Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 22 92
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persinformatie
11 mei 2004 P053

Minister Peijs opent Snelbinder

Zaterdag 15 mei opent minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat om 16.00 uur de Snelbinder, de nieuwe fietsroute tussen Nijmegen-Noord en de Nijmeegse binnenstad en het stationsgebied. Mevrouw Peijs zal de rit per zitfiets afleggen. Zij wordt vergezeld door burgemeester Guusje ter Horst en de wethouders Ton Hirdes en Paul Depla. Opvallende schakel in de verbinding is de 235 meter lange fietsbrug, die daarmee de langste is van Nederland.

Mensen die de verkeersminister tijdens deze openingsrit willen vergezellen, kunnen die dag vanaf 15.00 uur terecht bij de Historische Tuin in Lent, aan de Griftdijk Noord 11. Tussen 15.00 en 15.45 uur kan men gratis de tuin en het museum bezichtigen. Rond 16.00 uur vertrekken alle fietsers vanaf de Lentse lus, het noordelijke startpunt van de Snelbinder. Aan de andere kant aangekomen, zal minister Peijs samen met het echtpaar Rijk uit Lent een naambord op de Waalkade openen. Het echtpaar is de bedenker van de naam Snelbinder.

Ballonnenwedstrijd
Kinderen tot 12 jaar kunnen meedoen aan een ballonnenwedstrijd die op de fietsbrug plaatsvindt. De winnaar krijgt een speciaal rijwiel, Triker. Kaartjes voor de ballonnen kunnen vanaf 15.00 uur op het Joris Ivensplein, bij de voetgangersopgang aan de Waalkade, en bij de voetgangersopgang op de Oosterhoutsedijk worden ingevuld. Na de onthulling van het naambord worden de ballonnen losgelaten vanaf de fietsbrug.

Demonstraties
Kunstrijwielvereniging Juliana uit Millingen verzorgt op het Joris Ivensplein een aantal demonstraties, en wel om 13.30 uur, 14.30 uur en 15.30 uur. Op deze tijdstippen zijn er ook optredens van Tejater Zazot, muzikanten op een bakfiets. Dit gebeurt in de omgeving van de Snelbinder en op de routes L.Hezelstraat-Waalkade en Hezelpoort-politiebureau.

Historische tuin
De historische tuin Lent, het startpunt van de openingsrit, geeft een interessant beeld van een tuinbouwbedrijf (warmoezeniersbedrijf) zoals dat in de jaren '30 van de vorige eeuw volop te vinden was in Lent en omgeving. Op traditionele manier worden hier oude soorten en rassen van bloemen, groenten en fruit geteeld.
In het bijbehorende museum is te zien hoe de warmoezeniersfamilies leefden. Daarnaast is er aandacht voor de archeologische vondsten in het gebied.

Programma:

15.00 uur:
Fietsers kunnen terecht in de historische tuin Lent. Koffie/thee staan klaar. Gelegenheid om tuin en museum te bezichtigen. 15.30 uur:
Ontvangst genodigden Witte Huis Lent.
15.35 uur:
Ontvangst minister Peijs - Welkomstwoord / korte toespraak Burgemeester Ter Horst.
15.45 uur:
Fietsers stellen zich op op het fietspad aan de Lentse kant. 15.50 uur:
Deelnemers ballonnenwedstrijd stellen zich op op het voetpad van de Snelbinder (verzamelen zich bij de voetgangerstrappen op de Waalkade + Oosterhoutsedijk) De ballonnen zijn te krijgen in de speciale tentjes op het Joris Ivensplein en de Oosterhoutsedijk. 15.50 uur:
Minister Peijs en genodigden fietsen naar de Lentse Lus. 16.00 uur:
Minister Peijs begint met fietsen gevolgd door echtpaar Rijk, genodigden en de overige fietsers. Ze rijden de hele route tot aan de Stieltjesstraat en weer terug via Kronenburgersingel / Veemarkt. 16.20 uur
Onthulling straatnaambord op de Waalkade aan Nijmeegse kant door minister en echtpaar Rijk.
16.20 uur:
Ballonnen van de kinderen gaan de lucht in. 16.25 uur:
Minister en genodigden gaan aan boord op de Radar Salonboot voor een tochtje.
17.30 uur
Uiterlijke aankomsttijd boot
Vertrek minister Peijs.
17.30 uur
Genodigden worden met busjes vervoerd naar Witte Huis of Station.

Overig
Vanaf 13.00 uur zijn er in het stadscentrum activiteiten in het kader van de opening van de Snelbinder.


* Joris Ivensplein: Optredens Kunstrijwielvereniging Juliana
* Rest van de stad: optredens van Tejater Zazot (muzikanten op bakfiets) om 13.30 uur, 14.30 uur en 15.30 uur.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting 3292380