Politie Zaanstreek-waterland
20:20 14-MEI-04
loc.: ZAANDAM, VERMILJOENWEG

Auto kwijt

Een 31-jarige Zaandammer reed voor de 2e keer zonder Nederlands rijbewijs en zonder gordel in een personenauto, waarvan de APK sinds 25 augustus 2003 vervallen is. Auto na telefonisch overleg met een Officier van Justitie in Haarlem in beslaggenomen.

13:46 15-MEI-04
loc.: PURMEREND, WHEREDIJK

Vrouw aangehouden na diefstal

Na een melding dat een vrouw interesse toonde in de woonboten aan de Wheredijk hebben rapp's een onderzoek ingesteld. Zij zagen op de Bm. Kooimanweg een vrouw lopen die aan het signalement voldeed. Zij had een kratje met lege bierflesjes bij zich en verklaarde dit te hebben weggenomen vanaf een woonboot. De vrouw, 31-jaar uit Purmerend, werd aangehouden. Na verhoor werd zij heengezonden.

15:32 15-MEI-04
loc.: PURMEREND, SCHAPENMARKT

Mensen vast in kermisattractie

Door een technisch gebrek kwam de attractie "Supermouse" korte tijd stil te staan terwijl er mensen inzaten. Samen met de brandweer een onderzoek ingesteld. Bleek dat er een bevestigingspen was losgetrild. Middels een borgpin werd gezorgd dat de pen niet meer kon lostrillen. Daarna kon de attractie weer in werking worden gesteld.

16:10 15-MEI-04
loc.: ZAANDAM, PROV WEG Z'DAM-CASTRICUM

Met 90 km/u op een bromfiets

Zag iemand van Handhaving op het fietspad een bromfiets rijden met zeer hoge snelheid. Over een afstand van ruim een kilometer bleek de bromfiets ongeveer 90 km/u te rijden. Bestuurder (17 jaar uit Zaandijk) staandegehouden en bromfiets voor technisch onderzoek overgebracht naar het HB.

19:07 15-MEI-04
loc.: ZAANDAM, H GERHARDSTRAAT
Flinke schade na scooterbrand
Melding van een scooterbrand. Bij aankomst rapp's stond de scooter volledig in brand. Ook twee geparkeerde personenauto's hadden inmiddels vlam gevat. Volgens de eigenaresse van de scooter viel de scooter plotseling uit en hoorde zij een paar knallen. Daarna vloog hij in brand.
Brandweer heeft de brand geblust. Beide personenauto's werden afgesleept.

23:55 15-MEI-04
loc.: ZAANDAM, KONINGIN JULIANAWEG
Man aangehouden met neppistool
Een politieman in burger zag bij de McDonalds een jongen die een pistool bij zich droeg. Rapp's gingen ter plaatse en zagen de verdachte op het terras zitten te eten in een groepje van vier personen. De groep benaderd en verdachte er volgens uitgehaald. Bij fouillering werd een namaakpistool aangetroffen, dat bijna niet van echt te onderscheiden was. Verdachte (17 jaar uit Zaandam) aangehouden en ingesloten. Wapen in beslaggenomen.

00:46 16-MEI-04
loc.: PURMEREND, KOEMARKT
Aanhouding na vernieling ruit
Was bij Thomson Grand café een ruit vernield en de drie verdachten (17, 17 en 18 jaar uit Purmerend) werden op de Stationsweg door rapp's aangetroffen en aangehouden.
03:43 16-MEI-04
loc.: VOLENDAM, GEHELE PLAATS

Horecacontrole

Omstreeks 01.00 uur vond in de Movies een vechtpartij plaats tussen twee groepen dames. Een groep werd buiten gezet en bleek de confrontatie aan te willen gaan met de andere groep. Buiten beide groepen gescheiden hetgeen met enig duw- en trekwerk gepaard ging. Beide groepen bleken uit Amsterdam te komen. Een dame, die voor geen enkele rede vatbaar bleek, werd aangehouden. Na verhoor en uitreiking van een mini is zij heengezonden.

04:30 16-MEI-04
loc.: PURMEREND, KOEMARKT
Vrouw zwaargewond
Melding dat er een vrouw vast zat bij de glijbaan op de kermis. Bleek dat een 28-jarige vrouw uit Purmerend met haar broer in een baldadige bui van de glijbaan waren gegaan. De broer ging eerst. Over de glijbaan was een metalen ketting met grote schakels, gewikkeld in een rode hoes, gespannen. Een derde persoon heeft deze ketting omhoog gehouden. De broer gleed op zijn rug
naar beneden en ging onder de ketting door. De vrouw ging meer zittend naar beneden en zodoende kreeg zij de ketting in haar nek. Door de klap klapte zij naar achteren met haar hoofd op de glijbaan. Zij is daarna niet meer bij bewustzijn geweest. Zij is met een ambulance overgebracht naar het VU-ziekenhuis in Amsterdam en opgenomen op de trauma-afdeling. Inmiddels is zij weer bij kennis.

05:09 16-MEI-04
loc.: ZAANDAM, GEDEMPTE GRACHT
Zwaargewond na vechtpartij
Ter hoogte van de vishandel vond een vechtpartij plaats tussen een 21-jarige man uit Zaandijk en een 31-jarige man uit Assendelft. De Zaandijker kreeg de eerste klap, maar sloeg terug en heeft in het gevecht (naar wat getuigen verklaarden) vervolgens op het hoofd van de Assendelver staan "dansen". Het gezicht van het slachtoffer vertoonde dan ook zware verwondingen. Hij werd overgebracht naar het ZMC De Heel. Verdachte is weggerend en werd later op de Golofkinstraat aangehouden. Hij is in verzekering gesteld.
De recherche van het bureau Zaandam-centrum is op zoek naar getuigen Zij worden verzocht contact op te nemen met de recherche via 075 - 6271728 of 6271729.

07:36 16-MEI-04
loc.: PURMEREND, KOEMARKT
Horecadienst
Met vier politiemedewerkers horecadienst gedraaid. Het was een drukke en onrustige dienst met negen aanhoudingen.
Bijzonderheden:
- Vernieling van een ruit bij Thomson Grand café (zie elders in dit rapport)
- Bedreiging van een portier. Werd via de horecatelefoon een melding doorgegeven van een mishandeling in een café. Voor de ingang zagen rapp's de portiers met de verdachte staan. Op dat moment hoorden rapp's de verdachte de portier met de dood bedreigen. De verdachte (18 jaar uit Jisp) direct aangehouden ter zake bedreiging.
- Diefstal uit een kermisexploitatie. Melding van mogelijk diefstal van knuffelberen (zie elders dit rapport)
- Aantreffen van een mes en CS-gas. Een portier van een café heeft rapp's aangesproken met de mededeling dat er op de Koemarkt een persoon rond loopt met een mes bij zich.
Even later is de verdachte aangesproken. Onderzoek aan de kleding leverde een mes en een busje CS-gas op. Verdachte (23 jaar uit Purmerend) direct aangehouden.
- Gezondheidsproblemen. Een vrouw is op de Koemark onwel geworden. Het was dermate ernstig dat ambulance haar naar het ziekenhuis heeft vervoerd.
Collega's hebben deze avond meerdere mensen van de kermis toestellen verwijderd en weggestuurd. Ook waren heel veel mensen op de glijbaan actief. (zie voor ongeval elders dit rapport)
Verder zijn er drie verbalen opgemaakt ter zake wildplassen en baldadigheid.

09:26 16-MEI-04
loc.: ZAANDAM, PRINS BERNHARDWEG
Gewond na ongeval
Een 62-jarige man uit Makkum reed in zijn personenauto over genoemde weg in de richting van de rotonde. Voor hem reed een auto die ineens remde. Volgens betrokkene zonder noodzaak. Hij stuurde erom heen om een aanrijding te voorkomen, maar verloor de macht over het stuur. De auto raakte in een slip en kwam tegen de vangrail aan.
De man, alsmede zijn zesjarige dochter, werden overgebracht naar het ZMC De Heel.
Van 09.30 tot 11.00 uur is de weg gestremd geweest.

Loc.: PURMEREND, DE GORS
Aandachtsvestiging en getuigenoproep in verband met een aanranding en poging verkrachting van twee achtjarige meisjes
Op donderdag 13 mei jl. tussen 13.15 en 13.30 uur reed een 8-jarig meisje op haar fiets door het park "het Gorsebos". Zij werd daar aangesproken een man die haar de weg vroeg. Zij wist de weg niet en de man vertelde dat zij een mooie fiets had en probeerde vervolgens haar broeksriem los te maken. Toen dat niet lukte trachtte hij haar broek naar beneden te trekken. Op het moment dat er een klasgenootje van het meisje langskwam schrok de man en liep weg in de richting van de Linnaeusstraat.
Het betrof een blanke man van tussen de 25 en 30 jaar en was gekleed in een Y stoffen jas en een spijkerbroek.

Op zaterdag 15 mei tussen 15.00 en 15.30 uur vroeg een man nabij het vijvertje achter de Boterbloem aan een 8-jarig meisje of zij kikkers zocht. Toen zij vertelde dat zij jonge eendjes zocht, vertelde hij dat hij die achter de bosjes had gezien. Het meisje ging vervolgens met hem mee. Er waren echter geen eendjes en het meisje wilde weglopen. De man pakte haar bij haar been en zij viel. Hij duwde haar op de grond en maakte haar riem los en ontkleedde haar onderlichaam. Hij hield daarbij een hand op haar mond. Toen hij daarna zijn eigen broek losmaakte zag het meisje kans om weg te komen.
Het betrof een blanke man van ongeveer 1.85 m. met kort, glad, zwart haar en een normaal postuur. Hij was gekleed in een wit T-shirt en een korte, grijze broek. Ook droeg hij een zonnebril. De man was op de fiets.

De afdeling Zedenzaken heeft sterk het vermoeden dat het om dezelfde verdachte gaat. Zij verzoekt eventuele getuigen zich te melden via 075 - 6271297.

---

---- --