Gemeente Alkmaar


AZ stelt deuren open in stadion de Alkmaarder Hout

Huldiging AZ op Canadaplein

Het voetbalseizoen is bijna afgelopen, maar AZ is er nu al zeker van dat het volgend jaar Europees voetbal gaat spelen. Om dat te vieren worden de spelers, trainers en begeleiders na afloop van de wedstrijd AZ - PSV op zondag 16 mei aanstaande gehuldigd op het Canadaplein in de thuisstad Alkmaar. Het Canadaplein is vanuit het oogpunt van openbare orde, veiligheid en logistiek een geschiktere locatie dan het Waagplein waar in 1998 festiviteiten plaatsvonden. Na de huldiging keert de AZ-selectie weer terug naar het stadion in de Hout waar diverse festiviteiten plaatsvinden.

Het programma van 16 mei moet nog nader worden ingevuld, maar het is de bedoeling dat na afloop van de wedstrijd AZ - PSV spelers en supporters op een `platte kar' via de Kennemerstraatweg, het Ritsevoort en de Koorstraat naar het Canadaplein gaan. De feestelijke huldiging duurt ongeveer een half uur en direct na afloop gaan de spelers en supporters onder begeleiding van stewards en politie dezelfde weg terug naar het stadion om daar feest te vieren. Op het Canadaplein vinden verder geen festiviteiten plaats.

Openbare orde en veiligheid
"Het verzoek van AZ om het eerste elftal in het centrum van de stad huldigen heb ik gehonoreerd," aldus burgemeester Van Rossen. "Ik vind dat het bereiken van Europees voetbal een succes is dat best op een prominente plek in het centrum van Alkmaar gevierd mag worden. Bovendien heeft AZ aangegeven dat ze zelf in het eigen stadion haar deuren openstelt voor haar spelers, sponsors, supporters en gasten. Dit in tegenstelling tot de viering op het Waagplein in 1998 toen de huldiging op ongeregeldheden uitliep. Toen waren behalve de huldiging geen activiteiten georganiseerd. Hoewel de plannen nog verder moeten worden uitgewerkt heb ik vertrouwen in een geslaagde, feestelijke en harmonieuze huldiging."

De komende weken is AZ bezig met de uitwerking van het feestprogramma waarbij overleg zal plaats vinden met de politie en de gemeente.

28 april 2004