Gemeente Enschede

Zonnige Heemtuindag


Enschede, 03-05-2004

Zondag 16 mei van 11.00 tot 16.00 uur is er weer plaats voor een sfeervol gebeuren in de heemtuin in het Ledeboerpark tijdens de Heemtuindag. De afdeling NatuurEducatie van de gemeente Enschede organiseert hier jaarlijks in de lente een sfeervolle themadag rond het onderwerp inheemse kruiden, bloemen en planten. De ruim 300 soorten wilde planten in de heemtuin en de 1500 inheemse bomen in het daarnaast gelegen heembos staan op deze dag in het middelpunt.

Natuurlijke tuinen

Informatieve stands, kraampjes met inheemse kruiden, educatieve activiteiten voor kinderen, poppenkastspelers, een kraam met een hapje en een drankje en levende muziek zullen op deze Heemtuindag volop aanwezig zijn. Publicatieborden in het park verwijzen naar de locatie van de heemtuin die achter in het park gelegen is. Een tuinontwerper informeert hier de bezoeker hoe je het beste een fraaie natuurlijke tuin kunt aanleggen en de benodigde planten hiervoor zijn te verkrijgen bij een wilde-plantenkweker. Het IVN (Vereniging voor Natuureducatie) geeft in samenwerking met de afdeling NatuurEducatie van de gemeente Enschede rondleidingen door de heemtuin, er is ruimte voor een plantenruilbeurs en mandenvlechters tonen op welke wijze natuurlijke tuinobjecten kunnen worden gevlochten waar klimplanten tegen op groeien. De Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde is aanwezig met een informatiekraam; ook het IVN en de afdeling NatuurEducatie zullen met een kraam vertegenwoordigd zijn.

Een bezoek aan de heemtuindag is gratis; in bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner is de tentoonstelling 'Tuinieren met planten en dieren' te bezichtigen.

Spelen in de natuur

In het heembos naast de heemtuin kunnen kinderen de Heembostocht beleven, een sprookjesachtige route met sprookjesfiguren, waar ze allerlei spelletjes kunnen doen samen met Eeko de eekhoorn Ook kunnen zij bij een kraam van de afdeling NatuurEducatie zelf zgn. oorwormpotjes voor in de tuin maken. Een speciaal ingericht kookeiland maakt het mogelijk dat kinderen zelf hun eigen
vlierbloesempannenkoekjes kunnen bakken. Ook voor volwassenen is er de mogelijkheid om iets te eten en te drinken. Mandenvlechters zullen actieve bezoekers uitnodigen om hun eigen tuinobjecten te vervaardigen. In de middag wordt er twee keer een poppenkastvoorstelling voor kinderen gegeven met een bijzonder thema?.

Een muzikant met accordeon zorgt voor een sfeervolle omlijsting van het gebeuren. Deze dag is speciaal georganiseerd om te genieten in een fraaie natuurlijke omgevingop een steenworp afstand van de stad en om ideeën op te doen voor het creëren van een natuurlijke tuin.

Openingstijden en meer informatie

De heemtuin en het heembos in het Ledeboerpark zijn elke dag te bezoeken tot zonsondergang. De Heemtuindag wordt gehouden op zondag 16 mei van 11.00 tot 16.00 uur. Borden wijzen de bezoeker de weg naar de heemtuin vanaf de hoofdingang van het park (bij de zuilen met de adelaars aan de Hengelosestraat).

Op alle zondagen in de zomer kunnen bezoekers met jonge kinderen de Heembostocht beleven van 13.00-16.00 uur.

Bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark is geopend op werkdagen van 8.30 tot 16.00 uur en op zondag van 11.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis. Het Lammerinkswönner is bereikbaar via de hoofdingang van het Ledeboerpark aan de Hengelosestraat in Enschede. Na 300 meter aan de rechterkant van het pad ligt het gemeentelijk bezoekerscentrum.

---

Gepubliceerd op 03-05-2004 © Copyright gemeente Enschede Naar