Technische Universiteit Eindhoven

11 mei 2004

PERSBERICHT

TU/e-studenten etmaal in actie
Nieuwe wedstrijd in intelligente omgeving
Veertig studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) gaan een etmaal lang aan de slag met het project 24 Ambient Intelligence. Het is een 24-uursproject van studenten van de opleidingen industrial design en wiskunde & informatica. De organisatie berust bij GEWIS en Lucid, de studieverenigingen van de faculteiten Wiskunde & Informatica en Industrial Design. Tien multidisciplinaire teams van vier studenten werken 24 uur lang aan een opdracht op het gebied van Ambient Intelligence. De opdracht wordt geheim gehouden tot het moment van de start van het project, dinsdagmiddag 25 mei om 12.00 uur precies. Woensdag 26 mei op hetzelfde tijdstip eindigt het project, dat plaatsvindt in het Studiolab van Industrial Design in het TU/e-hoofdgebouw op de begane grond. De teams presenteren hun werk woensdagmorgen van tien tot twaalf uur en daarbij zijn belangstellenden welkom.

Geheime opdracht Ambient Intelligence
Het 24-uursproject is opgezet om studenten onder tijdsdruk in teams van verschillende disciplines opdrachten te laten uitvoeren. Dergelijke opdrachten behoren tot het dagelijkse werk van de ingenieur. Ibrahim Bokharouss, student informatica en één van de organisatoren, over de opdracht: Bij het formuleren van de opdracht hebben we veel hulp gehad van mensen van Philips Research. Dit contact is tot stand gekomen via prof.dr. Emile Aarts, deeltijdhoogleraar industrial design aan de TU/e en vice-president van Philips Research. Hij is leider van de groep Ambient Intelligence bij Philips. Ambient Intelligence is als thema gekozen omdat het een raakvlak vormt tussen twee vakgebieden: software ontwikkelen wat bij Informatica centraal staat en het ontwerpen van intelligente producten waar Industrial Design veelal op gericht is. Ambient verwijst naar digitale omgevingen in het huis, het kantoor of de auto. En Intelligence slaat op de micro-elektronica, die zich niet alleen bewust is van de aanwezigheid van mensen, maar die mensen ook echt herkent, op hen reageert, van hen leert en op den duur zelfs op hun wensen kan anticiperen. De exacte formulering van de opdracht waar de studenten mee aan de slag gaan, wordt geheim gehouden.

Lego Mindstorms
De teams bestaan uit vier personen waarvan twee studenten afkomstig zijn van de faculteit Wiskunde & Informatica en twee studenten van Industrial Design. Bokharouss: De studenten werken in teams aan een opdracht waarvoor ze een prototype moeten bouwen met behulp van Lego Mindstorms, technisch Lego dat aangestuurd wordt met behulp van software. De gebouwde prototypes worden aan het eind van het project gepresenteerd aan een jury. Voor de vier studenten van het winnende team ligt een micro-audio jukebox van Philips klaar. De studenten worden begeleid door mensen van binnen en buiten de universiteit die ervaring hebben met Lego Mindstorms. Verder worden er gedurende het project lezingen, demonstraties en een workshop gehouden. Meer informatie is te vinden op de site: www.24ami.com