Ingezonden persbericht



15 mei: actie tegen amerikaanse martelpraktijken in irak

Zaterdag 15 mei zal er om 13.00 uur bij het Amerikaans consulaat in Amsterdam een protestactie worden gehouden tegen de martelpraktijken in Irak. Met een symbolische Muur van Schande om het consulaat zal worden geprotesteerd tegen zowel de Amerikaanse misdaden in Irak als tegen de steun van Bush aan de bouw van de apartheidsmuur in Palestina.

De afgelopen weken hebben we het ware gezicht van de bezetters van Irak kunnen zien: de structurele martelingen in de gevangenissen, het massale bloedbad bij het beleg van Fallujah, en de duidelijke intentie van Bush dat ook na de zogenaamde machtsoverdracht op 30 juni Irak geregeerd zal worden door het Amerikaanse leger. Daarnaast heeft de onvoorwaardelijke steun van Bush aan Israël Sharon een vrijbrief gegeven om de onderdrukking van de Palestijnen verder op te voeren en door te gaan met de bouw van de apartheidsmuur. Het is deze oorlogspolitiek die zowel het Midden-Oosten als de rest van de wereld tot een onveiligere plek maakt.

Wij hebben genoeg van deze leugens en misdaden. De bezetting van Irak en Palestina - en de Nederlandse steun daaraan - moet worden beëindigd. Ook de levens van Nederlandse soldaten mogen niet langer op het spel worden gezet in deze onrechtvaardige oorlog. Zaterdag 15 mei aanstaande, 56 jaar na 'Al Naqba' (het begin van de bezetting van Palestina), zullen we daarom actie voeren.

De actie wordt georganiseerd door het Komitee Marokkaanse Arbeiders Nederland, de Palestijnse Gemeenschap Nederland, Emcemo, het Nederlands Palestina Komitee en de Internationale Socialisten.