Gemeente Amsterdam

`Van Doop tot Dood - Verhalen op Solder'
10 mei 2004 - Museum Amstelkring
In Museum Ons' Lieve Heer op Solder is vanaf 15 mei de opmerkelijke tentoonstelling Van Doop tot Dood - Verhalen op Solder te zien; met als leidraad de zeven sacramenten: doop, vormsel, priesterschap, huwelijk, eucharistie, biecht en oliesel. Door het hele museum staan bijzondere voorwerpen die een relatie hebben met één van de sacramenten. Te zien zijn bijvoorbeeld een zilveren 18de-eeuwse godslamp, maar ook een set miniatuurvoorwerpen waarmee kinderen `priestertje' speelden. Het is voor het eerst dat een Nederlands museum zo stilstaat bij dit onderwerp. Daarnaast stelt het museum alle bezoekers in staat om hun persoonlijke reacties, verhalen, herinneringen en anekdotes achter te laten in het museum. De mooiste verhalen gaan in de loop van de tentoonstelling deel uitmaken van de presentatie.

Doop tot dood

Rituelen en verhalen

Van doopschelp tot biechtstola en van rozenkrans tot tabernakel: aan de hand van voorwerpen uit de collectie van het museum worden de verhalen en anekdotes verteld die bij de heilige rituelen horen. Deze verhalen bestaan ook voor een belangrijk deel uit de ervaringen van de bezoeker. Het museum nodigt alle bezoekers van harte uit om hun herinneringen te delen, bijvoorbeeld aan de hand van meegebrachte persoonlijke voorwerpen: tastbare herinneringen als cadeautjes, foto's, bidprentjes. Deze voorwerpen worden gefotografeerd en de topstukken worden tentoongesteld. Zo vormen privé-objecten de brug tussen het museumverhaal en de individuele herinnering. Verhalen worden verteld bij het verhalenaltaar en gedeeld via de website zodat ze voor iedereen toegankelijk zijn.

Audio tour

Bovendien belicht een audio tour de verschillende invalshoeken over de zeven sacramenten. Zo geeft prof. Henk van Os zijn (kunst)historische visie. Daarnaast geven ook een priester en bezoekers hun verrassende blik op hun katholieke (belevings)wereld.

Ontdek de kerk in het huis

Het museum biedt deze speciale rondleiding voor de jeugd aan. Kinderen worden gestimuleerd verhalen te zoeken en te vertellen. Zo komen de objecten in de tentoonstelling tot leven. Rondleiding reserveren op tel. nr. 020 624 66 04. Kosten bedragen E 3,50 per kind (exclusief toegang museum, maximaal 16 kinderen per groep). Voor de kleintjes tot 8 jaar is er de route Ons lieveheersbeestje op Solder, waarbij het museum wordt ontdekt aan de hand van een lieveheersbeestje.

Herinneringen

"Heb jij ooit gebiecht?"

"Nee, m'n zus nog wel. Die was vier jaar ouder. Ze vertelde me dat ze van alles verzon om maar wat te biechten te hebben. Dat kon toch niet de bedoeling zijn.

Voor m'n broer betekende de biecht echt een opluchting: hij luchtte z'n hart, deed boete en ging weer vrolijk verder met zijn leven."

"Als je hele familie ging biechten - waarom jij dan niet?"

Toen ik een jaar of zeven, acht was, eind jaren zestig, werd de biecht niet meer afgenomen. Eens per jaar was er een collectieve boetedoening. Alles veranderde. Dat was ook de tijd van de beatmissen
- wel leuk trouwens. Allemaal bedoeld om de jeugd in de kerk te houden..."

Van m'n achtste tot m'n twaalfde ging ik iedere morgen naar de kerk. Ongelofelijk toch. Zo'n jongetje dat iedere ochtend de mis van half acht bijwoont.

Gelukkig mocht ik wel eten vantevoren; brinta, omdat ik zo mager was.

De oudere kerkgangers aten niets voor de mis. Het was immers onbehoorlijk om eerst een boterham jam te eten en daarna de hostie te ontvangen. Regelmatig viel er een bejaarde flauw. Nog maar dertig jaar geleden. Maar wel uit een andere tijd.

Onderzoek

De tentoonstelling is een belangrijk onderdeel van een groter onderzoek naar het verzamelen en delen van persoonlijke verhalen en herinneringen door en voor een museum. De tentoonstelling is een tastbaar onderdeel van het onderzoek. De resultaten van het onderzoek zullen toepasbaar zijn voor verschillende typen musea en erfgoedinstellingen. Het museum werkt voor dit onderzoek samen met het SCO Kohnstamm Instituut, Meertens Instituut, Waag Society, Antenna Audio, Reinwardt Academie en ACT 2.

© Gemeente Amsterdam