Ingezonden persbericht

Bewonersverhalen in Mijn Bitterzoet Lombok van Stut Theater

Actueel 'community theatre' in multiculturele volkswijk

UTRECHT, 20040401 -- De integratie is gelukt! Of toch mislukt?! Laat u verrassen door de verhalen uit Lombok. N.a.v. het 100-jarig bestaan van de Utrechtse wijk Lombok maakt Stut Theater deze bijzondere theaterproductie. Bewoners van de volkswijk Lombok spelen in een voorstelling die laat zien wat hun kant van het succesverhaal is. Veertig interviews, veertig levensverhalen, dat is de rijke bron waaruit theatergroep Stut put voor dit toneelstuk over Lombok. Een stuk over de ervaringen van mensen die er geboren en getogen zijn en van mensen die ooit als gastarbeider werden binnengehaald.


Lombok bestaat honderd jaar. De stichting "Eeuwfeest Lombok-Transvaal" vroeg Stut Theater om voor deze gelegeheid een toneelstuk te maken met mensen uit die wijk. Schrijver Jos Bours en regisseur Jan van Sas interviewden 35 bewoners en ex-bewoners: "gewone" huisvrouwen, dak-dekkers, elektromonteurs, gastarbeiders en hun vrouwen en kinderen, winkeliers, ouderen en jongeren. Zij vertelden de waarheid van het volkse deel van Lombok.

Lombok had jarenlang een slechte naam in Utrecht: een verloederende achterstandswijk, waar de oorspronkelijke bewoners wegvluchtten, waar de gezamenlijkheid verdween en waar "het sterft van de buitenlanders". Vanaf midden jaren zeventig ontstonden er groepjes actieve bewoners die met initiatieven als "Lombok Anders" de wijk er weer bovenop probeerden te krijgen. Zij opereer-den succesvol. Lombok is nu zelfs buiten Utrecht bekend als een multiculturele wijk waar de inte-gratie succesvol verloopt.

Vanuit die interviews schreef Jos Bours de tekst. Bianca (50), Willem (58), Aziz (56), Joke 52), Mehmet (38), Saida (18), Marieke (22), Brahim (26) en Nico (59) laten in het stuk zien dat het mooie buitenkantbeeld niet altijd klopt.
Lombok is er nog lang niet. Maar Lombok is wél apart: "Ja jochie, dit wijk heb wat. Ze krijgen mij hier niet weg!"! "Ze", daarmee worden dan bedoeld: falende beleidsmakers en politici, buurtgenoten die niet communiceren, politie die onvoldoende handhaaft en iedereen die de zaken anders probeert voor te stellen dan wat er in werkelijkheid gebeurt.

Mijn bitterzoet Lombok is een serieus, maar ook een humoristisch, af en toe zelfs een hilarisch toneelstuk. Met veel muziek. Het toont tragische liefdes, adembenemende conflicten, spannende geschiedenissen en culturen die een weg proberen te vinden met elkaar.

Stut Theater is een professioneel theatergezelschap dat al bijna 30 jaar toneelstukken maakt met de bewoners van Utrechtse volksbuurten. De stukken zijn gebaseerd op ervaringen en verhalen van de spelers en andere buurtbewoners. Stut Theater zoekt haar publiek op in buurthuizen, scholen, jongerencentra, theaters, welzijnsinstellingen, maatschappelijke organisaties en op locatie.

Mijn bitterzoet Lombok gaat op 15 mei a.s. in premiere:
Data: Za 15 mei (première) , di 18, woe 19, vrij 21, za 22 mei 2004 - 20.00 uur. Zo 16 , zo 23 mei - 16.00 uur.
Locatie: West Side, Groeneweg 54-c, Utrecht
Reserveren: 030 2311801. Info: www.stut.nl




Ingezonden persbericht