Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Milieudefensie markeert bedreigd polderland 'A4: no way!'

Amsterdam, 11 mei 2004 --- Zaterdag 15 mei organiseert Milieudefensie een grote manifestatie tegen de aanleg van de A4 Midden-Delfland. De manifestatie start met een actiewandeling door het prachtige polderlandschap Midden-Delfland. Actievoerders planten om de vijftig meter een megaballon om zo het tracé van de geplande A4 te markeren en de verwoesting van het landschap in beeld te brengen. Een herder rust zijn schapen uit met protestspandoeken op hun vacht. Aan het eind van het tracé, op het dijklichaam tussen Vlaardingen en Schiedam, vindt een slotmanifestatie plaats, met de plaatselijke showband Avalance, toespraken en een ballonnenwedstrijd.

Milieudefensie is tegen de aanleg van de A4. Het geplande wegdeel vernielt de laatste groene open ruimte in het Zuidelijk deel van de Randstad. Bovendien krijgen door de aanleg duizenden Vlaardingers en Schiedammers overlast en gezondheidsproblemen door het weglawaai en de uitlaatgassen. Bovendien lost aanleg van extra asfalt de fileproblemen niet op: nieuwe wegen trekken alleen maar méér auto's aan. Milieudefensie heeft haar bezwaren aan de minister kenbaar gemaakt in een inspraakreactie.

Inwoners van Delft, Schiedam en Vlaardingen en alle andere tegenstanders van de A4 zijn van harte welkom bij de wandeling en/of de slotmanifestatie.

Programma
9.30 uur: Start wandeling over het tracé A4 vanaf Delft. Bij tramhalte Bikolaan (halte van lijn 1 richting Tanthof) zijn Milieudefensievrijwilligers om deelnemers op te vangen en de weg naar het startpunt te wijzen. De wandelaars krijgen onderweg uitleg over het prachtige polderlandschap. Ook markeren zij met een spoor van ballonnen het geplande tracé. Onderweg treffen zij protestschapen aan, die op hun vacht de leus voeren: A4: béh! Aan het eind van het tracé worden ze feestelijk ingehaald door de aanwezigen op de slotmanifestatie.

10.30 uur: Start manifestatie op het tracé A4, ter hoogte van de Europaboulevard - Brederoweg op de grens Vlaardingen - Schiedam.

Met onder meer:

* Live-verbinding met de wandelaars
* diverse sprekers, onder meer: Henk Tetteroo, stichting Stop Rijksweg 19/A4 Maarten Groene, PvdA fractievoorzitter gemeente Schiedam, wethouder Rik Grashoff van Delft, Vera Dalm, directeur Milieudefensie
* Muziek van showband Avalance
* Informatiestand, koffie en thee.
* Feestelijke aankomst van de wandelaars

De manifestatie wordt om 12.00 uur afgesloten met de ballonnenwestrijd (voor iedereen). Hierna houdt Milieudefensie haar algemene ledenvergadering in Vlaardingen.