een 23-jarige man uit Maurik heeft aangifte gedaan van mishandeling. De man reed zaterdagnacht op de Parallelweg in Culemborg toen hij door een andere auto werd gehinderd. Op een gegeven moment stopte hij en stapte uit. Twee mannen uit de auto die hinderde stapten ook uit en hebben de 23-jarige geschopt en geslagen.

Diefstal uit woning

Geldermalsen-Vrijdag is ingebroken in een woning aan de Prinses Julianaweg in Geldermalsen. Men heeft zich de toegang tot de woning verschaft door een deur open te breken. De 39-jarige bewoonster mist onder andere sierraden en geld.

Verkeersongeval

Asperen- Vrijdagmiddag heeft op de kruising Nieuwe Zuiderlingedijk met de Zeiving een verkeersongeval plaatsgevonden tussen een personenauto bestuurd door en 78-jarige man uit Gorinchem en een 57-jarige man uit Leerdam. De 78-jarige verleende op het kruispunt geen voorrang aan de van rechtskomende man uit Leerdam. Hierdoor ontstond een aanrijding. De 78-jarige is met nekklachten overgebracht naar het Rivierenland Ziekenhuis in Tiel.

Poging doodslag

Zaltbommel-Twee parkeercontroleurs, een 42-jarige man uit Culemborg en een 47-jarige man uit Deil, hebben aangifte gedaan van poging doodslag. De mannen deden vrijdagmiddag hun werk en deelden een bekeuring uit aan een man die zijn auto verkeerd had geparkeerd. De man was hier duidelijk gepikeerd over en probeerde op de Oude Vischmarkt de twee te overrijden. De mannen wisten op tijd aan de kant te springen. Even later liepen de parkeercontroleurs op de Oliestraat toen dezelfde man in de auto hen passeerden. Tijdens het passeren werd er vloeistof naar de controleurs gegooid.

Verkeersongeval

Zuilinchem-Een 15-jarige jongen uit Brakel fietste vrijdagmiddag op de Uilkerweg toen hij vanachter aangereden werd door een busje, bestuurt door een 24-jarige man uit Oosterhout (NB). De traumahelikopter heeft het slachtoffer overgebracht naar het UMC in Utrecht, waar hij aan zijn verwondingen overleden is.

Aanhouding

. Culemborg-Een 19-jarige en 20-jarige man uit Culemborg zijn aangehouden op verdenking van het overtreden van de opiumwet. De mannen zaten in een geparkeerde auto op de Veerweg in Culemborg. Na onderzoek trof de politie een hoeveelheid van ongeveer 50 xtc-pillen aan.
. Culemborg-De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag vijf jongens in de leeftijd van 14 tot en met 17 afkomstig uit Houten en Utrecht aangehouden op verdenking van vernieling. De jongens worden ervan verdacht een brievenbus bij het station te hebben vernield. Tevens worden zij ervan verdacht brieven uit de brievenbus te hebben gehaald en deze te hebben verscheurd. De aanhouding vond plaats op de Stationsweg in Culemborg.

Blik op veilig

Snelheidscontrole op
Plaats    Straat       Tijd        MaximumVoertAantaHoogst
                                          uigenl    gemete
                                   snelhei     bekeun     
                                   d           rt   snelhe
                                                    id    
Nijmegen  Heyendaalsewe07:30 en    50     2844 53   72    
          g            11:00                              
Persingen Thornsestraat08:00 en    80     507  2    93    
                       09:00                              
Millingen Heerbaan     09:15 en           679  11         
a/d Rijn               11:15                              
Nijmegen  Berg en      12:00 en    50     1058 58   68    
          Dalseweg     14:00                              
Nijmegen  Van          15:50 en    50     1590 61   78    
          Boetbergweg  18:15                              
Lienden   N320         19:50 en    80     1176 90         
                       01:40                              
Millingen Heerbaan     16:30 en    50     1059 61   80    
a/d Rijn               9:15                               
Nijmegen  Hatertseweg  19:45 en    50     1005 28   77    
                       22:30                              
Nijmegen  Heilige      11:00 en    50     125  15   74    
          Landstichting12:00                              
Nijmegen  Haterseweg   12:12 en    50     1601 22   63    
                       14:12                              

Videosurveillance auto

Tijdens de surveillance met de videoauto is proces-verbaal opgemaakt tegen een 20-jarige man uit Tiel. Hij reed met een snelheid van 116 kilometer per uur over de Industrieweg in Tiel, waar 60 is toegestaan. Tevens maakte hij zich schuldig aan bumperkleven. Het rijbewijs is ingevorderd.
Eveneens is op de Industrieweg in Tiel een proces-verbaal opgemaakt tegen een andere 20-jarige Tielenaar. Hij reed ook 116 kilometer per uur, belde niet handsfree en reed door rood. Ook zijn rijbewijs is ingevorderd.

Postbus 9109
6500 HL Nijmegen
Telefoon (024) 327 60 05
Fax (024) 327 63 39
---- --