Ingezonden persbericht


Vierde verkoopexpositie Galerie Fanny van Biesen in Hilversum

Zondag 16 mei start Galerie Fanny van Biesen haar vierde verkoopexpositie voor nieuwe, draagbare en handgemaakte sieraden. Bij de keuze van haar exposanten heeft Fanny opnieuw voor een gevarieerd aanbod gezorgd. De komende twee maanden zijn dat: Persis Lynn van Schaik, Ophelia van de Kieft, en Yoka Voorbach.

Persis Lynn van Schaik is sinds het afronden van de Vakschool in Schoonhoven werkzaam als zelfstandig goudsmid in Groot-Ammers. Zij vervaardigt zowel sieraden naar eigen ontwerp, als in opdracht. Daarnaast werkt ze part-time als goudsmid bij Galerie Guthschmidt in Den Haag. Omdat edelstenen haar interesseren volgt ze de internationaal erkende opleiding tot edelsteenkundige (Federal Gemmological Association). Over haar drijfveer zegt ze: "Het verschil kunnen zien tussen natuurlijke of synthetische edelstenen met het blote oog. Dat is geweldig!" Sommige sieraden houden verband met haar liefde voor edelstenen. Zo abstraheert ze de kristalstructuur van een edelsteen in goud of zilver en verwerkt de desbetreffende edelsteen in het sieraad. Naast klassieke sieraden ontwerpt Persis ook piercings, waarvan ze de ontwerpen weer vertaalt naar colliers, ringen en oorknoppen.

Ophelia van de Kieft is edelsmid, emailleur en beeldend kunstenaar. Zij woont en werkt in Utrecht. Haar drijfveer voor het maken van sieraden komt voort uit de fascinatie die ze als kind had voor de cultuur van het Oude Egypte. Met haar indrukwekkende en kleurrijke sieraden en beelden. Gaandeweg is Ophelia meer gaan schilderen en heeft ze zich toegelegd op het smeden en emailleren van kommen en schalen. De rode draad in haar werk is kleur. Kleur kan haar diep raken en is minstens zo belangrijk als vorm. Het gebruik van emaille geeft die kleur en zij past die toe. Over haar ontwerpen zegt zij: "Of het nou in de verstilling of het uitbundige is, ik zoek een zo direct mogelijke expressie van het ongrijpbare. Van wat je ontmoet als je in jezelf afdaalt en wat zich niet laat uitdrukken. Ik streef daarbij steeds minder naar perfectie, maar juist naar het directe, het levende en het ongekunstelde. Ik probeer er niet tussen te komen."

Yoka Voorbach volgde haar opleidingen aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten en aan de Vrije Academie in Den Haag. Na 15 jaar in het kunstonderwijs vond zij het tijd zélf professioneel kunstenaar te worden. Zij specialiseerde zich in grafiek en tot 1997 maakte zij grote monumentale kleurenetsen. Haar belangstelling voor edelsmeden werd gewekt op de Vrije Academie waar zij het onderdeel vormgeving in metaal volgde. De combinatie grafiek en metaal leidde vanaf 1993 tot een unieke kunstvorm: grafische sieraden. Dit zijn geëtste plaatjes van tombak, zilver of goud, gecombineerd met de bijbehorende etsafdruk als een liaison tussen de ets en het sieraad. Haar recente werk is vaak doordrongen van een natuurlijke eenvoud in opbouw. Zo laat zij een ring uit fijnzilveren grenaille balletjes ontstaan of vormt ze tak-achtige motieven tot een sieraad. Daardoor verheft het sieraad zich tot object. Nieuw zijn haar zilveren en gouden oorstekers met geëtste verwisselbare achterkantjes. Op eenvoudige wijze is één paar sieraden snel te wijzigen tot een andere fraaie set.

Kortom, de nieuwe collectie bij Galerie Fanny van Biesen is wederom charmant, eigentijds en bovenal leuk om te dragen.

Galerie Fanny van Biesen, Bussumerstraat 51, 1211 BJ Hilversum. Expositie: 16 mei tot en met 3 juli 2004. (wo. do. vr. za. 10-17 uur). Opening: 16 mei 2004, 13-16 uur.


---