Gemeente Hilvarenbeek


Officiële opening 'Reuseldal', Diessen (11-05-2004)

Op zaterdagmiddag 15 mei a.s. wordt het Reuseldal - het 'jongste' woongebied van Diessen - officieel geopend door het college. Op die dag wordt ook het kunstwerk 'het Romeins rond' op het binnenplein van Reuseldal onthuld.

Het startsein voor de bouw van 54 woningen in het Reuseldal werd gegeven in september 2001. De ideeën voor woningbouw in dit gebied dateerden van voor de gemeentelijke herindeling. Het toenmalige gemeentebestuur van Diessen besloot om hier te gaan bouwen voor de doelgroep 'ouderen' vanwege de nabijheid van een aantal centrale voorzieningen, het centrum en al aanwezige ouderenwoningen in de directe omgeving.
Gekozen werd voor bouw van wat ruimere woningen; de zogenaamde 'meergeneratiewoningen'. Het unieke aan deze woningen is dat de indeling kan worden afgestemd op de wensen van de bewoners in iedere willekeurige levensfase zonder dat grote bouwtechnische ingrepen nodig zijn voor aanpassingen.
Aangezien meergeneratiewoningen zowel geschikt zijn voor starters als voor senioren, werd besloten om van de 34 te bouwen koopwoningen er 21 te bestemmen voor senioren en 13 voor starters. Dat sloot ook aan bij de uitkomsten van het gemeentelijk volkshuisvestingsplan dat aantoonde dat 'senioren en starters' de belangrijkste doelgroepen zijn waar het gemeente-bestuur zich op zou moeten richten met haar volkshuisvestingsbeleid. Toen de verkoop aan senioren stagneerde werd besloten meer woningen toe te wijzen aan starters. Bij de uiteindelijke toewijzingen zijn 11 woningen toegewezen aan senioren, 21 aan starters en 2 aan doorstromers. Naast de 34 koopwoningen werden er ook nog 10 huurwoningen en 10 huurappartementen gerealiseerd.

Omdat de locatie aan het riviertje de Reusel een overgangszone vormt tussen de (stedenbouwkundige) kom van Diessen en het landelijk gebied was het noodzakelijk bij het opstellen van het bestemmingsplan extra aandacht te besteden aan een goede inpassing in de omgeving. Daarbij moest ook rekening worden gehouden met eisen van de provincie om het open karakter van het Reuseldal zoveel mogelijk te bewaren. Om tegemoet te komen aan deze 'eis' is een relatief groot plein midden in het plan gesitueerd.
In het voorjaar van 2002 werd aan een drietal kunstenaars opdracht verstrekt om een ontwerp te maken voor een kunstwerk op het binnenplein met een 'knipoog' naar de historie van het Reuseldal. In de opdrachtomschrijving werd benadrukt dat de doorkijk naar het Reuseldal behouden moest blijven en dat het ontwerp moest uitnodigen tot een zo optimaal mogelijk gebruik van de ruimte. Op voordracht van de kunstadviescommissie werd de opdracht verstrekt aan de Rielse kunstenaar Henk Eikenaar. Zijn kunstwerk 'het Romeins rond' - dat tot stand is gekomen mede dankzij financiële bijdragen van de aannemers, Woningstichting en architect - wordt onthuld tegelijk met de officiële opening van de wijk.