Politie Friesland

Politieberichten van 14/05 (13.00 uur) t/m 15/05 (13.00 uur)

Fryslân 15-05-2004 - Voor meer informatie over de politieberichten kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur contact opnemen met bureau Communicatie, via telefoonnummer (0900) 88 44.

Leeuwarden: verdachte aangehouden
De politie heeft vrijdag rond 15.50 uur een 39-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden aan de Mariniersespel. De verdachte had eerder die middag een 31-jarige inwoner van Harkema op de Krijn van de Helmstraat beroofd van zijn portemonnee onder bedreiging van een mes. De aangever vertelde de politie dat de verdachte naar een woning aan de Mariniersespel zou gaan. Na een zoekslag in de omgeving herkende de aangever de verdachte. De politie heeft de man aangehouden en naar het politiebureau gebracht. De verdachte is in verzekering gesteld.

Gorredijk: woningbrand
De politie heeft vrijdagmiddag rond 15.00 uur geassisteerd bij een woningbrand aan de Mouterij. Bij de brand raakte niemand gewond. De brand woedde in een bovenwoning. De brandweer bluste de brand. De brand is waarschijnlijk ontstaan door een smeulende sigaret in een vuilniszak. In de woning verbrandde wat meubilair. Verder had de woning veel roetschade.

Oosterwolde: aanrijding
Vrijdag rond 16.30 uur heeft op de T-splitsing Weperpolder/ N919 een aanrijding plaatsgevonden waarbij drie autos waren betrokken. Een 53-jarige automobilist uit Oosterwolde is ter plaatse behandeld door ambulancepersoneel aan verwondingen aan het gezicht. Een 69-jarige automobilist reed op de N919 en wilde linksaf de Weperpolder inslaan. Hierbij zag hij een 53-jarige automobilist uit Oosterwolde die ook op N919 reed en rechtdoor wilde in tegengestelde richting over het hoofd. Hierdoor ontstond een aanrijding, waarbij een 68-jarige automobilist uit Tolbert die op de Weperpolder stond te wachten tot hij linksaf kon slaan, ook werd geraakt. Alle voertuigen zijn weggesleept. Een ambulance kwam ter plaatse.

Pingjum: meisje verongelukt
Een 6-jarig meisje uit Pingjum is vrijdag rond 17.15 uur overleden ten gevolge van een ongeluk. Het meisje was samen met haar zusje aan het spelen met een bal op een pleintje aan de Kleine Buren. Op het pleintje stond een kar met daarop twee grote aardappelkisten van ongeveer anderhalve meter breed. Op een gegeven moment kwam de bal in de buurt van de kar. Door nog onbekende oorzaak is een van de kisten van de kar gevallen en op het meisje terechtgekomen. Het meisje liep hierdoor letsel op aan haar hoofd en is ter plaatse overleden. Direct na het ongeluk is het zusje, een 8-jarig meisje uit Pingjum, hulp gaan halen. Een ambulance kwam ter plaatse. Waardoor de kist van de kar is gevallen is op dit moment niet duidelijk. De technische recherche doet nader onderzoek naar de toedracht van het ongeluk.

Leeuwarden: woningbrand
De politie heeft vrijdag rond 17.50 uur geassisteerd bij een brand in een woning aan de Kastanjestraat. Bij de brand is een 47-jarige inwoner van Leeuwarden lichtgewond geraakt omdat hij veel rook had binnengekregen. De Leeuwarder is per ambulance naar het Medisch Centrum Leeuwarden Zuid gebracht. De brand is ontstaan in een frituurpan. De hele keuken was uitgebrand. De brandweer bluste de brand.

Harlingen: aanrijding met letsel
Een 76-jarige bromfietser uit Harlingen is vrijdag rond 19.05 uur gewond geraakt bij een aanrijding aan de Grensweg. De bromfietser reed over de Grensweg in de richting van de Almenumerweg. Op een gegeven moment werd de bromfietser ingehaald door een fietser. Deze fietser, een 14-jarige jongen uit Harlingen, ging direct met een bocht naar rechts een inrit in. Hierbij sneed hij de bromfietser en raakte met zijn zijkant het voorwiel van de bromfiets. Hierdoor vloog de bromfietser over de kop. De man raakte gewond aan zijn arm. Hij werd ter plaatse behandeld door ambulance- personeel.

Ureterp: aanrijding met letsel
Een 16-jarige tractorbestuurder uit Ureterp is vrijdag rond 21.05 uur gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval. De jongen reed op de tractor aan het Selmien West en verklaarde dat de remmen of het stuur van de tractor ineens blokkeerden. Daardoor draaide hij in een keer naar links en reed tegen een boom. Hierbij raakte de jongen licht gewond aan zijn hoofd.

Buitenpost: aanrijding dodelijke afloop
Een 63-jarige inwoonster van Buitenpost is vrijdagvond rond 22.30 uur overleden ten gevolge van een aanrijding aan de West. De aanrijding vond plaats toen een 20-jarige automobilist uit Buitenpost op de West reed in westelijke richting. De 63-jarige vrouw wilde vanaf de ventweg, die langs de West ligt, al fietsend de West oversteken. Op datzelfde moment reed de automobilist op hetzelfde weggedeelte als waar de fietsster ook reed. De automobilist kon de vrouw niet meer ontwijken, waardoor een aanrijding ontstond. Het slachtoffer is ter plaatse overleden. De weg is enige tijd afgezet geweest.

Heerenveen: aanrijding met letsel
Een 41-jarige inwoner van Luxwoude is zaterdag rond 00.25 uur ernstig gewond geraakt bij een aanrijding aan de Rijksweg A7 ter hoogte van Heerenveen West. De automobilist reed in de richting van Heerenveen en kwam door onbekende oorzaak met zijn bestelbus in de rechterberm terecht. Na een stuurcorrectie kwam de auto weer op de weg en schoot door naar de middenberm, waar hij tegen de vangrail reed en hier overheen kantelde. De bus kwam tot stilstand op de linkerzijkant. Tijdens de botsing is het slachtoffer uit de bestelbus geslingerd. Een 28-jarige automobilist uit Joure die op de A7 in de richting van Joure reed is vervolgens nog tegen de bestelbus gereden. De bestuurder zag de bus nog net op tijd en kon nog uitwijken naar rechts waardoor hij de bus schampte. De weg is ongeveer drie uren afgesloten geweest. Het slachtoffer is met ernstig hersenletsel per ambulance naar het Academisch Ziekenhuis Groningen gebracht.

Lemmer: rijden onder invloed
De politie heeft zaterdag rond 05.00 uur een 22-jarige inwoner van Lemmer aangehouden. De politie zag de man in een auto rijden aan de Lemstervaart en wilde de man laten stoppen voor een routinecontrole. De automobilist vervolgde zijn weg en stopte niet. Hierna ontstond een achtervolging over de Lemstervaart, de Steile Bank en door het centrum van Lemmer. Na ongeveer twintig minuten stopte de automobilist zelf op het Fregat. De politie heeft de man aangehouden en overgebracht naar het politiebureau omdat hij een stopteken had genegeerd en diverse verkeersovertredingen had gepleegd. De auto van de man werd in beslag genomen. In de auto lag een wurgstok, die ook in beslag is genomen. Op het bureau bleek de man in het bezit van drugs en drugsattributen en weigerde hij de afname van een bloedproef. Ook bleek de verdachte niet in het bezit van een rijbewijs. De verdachte wordt vandaag gehoord.

Harich: aanrijding met letsel
Zaterdag rond 09.15 uur is bij een aanrijding aan de Sudergoawei een 47-jarige inwoonster van Bakhuizen gewond geraakt. De vrouw zat bij een 22-jarige automobiliste uit Bakhuizen in de auto. Zij reden over de Sudergoawei vanuit Koudum. Ter hoogte van de kruising met de Lykwei stak een 40-jarige automobilist uit Elahuizen de Sudergoawei over. De automobiliste uit Bakhuizen probeerde nog een aanrijding te voorkomen, maar dit lukte niet. De 20-jarige automobilist had geen zichtbaar letsel maar is voor nader onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek gebracht. De 47-jarige inzittende is met rugklachten per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek gebracht.

Indijk: diefstal boot
Een 57-jarige inwoner van Schwerte (Duitsland) heeft aangifte gedaan van diefstal van een boot. De boot lag aan de Greiden en is vermoedelijk weggenomen tussen 2 mei 2004 en 14 mei 2004. De houten zeilboot, type jol, is ongeveer zes meter lang, twee meter breed en heeft een bruine kleur.

Fryslân: rijden onder invloed
De volgende bestuurders zijn routinematig betrapt op het rijden onder invloed (achtereenvolgens plaats en tijd van de controle, bestuurder, uitslag ademanalyse, uren rijverbod, eventuele bijzonderheden):

Hurdegaryp, Burgemeester Drijberweg, vrijdag rond 16.45 uur, 42-jarige automobilist uit Hurdegaryp, 425 ug/l, rijverbod van vier uren.

Sneek, Pier Heemstrastraat, zaterdag rond 00.30 uur, 21-jarige automobiliste uit Sneek, 545 ug/l, rijverbod van vijf uren.

Beetsterzwaag, Hoofdstraat, zaterdag 00.50 uur, 38-jarige automobilist uit Nij Beets, 465 ug/l, rijverbod van vier uren.

Leeuwarden, Tuinen, zaterdag rond 01.20 uur, 18-jarige bromfietser uit Leeuwarden, 365 ug/l, rijverbod van drie uren/

Leeuwarden, Aldlansdyk, zaterdag rond 20.55 uur, 29-jarige automobilist uit Wilhelminaoord, 275 ug/l, rijverbod van een uur, ook geen geldige APK, en bleek rijontzegging te hebben.

Drachten, Moleneind, vrijdag rond 22.25 uur, 43-jarige fietser uit Drachten, 925 ug/l, rijverbod van elf uren.

Leeuwarden, Eeskwerd, zaterdag 01.05 uur, 20-jarige bromfietser uit Leeuwarden, 390 ug/l, rijverbod van drie uren.

Franeker, Hertog van Saxenlaan, zaterdag rond 01.30 uur, 23-jarige snorfietser uit Franeker, 265 ug/l, rijverbod van een uur.

Ureterp, Weibuorren, zaterdag rond 01.55 uur, 42-jarige automobilist uit Ureterp, 340 ug/l, rijverbod van twee uren

Bolsward, Rijksweg A7, zaterdag rond 02.40 uur, 18-jarige automobilist uit Sneek, 330 ug/l, rijverbod van twee uren.

Naast de rijverboden en invorderingen wordt tegen de verdachten proces-verbaal opgemaakt ter zake het rijden onder invloed van alcohol.