Socialistische Partij

Krista van Velzen: `Nederland moet meer doen dan haar troepen terugtrekken uit Irak'

16-05-2004 * Krista van Velzen bezocht de afgelopen dagen samen met een kleine delegatie Tweede-Kamerleden het zuiden van Irak. Vrijdagnacht arriveerde de groep in Kamp Al Jasser Al Jadid in al-Muthanna, waar ook de gesneuvelde sergeant Steensma was gestationeerd. Ter plekke werd uitgebreid gesproken met militairen van alle rangen.

Van Velzen: "Ik was verbaasd over de openheid waarmee zij spraken over het verdriet, de angst en de machteloosheid. We zijn net sitting ducks, schietschijven, werd er gezegd. Dat er niet veel meer Nederlanders gesneuveld zijn door de mortieraanvallen, is eigenlijk een wonder. We zijn door het oog van de naald gekropen, zo werd mij verteld."

"De Nederlandse regering benadrukt steeds weer het draagvlak dat de Nederlandse aanwezigheid heeft onder de lokale bevolking. En er wordt ook goed werk verricht door de Nederlandse troepen, daarover geen misverstand," aldus Van Velzen. "Maar tegelijkertijd wil ik daar een paar forse kanttekeningen bij maken. De buitenlandse troepen, waaronder de Nederlandse, krijgen steeds meer te maken met verzet vanuit de bevolking. Vooral de systematische misdragingen van de Amerikanen en de onwil van de Amerikanen om de macht aan de Irakezen over te dragen maken dat de oppositie tegen de buitenlandse troepen toeneemt. Ook in het zuiden is dat het geval."

In een gesprek van Van Velzen met Jim Soriano, de rechterhand van Paul Bremer - de hoogste Amerikaanse bestuurder in Irak -, werd duidelijk dat de Amerikanen niets zien in een overdracht van bevoegdheden van de VS aan de VN. Verder zal de Iraakse interim-regering geen enkele zeggenschap krijgen over de stationering van buitenlandse troepen. "Doordat de Nederlanders als een verlengstuk van de Amerikaanse bezetters worden gezien, lopen zij met de dag meer risico. Onder die omstandigheden kan er van een verlenging van de Nederlands missie geen sprake zijn," aldus Van Velzen.

Toch is de conclusie "inpakken en wegwezen" te kort door de bocht, vindt Krista van Velzen. "Onder de huidige omstandigheden wordt de Irakese bevolking in feite gegijzeld door de Amerikanen aan de ene kant en delen van de Saddam-aanhang en religieus geïnspireerde terreurgroepen aan de andere kant. De Nederlandse regering moet op de kortst mogelijke termijn met de Irakese interim-regering om tafel gaan zitten om te zien welke rol zij kan spelen als het gaat om de overdracht van de macht van de VS aan de Irakezen en welke bijdrage ons land kan spelen bij het handhaven van de orde en veiligheid en de heropbouw van Irak. Op basis van de uitkomsten van die gesprekken dient de Kamer knopen door te hakken."

Zie ook de dagboekaantekeningen van Krista van Velzen in AD.