Politie Friesland

Politieberichten van 15/05 (13.00 uur) t/m 16/5 (13.00 uur)

Fryslân 16-05-2004 - Voor meer informatie over de politieberichten kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 13.00 uur contact opnemen met bureau Communicatie, via telefoonnummer (0900) 88 44.

Twijzel: eenzijdige aanrijding met letsel

Een 16-jarige bromfietser uit Leeuwarden is vrijdag rond 17.40 uur gewond geraakt door een aanrijding aan de Optwizel. De bromfietser reed richting Leeuwarden en verloor door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur. Hierdoor kwam hij een sliep en viel. De bestuurder raakte op diverse plaatsen licht gewond en is per ambulance naar het Medisch Centrum Leeuwarden gebracht. Hij kon na behandeling weer naar huis.

Heerenveen: aanhouding verdachte

De politie heeft zaterdag rond 14.55 uur aan het Turfschip een 37-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden. De verdachte beledigde de politie toen de politie tijdens een controle een kijkje in zijn auto wilde nemen. De verdachte wilde dit niet. De man is overgebracht naar het politiebureau.

Leeuwarden: diefstal personenauto

Een 40-jarige inwoonster van Leeuwarden heeft aangifte gedaan van diefstal van haar personenauto. De auto stond aan de Albadastins en is weggenomen tussen donderdag 23.00 uur en zaterdag 16.15 uur. Het gaat om een rode Opel Kadett, kenteken YH-19-KY.

Abbega: ongeval

De politie heeft zaterdag rond 18.00 uur geassisteerd bij een ongeval aan de Pikesyl. Een 40-jarige inwoonster van Abbega was van het dak gevallen. Zij was op een schuin dak bezig dakpannen weg te halen. De vrouw viel door een plastic plaat die in het dak zit ongeveer 3½ meter naar beneden. Een ambulance en een traumahelikopter kwamen ter plaatse. De vrouw is met rugklachten met de traumahelikopter naar het ziekenhuis in Groningen gebracht.

Anjum: inbraak woning

Een 75-jarige inwoonster van Anjum heeft aangifte gedaan van inbraak in haar woning aan de Healbeamswei. De inbraak vond plaats tussen zaterdag 17.00 uur en 19.00 uur. De daders kwamen vermoedelijk binnen via een openstaand raam op de begane grond. Weggenomen werd een geldbedrag van enkele tientallen Euros.

Kootstertille: verdachte aangehouden

De politie heeft zaterdag rond 21.45 uur een 67-jarige inwoner van Kootstertille aangehouden in een woning aan de Caspar de
Roblesstrjitte. De man zou even daarvoor een 54-jarige inwoner van Kootstertille in het achterhoofd hebben gestoken met een mes. Dit voorval vond eveneens plaats aan de Caspar de Roblesstrjitte. Waarom de verdachte de man stak is nog onbekend. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau. In de woning trof de politie een mes aan, deze werd in beslaggenomen.

Oranjewoud: twee verdachten aangehouden

De politie heeft zaterdag rond 21.40 uur een 20-jarige man en een 43-jarige man uit Apeldoorn aangehouden aan de Oranje Nassaulaan. De 20-jarige jongen had een auto geleend en was samen met de andere verdachte gaan rijden. De bestuurder was echter niet in het bezit van een rijbewijs. Aan de Cissy van Marxveldtlaan reed de bestuurder de auto tegen een lantaarnpaal.

Drachten: verdachte aangehouden

De politie heeft zaterdag rond 22.00 uur aan de Zuidkade een 18-jarige inwoner van Drachten aangehouden. De man had een ruit van een woning aan de Zuidkade vernield.

Leeuwarden: twee verdachten aangehouden

De politie heeft zondag rond tussen 00.05 uur en 00.40 uur een 25-jarige man en een 28-jarige man uit Amsterdam aangehouden. Beiden werden aangehouden in een discotheek aan de Nieuwestad. De verdachten waren beiden in het bezit van harddrugs (cocaïne, hasj en XTC). Beide verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en worden vandaag verhoord.

Oosterwolde: verdachte aangehouden

De politie heeft zondag rond 00.15 uur een 25-jarige inwoner van Oosterwolde aangehouden aan de Boekhorsterweg. De man had zijn buurman bedreigd en had geslagen op de ramen. De verdachte wordt vandaag verhoord.

Drachten: twee verdachte aangehouden

De politie heeft zondag rond 04.05 uur een 50-jarige man uit Drachten aangehouden. De man had rond 00.30 uur bij een vechtpartij aan de Hooizolder een 19-jarige vrouw uit Leek hardhandig aangepakt. Toen de politie bij de vechtpartij kwam trof zij het slachtoffer aan. De verdachte kwam later die nacht zelf naar het politiebureau en bekende de mishandeling.

Ureterp: vijf verdachten aangehouden

De politie heeft zondag tussen 02.30 en 03.00 uur vijf verdachten aangehouden op het Oerrockfeest aan de Skieppeleanne. De verdachten, een 26-jarige man en een 25-jarige man uit Kootstertille, een 30-jarige man uit Surhuisterveen en twee mannen van 30 jaar uit Harkema, zijn aangehouden omdat zij betrokken waren bij een vechtpartij. De vechtpartij begon met twee mannen. Toen de politie de twee uit elkaar wilde halen bemoeiden drie andere mannen zich ermee. Hierdoor werd de politie belemmerd de twee aan te houden. Uiteindelijk heeft de politie alle vijf verdachten aangehouden ter zake openlijke geweldpleging en verzet bij aanhouding.

Grou: drie verdachten aangehouden

De politie heeft zondag rond 01.30 uur een 15-jarige jongen en twee 17-jarige jongens uit Akkrum aangehouden. De drie hadden op de Stationsweg twee fietsen vernield. De verdachten zijn verhoor weer in vrijheid gesteld.

Garyp: getuigenoproep

De politie komt graag in contact met getuigen van een aanrijding op de Wâldwei die zaterdag rond 23.45 uur plaatsvond. Bij de aanrijding raakte een 26-jarige motorrijder uit Groningen gewond. De aanrijding ontstond toen een onbekende automobilist op de verkeerde weghelft terechtkwam. Deze onbekende automobilist reed richting Leeuwarden en veroorzaakte een frontale botsing met een 59-jarige automobilist uit Assen die in de richting van Drachten reed. De Assenaar probeerde nog uit te wijken naar rechts, maar kon een botsing niet voorkomen en kwam in een sloot tot stilstand. De motorrijder die hier achter reed kon ook niet meer uitwijken en raakte met zijn linkerhand de
linkerbuitenspiegel van de onbekende bestuurder. Hierdoor brak de Groninger zijn hand. Hij is per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht. De onbekende automobilist reed door. Getuigen van dit ongeval kunnen zich via telefoonnummer (0900) 88 44 melden bij de politie.

Berlikum: verdachte aangehouden

De politie heeft zondag rond 02.50 uur een 20-jarige man uit Harlingen aangehouden in een discotheek aan de Hemmemaplein. De verdachte was in het bezit van cocaïne. Na verhoor is de verdachte weer in vrijheid gesteld.

Sneek: twee verdachten aangehouden

De politie heeft zondag rond 04.30 uur aan de Douwe Hansmastraat een 29-jarige man uit Sneek en een 33-jarige man uit Usquert aangehouden. De mannen hadden alle ruiten vernield van een woning aan de Douwe Hansmastraat. De mannen wilden deze woning binnen, maar de bewoner deed de deur niet open. De verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en ingesloten.

Sneek: drie verdachten aangehouden

De politie heeft zondag rond 05.00 uur aan het Schaapmarktplein een 17-jarige jongen uit Sneek, een 23-jarige man uit Scharnegoutum en 22-jarige man uit Scharnegoutum aangehouden. De drie zaten met een grote groep te drinken op straat. Tijdens de aanhouding verzocht de politie de groep weg te gaan. Ongeveer acht mensen voldeden hier niet aan en werden vervelend. Op een gegeven moment sprong een man een politieagent op zijn nek. Deze persoon werd door een andere politieagent losgerukt en weggeduwd, waarbij deze persoon viel en letsel opliep aan zijn neus. Hierna wilde de groep zich nog niet verwijderen en werden twee personen door de politie geslagen met de korte wapenstok. Na enige tijd vertrok de groep. De verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en kregen daar een boete voor drinken op straat. De 17-jarige verdachte kreeg ook nog een bekeuring omdat hij tegen een politieauto had geschopt.

Nijholtwolde: aanrijding met letsel

Een 20-jarige automobilist uit Wolvega is zondag rond 05.15 uur gewond geraakt bij een aanrijding aan de Stadburen. De aanrijding ontstond toen de automobilist de macht over het stuur verloor en naar rechts reed. Hij stuurde vervolgens bij naar links maar raakte in een slip. Hierdoor sloeg de auto op de linkerzijkant en kwam in de linkerberm terecht. De bestuurder is per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen gebracht De politie nam een bloedproef af van de bestuurder, om te bepalen of de bestuurder onder inlvoed van alcohol was.

Sneek: verdachte aangehouden

De politie heeft zondag rond 04.15 uur een 27-jarige inwoner van Sneek aangehouden op de Leeuwenburg. De man was onderdeel van een groepje en gedroeg zich agressief. De man schopte tegen een fietstas van een hem voorbij rijdende fietser die ook onderdeel uit maakte van een groepje. Hierdoor ontstond een vechtpartij tussen beide groepen, waarbij de verdachte zich erg agressief gedroeg. De politie kwam tussen beide groepen en heeft de verdachte aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Een 18-jarige man uit Oppenhuizen heeft aangifte gedaan. Twee andere mannen doen vandaag aangifte.

Buitenpost: twee verdachten aangehouden

De politie heeft zondag rond 08.45 uur twee 16-jarige jongen uit Gerkesklooster en Buitenpost aangehouden. De jongens hadden een vuurtje gestookt en vlaggenmast vernield op het sportterrein de Swadde. De politie zag de jongens fietsen op de Jeltingalaan en heeft ze aangehouden. De verdachten zijn overgebracht naar het
politiebureau. Bij fouillering trof de politie een vlindermes aan. Deze is in beslaggenomen. De jongens zijn na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Fryslân: rijden onder invloed

De volgende bestuurders zijn routinematig betrapt op het rijden onder invloed (achtereenvolgens plaats en tijd van de controle, bestuurder, uitslag ademanalyse, uren rijverbod, eventuele bijzonderheden):

Leeuwarden, Kalverdijkje, zaterdag rond 19.15 uur, 45-jarige automobilist uit Goutum, 330 ug/l, rijverbod van twee uren.

Blije, Unemastraat, zaterdag rond 18.35 uur, 19-jarige automobilist uit Blije, 285 ug/l, rijverbod van een uur.

Beetgum, Franskeleane, zaterdag rond 19.55 uur, 26-jarige automobilist uit Makkum, 530 ug/l, rijverbod van vijf uren, had gebeld met de politie omdat hij moest uitwijken voor een tegenligger. Hierdoor was hij in de slip geraakt en raakte de tegenligger.

Sneek, Johan Willem Frisostraat, zaterdag 22.20 uur, 16-jarige bromfietser uit Sneek, 375 ug/l, rijverbod van drie uren.

Joure, Scheen, zondag rond 07.40 uur, 22-jarige automobilist uit Joure, 580/ ug/l, rijbewijs ingevorderd en rijverbod van zes uren.