Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen

Nederland'

06-05-04: Nu ook stedenreizen in `Bestemming Nederland'

`Bestemming Nederland', het eerste, puur Nederlands, toeristisch televisieprogramma dat breed informatie verstrekt, begint op zaterdag 15 mei aan zijn tweede seizoen. Voor het eerst zijn ook stedenvakanties opgenomen.

De eerste serie, die vorig jaar vele miljoenen kijkers trok, wordt in opdracht van RTL4 gemaakt door IdtV/Cumulus in samenwerking met het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). "De interesse van de kijkers voor toeristische onderwerpen in Nederland is echt groot. Mensen zien graag vakantie op tv, ze vinden het leuk om tips te krijgen en zijn ook nieuwsgierig hoe anderen vakantie vieren", aldus NBTC-projectmanager Petra Mallant . De uitzendingen van vorig jaar hebben volgens haar ook aangetoond dat samenwerken met (commerciële) partners niet betekent dat er slechts gekleurde informatie voor de consumenten op de buis komt. "Natuurlijk, je ziet soms een bungalow van Landal GreenParks of een fiets van Batavus, maar de toeristische informatie daarnaast is objectief. Nog sterker, je merkt ook dat de presentatoren als ze iets willen weten gewoon doorvragen. Als je dat niet doet, dan maak je het gehele programma ongeloofwaardig".

Anderhalf keer meer
De serie 2004 telt 17 uitzendingen, anderhalf keer zoveel als vorig jaar. Na een eerste reeks vanaf 15 mei is er in de zomer een korte `vakantie', waarna de serie eind augustus weer doorgaat tot ver in oktober. Nieuw is dat naast bungalowvakanties ook stedenreizen in belangrijke mate aan bod komen. In de komende serie zitten volledige afleveringen over Dordrecht, Rotterdam, Den Haag, Alkmaar, Utrecht en Breda.

De opzet van het programma is iets gewijzigd, zo worden nu twee groepjes vakantiegangers (in plaats van één) op vakantie gevolgd tijdens hun belevenissen. Wel weer aanwezig is de markante regiobewoner die de kijker de bekende en minder bekende plekjes van een stad of streek laat zien. Ook de drie presentatoren van vorig jaar, Joris Lutz, Stella Gommans en Mariska van Kolck doen weer mee. De uitzendingen zijn steeds op zaterdag op RTL4, beginnen om 18.55 uur en duren een half uur. De herhaling is steeds op de zondagmorgen erna, om 9.40 uur.