(foto: Hennie Keeris)

Open dagen KL: 85.000 bezoekers

16-5-2004 16:42:00

De open Dagen van de Koninklijke Landmacht op de legerplaats Oirschot hebben zaterdag en zondag (15 en 16 mei) rond de 85.000 bezoekers getrokken. Dat is iets minder dan vorig jaar, toen rond de 90.000 belangstellenden naar de Johannes Postkazerne in Havelte kwamen.

Het motto van dit jaar was 'Paraat en wereldwijd inzetbaar'. Bijzonder was de thematische opzet van de Open dagen waarbij de landmacht toonde dit krijgsmachtdeel zowel nationaal als internationaal inzetbaar is. Alle onderdelen van de Koninklijke Landmacht waren dan ook vertegenwoordigd. Er waren tal van demonstraties te zien zoals een contraterreuractie van het Korps Commandotroepen, een groots en spectaculair optreden van 11 Luchtmobiele Brigade op het terrein grenzend aan de Strijpse Kampen, een optreden van de saluutbatterij en niet in de minste plaats een bijzonder optreden van alle manoeuvre-eenheden van 13 Gemechaniseerde Brigade, geleid door de commandant de Charlie-compagnie van 17 Pantserinfanteriebataljon, Garde Fuseliers Prinses Irene, majoor Roland de Jong.

Om de samenhang tussen de verschillende onderdelen duidelijk aan te geven, was de legerplaats tijdens de Open Dagen verdeeld in zes zogenoemde lands. In Land of the Warriors stond gevechtskracht centraal. Technoland toonde technische hoogstandjes inclusief hypermoderne communicatie- en informatiesystemen. Protectionland gaf de bezoekers zicht op het internationale en nationale optreden zoals Korps Nationale Reserve, het noodhulpverkenningsteam en de Explosieven Opruimingsdienst. Puzzleland had betrekking op het verzamelen en verwerken van inlichtingen. Adventureland had betrekking op militaire 'sporten' als de hindernisbaan, klimtoren en verdedigingssport. Land in Motion ten slotte ging over vervoer, bevoorrading, herstel van materieel en geneeskundige verzorging.

Behalve de landmacht, presenteerden zich ook eenheden van de Koninklijke Marine, Luchtmacht en Marechaussee in Oirschot.

De Koninklijke Luchtmacht houdt op 18 en 19 juni Open Dagen op vliegbasis Volkel en de Vlootdagen van de Koninklijke Marine zijn op 9, 10 en 11 juli in Den Helder.

In verband met het overlijden van sergeant 1 Steensma in Irak, vonden de Open Dagen plaats in een aangepaste, soberdere, vorm. (foto: Hennie Keeris)

Ministerie van Defensie