Ingezonden persbericht


Persbericht

Niet voor de Eeuwigheid

Over de schoonheid van verandering en verval in de Utrechtse wijk Lombok - Transvaal. Negen kunstenaars zijn uitgenodigd om een kunstwerk te maken dat tijdens de expositie (van plaats) verandert, uit elkaar valt, of vergaat.

Expositie en performances in de Utrechtse wijk Lombok - Transvaal. Datum: 16 mei tot en met 23 mei 2004.
Informatiecentrum: Stichting Kade Ateliers, Leidsekade 117, Utrecht. Geopend van 13.00 uur tot 18.00 uur.
Meer informatie op www.kadeateliers.nl

In mei 2004 heeft de wijk Lombok-Transvaal, een periode van grootscheepse renovatie achter de rug en viert haar 100 jarige bestaan. Lombok heeft landelijke bekenheid gekregen als het voorbeeld van een geslaagde en succesvolle multiculturele wijk. Daarnaast is het een wijk waar zeer veel kunstenaars wonen en waar regelmatig verrassende lokale kunstexperimenten worden getoond. Kade Ateliers, stichting voor beeldende kunst, is een van de motoren voor deze ontwikkeling en organiseert voor de feestweek een kunstproject op locatie, getiteld: Niet voor de Eeuwigheid. De expositie vraagt aandacht voor de schoonheid van verval en verandering als een onaantastbaar onderdeel van de wijk. De kunstenaars tonen hun werk veelal op straat, verspreid door de wijk. Een aantal kunstenaars betrekken nadrukkelijk de buurtbewoners bij de totstandkoming van hun kunstwerk. Een belangrijk onderdeel van de expositie vormen acties en performances van kunstenaars (op 16 en 23 mei).

De deelnemende kunstenaars zijn: Pepijn Zwanenberg, Elaine Vis, Su Tomesen, Dorine Sneep, Rob Ottervanger, Matthijs Muller, Jo-Anneke van der Molen, Stefan Belderbos en Martijn Pieck, en Trix Arensman. Hieronder twee voorbeelden van de in totaal 9 kunstwerken in de wijk.

Liefje van Elaine Vis.
In sommige delen van de buurt tonen jonge mannen elke avond hun voertuig aan elkaar. De trotse bezitters vertroetelen, poetsen en glansen hun auto. Er wordt aandacht besteed om hem tegen de vergankelijkheid te behoeden. Voor deze auto's in de straten wil de kunstenaar een hoes maken die zowel de auto tegen de vergankelijkheid lijkt te beschermen, maar tevens de auto de aandacht en het aanzien geeft die hij in deze buurt geniet. Op verschillende en steeds wisselende locaties in de buurt zullen deze drie opgesmukte 'bruiden' tussen de geparkeerde auto's opduiken, verwijzend naar het onmogelijke: het materiele en immateriële voor eeuwig vast te houden.

I have been true to myself van Stefan Belderbos en Martijn Pieck. Een performance in de vorm van een processie. De kunstenaar, omgeven door muziekanten en fakkeldragers, legt een persoonlijke kruisweg af waarbij hij zijn credo op een vaandel, door de straten draagt. Het publiek wordt uitgenodigd om mee te lopen en deel te nemen aan het ritueel. I have been true to myself is een gezamenlijke actie, bedoeld voor de groeiende groep mensen die geen aansluiting meer vindt bij de georganiseerde religies in de wijk, maar nog wel grote interesse heeft in geloof en spiritualiteit. Voor allen die kerk en moskee de rug hebben toegekeerd wordt een tijdelijk altaar opgericht: niet gewijd aan God of religieus instituut, maar als een eerbetoon aan het nog onwankelbare geloof in het eigen ego als moreel ijkpunt.

Voor meer informatie over de expositie kunt u mij bereiken op 06 - 145 14 341 of 030 - 2546 590. Daarnaast kunt u informatie vinden op www.kadeateliers.nl

---- --