Ingezonden persbericht


Amsterdam 15 mei, 2004

ACTIE TEGEN MARTELPRAKTIJKEN SUCCES

Vandaag is er bij het Amerikaans consulaat in Amsterdam een symbolische actie gevoerd tegen de martelpraktijken in Irak. Met een opkomst van ruim 150 mensen was de actie een succes.

Het hek om het consulaat was voor de gelegenheid omgebouwd tot een Muur van Schande. Een groot spandoek met 'Balkenende Schande, Bloed aan je Handen' was omgeven door grote foto's van de martelingen. De foto's droegen als bovenschrift vragen zoals 'vrede?' en 'bevrijding?' als verwijzing naar de hypocrisie van de bezetters. Voor het hek stonden activisten die met ontbloot bovenlichaam en kap over hun hoofd een krachtige aanklacht tegen de misdaden in Irak vormden. Daarnaast is de apartheidsmuur van Sharon met diverse panelen nagebouwd. Tussen de speeches door werden er leuzen geroepen voor het terugtrekken van de troepen en vrijheid voor Palestina.

Er waren sprekers van het Nederlands Palestina Komitee, de SP, Emcemo, het KMAN, de Palestijnse Gemeenschap Nederland en de Internationale Socialisten. Er werd vooral ingegaan op het verband tussen de bezetting van Irak en Palestina, de martelingen als systematische methode om het Irakese volk angst aan te jagen en de noodzaak om met name de Nederlandse deelname aan Bush' project in het Midden-Oosten te beeindigen. De oproep om de strijd voor een vrij Irak en Palestina voort te zetten werd met luid applaus onthaald.


---