Politie Noord- en Oost Gelderland


* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.

* District Noordwest-Veluwe


Nadere informatie:

Politievoorlichter Anton de Ronde

055 - 548 60 52


P E R S B E R I C H T


16 mei 2004


Bij een uitgebreide controle-actie rond het uitgaansgebeuren in de gemeente Elburg zijn afgelopen nacht 4 jongeren aangehouden voor vernielingen, ruim 40 automobilisten bekeurd voor te hard rijden en een horecaondernemer bekeurd voor het toelaten van jongeren na de toegestane tijd. Verder werd er bij enkele opstootjes bemiddeld en schreef de politie nog enkele bekeuringen uit voor diverse andere overtredingen.


De controle werd uitgevoerd door agenten van het politieteam Elburg en personeel van de Koninklijke Marechaussee uit 't-Harde. Ook stond een drugshond standby om bij overtre-dingen van de Opiumwet te worden ingezet; dit bleek niet nodig.


Doel was om het gedrag van de bezoekers op aan en afvoerwegen naar de plaatselijke horecazaken te controleren en zonodig verbaliserend op te treden. Verder werd gelet of de ondernemers zich aan de afspraken rond de sluitingstijd hielden.
Tot slot werd op het verkeersgedrag van automobilisten en andere verkeersdeelnemers gelet. Op de Eperweg in 't-Harde werd in dit verband gecontroleerd met een radarauto gecontroleerd.


Rond 23.30 uur werden drie jongeren (Wezep 17 en Elburg 14,18) na een melding van vernieling van een verkeersbord op de Vletstraat aangehouden. Agenten zagen twee knapen die aan het opgegeven signalement voldeden en na in eerste instantie te hebben ontkend gaven zij de vernieling van de paal met het verkeersbord toe. Een derde verdachte, de 18-jarige werd later thuis op zijn daad aangesproken en de drie worden verwezen naar het preventieproject LINK waar een passende maatregel zal worden getroffen.


Een 17-jarige jongeman werd betrapt toen hij op de Eperweg bij een winkel een boompje uit een plantenbak trok. Ook hij werd bekeurd voor vernieling.
Bij de snelheidscontrole werden 46 bekeuringen uitgeschreven, waaronder enkele aan taxichauffeurs. Hoogste gemeten snelheid was 99 km/u waar men 50 mocht.


De eigenaar van een horecagelegenheid krijgt proces-verbaal omdat hij na middernacht nog tientallen jongeren binnen liet, hetgeen in strijd is met de regels.


Twee jongens ('t Harde en Oldebroek 20) werden bekeurd terzake wildplassen en verder werden er twee fietsers bekeurd die geen verlichting op de fiets hadden en een bromfietser die zonder helm reed.
De politie heeft twee maal bemiddelend opgetreden bij opstootjes op de Eperweg, waarna de rust snel weerkeerde.
Op de Eperweg in 't-Harde werd de auto van een 33-jarige Elburger deels vernield. De man was voor een alcoholtest naar het politiebureau gebracht en tijdens zijn afwezigheid sloegen vandalen toe. De politie heeft de zaak in onderzoek.


Aan het eind van de controle bleek ook nog een overwegboom op de Eperweg deels te zijn vernield en ook hier tracht de politie duidelijkheid in te krijgen.


Al met al een zinvolle controle die zeker herhaald gaat worden.


Einde bericht



---- --