Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Zaterdag: start Europees Kampioenschap in Antalya

In het Tukse stadje Antalya wordt van 15 t/m 29 mei het Europees Kampioenschap Schaken (individueel) gehouden. Er worden 13 ronden Zwitsers gespeeld. Voor Nederland komen de grootmeester Harmen Jonkman en Jan Smeets uit. Grote favoriet is Ivanchuk.

Via de toernooisite zijn partijen live te volgen.
---

Jan Bakker Haarlems kampioen

Jan Bakker heeft het persoonlijk schaakkampioenschap van Haarlem gewonnen, ook wel bekend als het Haarlem 2000+ toernooi. De speler van Bloemendaal won in de zevende en laatste ronde en werd daarmee onbereikbaar voor de rest van het veld met 6 uit 7. Op de gedeelde tweede plaats eindigden Peter de Roode (Santpoort), Max Merbis (HWP Haarlem) en Frans Arp (Het Spaarne) met 5 punten. Jeugdprijzen waren er voor Michiel Sijpkens en Hugo Gorissen (4 punten) van het Spaarne. Het persoonlijk kampioenschap staat open voor schakers uit Haarlem en directe omgeving met een KNSB-rating van minimaal 2000 Elo-punten, aangevuld met de regionale clubkampioenen en enkele talentvolle jeugdspelers. Het kampioenschap wordt georganiseerd door de Samenwerkende Haarlemse Schaakverenigingen (SHS). Bakker neemt de titel over van Daan Jongma die ditmaal niet aanwezig was.

In de slotronde had Bakker na een Slavische opening al snel voordeel tegen Jan Havenaar van De Uil uit Hillegom. In zware tijdnood vond de zwartspeler geen uitweg meer en ging in verloren stelling door de vlag. Ondertussen waren Peter de Roode en Max Merbis remise overeen gekomen. Een fraaie aanvalspartij speelde Frans Arp die Peter Beerens (HWP Haarlem) met een koningsaanval overrompelde. Het leverde hem de schoonheidsprijs van de zevende ronde op.

Het spektakelstuk was echter de partij tussen Lex Jongsma (wit) en René in 't Veld (HWP) die de volle speeltijd in beslag nam. De routinier van Bloemendaal won al snel een pion en leek zijn aanval te bekronen met een fraai torenoffer. Echter, toen het de tijd van oogsten was aangebroken zag de bekende schaakcolumnist de 'zeven wegen naar mat' niet meer en kon In 't Veld afwikkelen naar een remise-eindspel.

Eindstand:

1. Jan Bakker (Bloemendaal) 6/7

2. Peter de Roode (Santpoort), Max Merbis (HWP Haarlem), Frans Arp 5/7

De schoonheidsprijs ging naar Frans Arp die in de laatste ronde met zwart op fraaie wijze Peter Beerens versloeg.

Klik hier voor het naspelen van deze partij.


---

Op zondag 6 juni is de volgende clinic in Amsterdam gepland. Meer info is te verkrijgen bij de heer Eddy Sibbing, esibbing@schaakbond.nl of tel. 020-6841929.