CORDAID

Roma kinderen treden op tijdens Via del Mondo Kinderstem

Roma kinderen uit Tuzla, Bosnië-Herzegovina komen op uitnodiging van Mensen in Nood naar Nederland. De kinderen zijn tussen de 11 en 19 jaar oud en treden op tijdens het straattheaterfestival Via del Mondo Kinderstem in Tilburg en Breda. De Roma in Bosnië-Herzegovina leven in grote armoede en worden gediscrimineerd. Met muziek en dans vragen zij op een positieve manier aandacht voor hun bijzondere cultuur.

De oorlog in voormalig Joegoslavië heeft geleid tot grote instabiliteit en armoede in de samenleving. Vooral minderheidsgroeperingen, zoals de Roma, zijn daarbij zwaar getroffen. De Roma in Tuzla leven onder moeilijke omstandigheden; 98,5% van de Roma is werkeloos; meer dan 60% is analfabeet; 90% heeft geen toegang tot basisgezondheidszorg en 80% van de kinderen gaat niet naar school. De lokale partner van Mensen in Nood: Sa E Roma zet zich in voor de verbetering van de levensomstandigheden van de circa 15.000 Roma in Tuzla en omgeving. Kinderen kunnen weer naar school en worden er vakopleidingen verzorgd voor jongeren. De Roma cultuur speelt daarnaast een belangrijke rol. Door in groepsverband muziek te maken en te dansen maken de kinderen plezier en leren ze weer trots te zijn op zichzelf en hun cultuur.

De kinderen uit Tuzla kijken uit naar hun reis naar Nederland. Tijdens Via del Mondo Kinderenstem vertellen zij hun verhaal door middel van dans en muziek aan leeftijdsgenoten in Nederland. Ze zijn zaterdag 15 en zondag 16 mei te zien in Breda en een week later op 22 en 23 mei in Tilburg.