STAGE HOLDING


PLEIN VOOR CIRCUSTHEATER VERRIJKT MET INTERNATIONALE BEELDENTUIN

Amsterdam, 7 mei 2004...Burgemeester Deetman van Den Haag opent op zaterdag 15 mei om 13.00 uur de nieuwe, permanente beeldentuin op het plein voor het Fortis Circustheater in Scheveningen. Joop van den Ende kocht zes imposante beelden aan die een vaste plaats krijgen op het plein, waar onlangs al vijf volwassen lindebomen werden geplaatst. De beelden van Lynn Chadwick, Fernand Léger, Abraham David Christian, PéPé Grégoire, Jan Steen en Kees Verkade zullen het plein de mondiale allure geven die aansluit bij het karakter van het 100-jarige Circustheater.

Van de verleden jaar overleden Lynn Chadwick komt 'Sitting Couple' op het plein te staan. Chadwick is, na Sir Henry Moore de beroemdste Engelse beeldhouwer. Als oorlogsveteraan voerde hij bombardementsvluchten uit voor de Royal Air Force. Dat leidde in zijn vroege werk tot torpedo-achtige vormen. Chadwick werd echter wereldberoemd met zijn talrijke variaties op menselijke koppels met hun kenmerkende driekantige hoofden. Beelden uit de Sitting Couple-serie waren te zien op tentoonstellingen op het Haagse Lange Voorhout en de Champs Elysées in Parijs.

'La Grande Fleur qui Marche', de zes meter hoge bronzen sculptuur van de Franse kunstenaar Fernand Léger krijgt, na een wandeling langs wereldsteden als New York, Montreal en Parijs, zijn definitieve bestemming in Scheveningen. Het opmerkelijke beeld was eerder, ter gelegenheid van het 750e eeuwfeest van de stad Den Haag, te zien op Sculptuur '98 aan het Lange Voorhout. Sindsdien is geprobeerd om de 'wandelende bloem', een beeld dat goed past bij ons nationale product, in Nederland te kunnen houden. 'La Grande Fleur qui Marche' is een uitvergrote versie van het originele, keramische beeld van Léger uit 1952. Het gepatineerde, bronzen beeld is in een oplage van vijf uitgebracht, waarvan twee 'hors commerce'. De twee andere exemplaren staan in Tokio en Luxemburg.

Van de in 1952 geboren Duitse kunstenaar Abraham David Christian is 'Interconnected Sculpture' aangekocht. Het is het grootste exemplaar in brons van Christians unieke stukken uit de serie Interconnected Sculpture. Ieder afzonderlijk exemplaar wordt in brons gegoten waarna het houten model wordt vernietigd. Het beeld dat een in zichzelf gesloten spiraal voorstelt, was te zien op de eerder dit jaar gehouden Tefaf kunstbeurs in Maastricht.

Joop en Janine van den Ende gaven de Larense kunstenaar PéPé Grégoire opdracht een speciaal beeld te vervaardigen voor het jubileum van het Circustheater. Het vijf meter hoge bronzen beeld 'Dubbel' toont een mensenfiguur die uit zijn silhouet stapt. Men kan dit uitleggen als de theaterpersoonlijkheid die afstand neemt van zijn oorspronkelijke gedaante en daarmee de wereld van de verbeelding betreedt. Maar het kan ook worden gezien als de persoon van de toeschouwer, die aan zijn dagelijkse bestaan ontsnapt om in de wereld van theater en fictie te treden. Het beeld maakt onderdeel uit van Grégoires serie monumentale beelden waarvoor het theater de inspiratiebron vormde. Andere voorbeelden zijn te zien bij het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam en op het Jaarbeursplein voor het Beatrix Theater in Utrecht.

Van de Drentse kunstenaar Jan Steen is voor deze tentoonstelling het vier meter hoog bronzen beeld 'Icarus' uit 1999 aangekocht, de laatste uit een serie van drie. In de mythologie moet Icarus zijn poging naar de zon te vliegen bekopen met een harde val op aarde. Jan Steen echter geeft het verhaal met dit beeld een positieve wending. Als liefhebber van ballet en bewonderaar van de choreograaf Kylian legt Steen het accent op de poging van Icarus - lees de mens - om los te komen van de aarde en in zijn fantasie te vliegen. Daarmee is tevens de relatie gelegd met het theater.

'De Doorbraak' van Nederlands bekendste beeldhouwer Kees Verkade kreeg al in 1993 bij de opening van het verbouwde Circustheater een vaste plaats op het plein. De mens is voor dit beeld, net als in Verkades overige werk, een van de belangrijkste inspiratiebronnen. In 'De Doorbraak' heeft hij doeltreffend de beweging vastgelegd van drie acrobaten.

Voor nadere informatie:
Stage Holding, Maarten van Nispen,
Telefoon: 020-3052.243, Mobiel: 06-201.307.90,
E-mail: maarten.van.nispen@stageholding.nl


07 mei 04 16:49