Openbaar Ministerie

15 mei 2004

Grote politieactie in Duits-Nederlands grensgebied

Bij een grote controle aan de Duits-Nederlandse grens zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag 25 illegale vreemdelingen aangehouden, 23 aanhoudingen voor het rijden onder invloed van alcohol of drugs en werd zon 2000 kilo aan voornamelijk softdrugs in beslag genomen. De controle werd van vrijdag 15.00 tot zaterdag 04.00 uur uitgevoerd en hierbij werd niet alleen op de belangrijke grensovergangen tussen beide landen gecontroleerd, ook waren er surveillance-eenheden in het achterland actief.
Belangrijkste doelstelling is de controle op criminele activiteiten aan de binnengrenzen van de Europese gemeenschap en wel tussen Duitsland en Nederland. Hierbij werd gelet op overtredingen van de Opiumwet, controle in het kader van de mensenhandel en grensoverschrijdingen door mogelijke illegale vreemdelingen. Verder letten de deelnemende instanties op zaken als voertuigcriminaliteit, het rijden onder invloed, openstaande boetes en andere strafbare feiten.
Ook nu werd de controle gehouden vanaf de top van Duitsland tot aan de grensovergang Elten in de Achterhoek. Aan Duitse zijde deden de Bundesgrenzschutz, de douane, de politie Niedersachsen en de politie Nordrhein-Westfalen mee. Aan Nederlandse zijde waren de verschillende politieregios, de douane, de Koninklijke Marechaussee en het KLPD ingezet en in totaal deden zon 650 medewerkers mee aan de controle. De actie werd gecoördineerd vanuit het politiebureau in Osnabrück, waar een 12 koppige staf van Duitse en Nederlandse vertegenwoordigers van de deelnemende instanties samenwerkten. Bij de actie werd gelet op de aansturing van het geheel en het is de bedoeling dat in de toekomst vanuit Osnabrück een team werkzaam blijft om grensoverschrijdende controles en werkzaamheden te coördineren.
Hieronder volgen de belangrijkste cijfers van de controle, die ook nu weer als zeer waardevol werd beschouwd.
9219 gecontroleerde voertuigen
11964 gecontroleerde personen
77 processen verbaal voor de Opiumwet
25 illegale vreemdelingen
36 gesignaleerden voor strafbare feiten of openstaande boetes (1 voor diefstal en 1 voor vervalsing) de rest voor overige zaken 23 aanhoudingen voor het rijden onder invloed of drugs 11 voor het rijden zonder rijbewijs
14 aanhoudingenvoor diverse strafbare feiten
12 Bloedproeven
1888 blaastesten
en nog een aantal overtredingen.

Een grote hoeveelheid drugs werd aangetroffen in een gestolen auto. Deze auto, een busje, werd vrijdagavond 14 mei om ongeveer 20.10 uur aangetroffen op de A1 in de Lutte vlak voor de grensovergang. Gezien werd dat de bestuurder bij de auto wegliep maar een tweede persoon, een 17-jarige jongen uit Nederhorst den Berg kon worden aangehouden. Bij controle bleek dat de auto als gestolen gesignaleerd stond. In de auto werden ongeveer 30 jute zakken vol met Qat aangetroffen, tussen de 750 en 1000 kg. Qat is een softdrug (kauwproduct) wat in Nederland niet is verboden maar in Duitsland wel. De 17-jarige is overgebracht naar het politiebureau in Hengelo waar hij voor verder onderzoek is opgesloten. Zaterdag verklaarde hij in een eerste verhoor dat hij samen met een vriend, die hij alleen van voornaam kent, onderweg was naar de grens waar de Qat overgeven zou worden aan een aantal Duitsers die de partij hadden gekocht. Hij is in verzekering gesteld voor het in het bezit hebben van een gestolen auto en het onderzoek wordt voortgezet. Met justitie zal worden overlegd wat er met de aangetroffen Qat moet gebeuren.
Bron: politie.nl