Ingezonden persbericht


Persbericht &

uitnodiging voor de pers

Utrecht, 5 mei 2004

Studiedag Hapin/Novib op zaterdag 15 mei in Utrecht

Conflict, internationale samenwerking en Papua (Indonesië)

UTRECHT - De situatie in Papua is zorgwekkend. Maatschappelijke onrust en een slechte economische situatie leiden tot een toename van geweld. In de stedelijke gebieden bestaat een ernstig jeugdvraagstuk. In het zuiden van Papua neemt de aids-problematiek sterk toe. De toegang tot voorzieningen rond zorg en onderwijs is niet verbeterd. Met de positie van vrouwen is het vaak droevig gesteld.

In Papua is sprake van een complexe cumulatie van conflictsituaties: politiek-militair, religieus-etnisch, maar ook tussen arm en rijk. Verstoorde verhoudingen binnen lokale gemeenschappen, leiden tot onzekerheid en tot gewelddadige incidenten. Politieke ontwikkelingen hebben zowel geleid tot hoop als tot teleurstelling. De naam Papua is in de plaats gekomen van Irian Jaya en er is een speciale autonomiewet van kracht geworden. Die autonomie staat echter sterk ter discussie en vormt een voortdurende bron van politieke en maatschappelijke spanning. In dit verkiezingsjaar lijken deze spanningen versterkt te worden, onder meer door de opdeling van Papua en door incidenten die gelijkenis vertonen met eerder gebeurtenissen op Ambon en Timor.

Wat zijn de actuele kenmerken van conflict in Indonesië en in Papua? Wat vermag internationale samenwerking binnen een dergelijke context van conflict? Is internationale samenwerking in dit soort situaties mogelijk en wenselijk? Hoe kunnen organisaties op het terrein van internationale samenwerking met conflicten omgegaan? Hoe kunnen de behoeften en initiatieven vanuit de lokale bevolking binnen (kleinschalige) internationale samenwerking gerealiseerd worden?

Deze vragen worden aan de orde gesteld in plenaire presentaties en in interactieve workshops door deskundigen uit Nederland en Papua. Dagvoorzitter is CU-senator Eimert van Middelkoop.

Sprekers zijn onder anderen:

* Henk Schulte Nordholt (Erasmus Universiteit)
* Viktor Kasiepo (PdP)

* Ita Nadia (Mensenrechtenactiviste Indonesië)
* Koos Kingma (Novib)

* Jeroen Jansen (conflictdeskundige)

* Jaqueline Vel (Asian Studies, Universiteit van Amsterdam)
* Jeroen Overweel (historicus, Hapin)

* Desiree van der Krogt (programmacoördinator Hapin). Bijdragen worden tevens geleverd door regionale adviseurs uit Papua op het terrein van internationale samenwerking.

Tijd: 10.00 uur tot 18.00 uur

Locatie: Wereldculturencentrum Rasa (Pauwstraat 13a), Utrecht

Volledig programma en aanmelding: www.antenna.nl/hapin

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht