Gemeente De Ronde Venen

Jeudbrandweer-wedstrijden in Vinkeveen
04-05-2004

Brandweerpost Vinkeveen organiseert op 15 mei tussen 9.00 en 16.00 uur de provinciale jeugdbrandweer-wedstrijden. Belangstellenden kunnen zich die dag melden bij brandweerpost Vinkeveen, vanwaar men wordt doorverwezen naar wedstrijdlocatie.

Om 17.00 uur reikt de burgemeester van de gemeente De Ronde Venen, Marianne Burgman, de prijzen uit in de kazerne van Vinkeveen (Herenweg 107, achter Kloosterplein).

De wedstrijden zijn verdeeld over twee wedstijdbanen; een baan voor de junioren (12 tot 16 jaar) en een baan voor de aspiranten (17 t/m 18 jaar). Op elke baan zullen 12 ploegen strijden om de eerste prijs. De ploegen, die uit 6 personen bestaan, worden beoordeeld door een vakkundige jury. Aan het einde van de dag wordt bekendgemaakt welke ploegen de beste prestatie geleverd hebben.

Als kweekvijver voor de echte (vrijwillige) brandweer is in veel gemeenten een jeugdbrandweer in het leven geroepen. De jeugdbrandweer heeft als doel om jongeren vroegtijdig enthousiast te maken voor de (vrijwillige) brandweer in de hoop dat 18-jarigen zullen doorstromen naar het grote korps. Dit blijkt landelijk een succes. Ongeveer de helft van het aantal actieve leden van Brandweer De Ronde Venen bestaat uit ex-jeugdbrandweerlieden.

De jeugdbrandweer bestaat uit jongens en meisjes van 12 tot 18 jaar die in oefensituaties getraind worden voor de basis brandweerkennis. De oefeningen zijn veelal in scène gezette brandjes die op een juiste wijze bestreden moeten worden. Om de kennis te toetsen worden jaarlijks wedstrijden georganiseerd, die uit drie ronden bestaan: provinciale, gewestelijke en landelijke wedstrijden. Winnaars uit de voorronden strijden uiteindelijk om de landstitel.

De pers en andere belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om (een gedeelte van) deze zaterdag 15 mei 2004 bij te wonen. Om voorkennis bij deelnemers uit te sluiten, worden de locaties van de wedstrijdbanen pas op de dag zelf bekend gemaakt. Vanaf de kazerne in Vinkeveen (Herenweg 107, achter Kloosterplein), wordt u doorverwezen naar het wedstrijdterrein.