Datum gewijzigd: zie Startel RoboChallenge 2004 in Groningen

Ingezonden persbericht

Microsoft Certified Technical Education Center StarTel organiseert RoboChallenge

Prijzen voor ontwikkelaars die met .NET technologie 'ruimterobots' aansturen

Roden, 17 september 2003 - StarTel, Microsoft Certified Technical Education Center (CTEC) in het Drentse Roden, organiseert de RoboChallenge, een wedstrijd waarin nog te ontwikkelen robots het tegen elkaar moeten opnemen. Deze wedstrijd zal plaatsvinden op zaterdag 15 mei 2004 dus hebben de deelnemers voldoende tijd om een slimme robot te bouwen. Belangstellenden kunnen zich tot en met 6 oktober 2003 inschrijven op http://www.startel.nl/RoboChallenge/. Het doel van de wedstrijd is vooral om kennis op te doen van het programmeren in moderne omgevingen zoals Microsoft .NET. StarTel geeft met de wedstrijd een gelegenheid om technologische kennis te kunnen presenteren aan de buitenwacht. Kennisontwikkeling is bovendien een aspect dat ook door andere partijen wordt gesteund, waaronder Microsoft, Syntens, de Gemeente Groningen en het Dagblad van het Noorden.

RoboChallenge vindt plaats op een duidelijk afgebakend speelveld waarbinnen robots zoveel mogelijk 'sterren' moeten verzamelen in een zo kort mogelijke tijd. Deze 'sterren' zijn voorwerpen met diverse vormen, kleuren en gewichten en bevinden zich op een hoogte van maximaal 0,5 meter boven het speelveld. De robot moet de sterren lokaliseren en zonder beschadigingen oppakken. Intussen mag hij de andere robots niet hinderen. Tegelijk moet de robot ervoor zorgen dat andere robots hem geen reeds vergaarde sterren afhandig maken. Hij probeert dit echter wel te doen bij de andere deelnemende robots, want een gestolen ster levert extra punten op. Uiteindelijk zegeviert de robot die de meeste sterren heeft vergaard, en daarmee dus het team dat hem heeft gebouwd. Meer details over de wedstrijd zijn te vinden op
http://www.startel.nl/RoboChallenge/.

Er zullen twee winnaars worden uitgeroepen:

1. De effectiefste: de robot die in een wedstrijd de meeste punten vergaart is winnaar.

2. De origineelste: de robots worden beoordeeld op de originaliteit van het ontwerp en daarmee de creativiteit van het team. Een deskundige jury beoordeelt het ontwerp op de volgende aspecten: uitvoering en vormgeving, de mechanische constructie en vooral het software ontwerp.

De prijs voor elk van de winnaars is een ballonvaart voor 5 personen.

StarTel
StarTel is een opleidingsinstituut voor ICT-ers op HBO en academisch niveau. Het kennis (opleidings) aanbod bestaat met name uit Microsoft trainingen (CTEC) voor enerzijds developers en anderzijds (senior)beheerders en architecten. StarTel is gevestigd in de J.C. Kapteyn Sterrenwacht te Roden.
Daarnaast ontwikkelt StarTel applicaties voor grote (optische) observatoria in de wereld. Zij beschikt daartoe over diepgaande kennis van beeldverwerking in de meest brede zin gekoppeld aan astronomiekennis. De sterrenwacht is na renovatie nog steeds operationeel en wordt ondermeer gebruikt voor het testen van astronomie-applicaties.