Ingezonden persbericht


Uitnodiging
"Nieuw licht uit oude fabrieken"

Namens bestuur en vrijwilligers van Museum De Cruquius heeft de directeur het genoegen U op zondag 16 mei 2004 uit te nodigen voor de vernissage van "Nieuw licht uit oude fabrieken" door beeldend kunstenaar-vormgever Rico Pronk.

De openingshandeling vindt plaats om 15.00 uur door Herman Tuning, wethouder Cultuur van de Gemeente Haarlemmermeer.

De verkooptentoonstelling "Nieuw licht uit oude fabrieken" is te bezichtigen van 17 mei tot 1 november 2004 in de Waterschapszaal van Museum De Cruquius.

Museum De Cruquius heeft ruime parkeergelegenheid. De routebeschrijving vindt U op www.MuseumDeCruquius.nl

Museum De Cruquius Cruquiusdijk 27 2142 HA Cruquius Rico Pronk tel/fax 023 5285704


---- -- Nieuw licht uit oude fabrieken - Rico Pronk

Kunst en techniek - ogenschijnlijke tegenpolen - versmelten in het werk van Rico Pronk. Met zijn fascinatie voor industrieel erfgoed laat hij het energieke optimisme van het verleden - kenmerkend voor de functionaliteit van een oud industriegebouw - her(be)leven. Voormalig stoomgemaal De Cruquius uit 1849 is evenzo toonbeeld van die fascinatie: de functionele esthetiek van dit monument houdt ons een spiegel voor van het verleden, ingehaald door de moderne tijd maar onverminderd bewonderenswaardig.

Rico Pronk's studie beeldende kunst/vormgeving bij de AKI stond in het teken van het rijke industriële erfgoed in Enschede en omgeving. Hij maakte talloze foto's als urban explorer en verzamelde bij die omzwervingen technische onderdelen uit oude fabrieken. Zijn fotografische werk benadrukt de esthetische en architectonische waarde van oude fabrieksgebouwen, kwaliteiten die nog worden versterkt omdat hij hiermee de blik van de toeschouwer richt op verstilde plekken waar ooit het hart van bedrijvigheid klopte.

Verder omvat zijn werk sculpturen, samengesteld uit lampen, meet- en schakelcomponenten van bedieningspanelen die hij aantrof in oude fabrieken. Aanvankelijk werd hij geïnspireerd tot geluidssculpturen; deze zijn onderhand geëvolueerd tot moderne verlichtingsinstallaties. Inmiddels is zijn verzameldrang gelegaliseerd en put hij als kunstenaar-vormgever uit een wijdvertakt netwerk van eigenaren van oude fabrieken verspreid over Europa.

De waardering voor industrieel erfgoed en historische techniek groeit in Europa. Deze belangstelling is geworteld in de grote aandacht die in de jaren '70 ontstond voor de arbeider. Wij staan nu aan het begin van interpretatie, betekenisgeving en mogelijk hergebruik van industrieel erfgoed. Rico Pronk loopt in dat proces voorop en Museum De Cruquius - dat hierin een traditie van 70 jaar hoog houdt - biedt hem hiervoor een platform. De expositie "Nieuw licht uit oude fabrieken" streeft naar een dialoog tussen het werk van Rico Pronk en de toeschouwer, waarbij de kunstenaar in een passende omgeving naar buiten treedt om zijn gedachtegoed te toetsen aan het maatschappelijke debat over industrieel erfgoed.

Steeds vaker krijgen industriële gebouwen een nieuwe bestemming: hiervan is Museum De Cruquius een van 's wereld's eerste voorbeelden. Je zou dan kunnen spreken van nieuw licht voor oude fabrieken. Maar Rico Pronk gaat verder. De esthetische functionaliteit van oude industriële voorwerpen inspireert hem tot het maken van moderne verlichtingsinstallaties: zo schept hij letterlijk nieuw licht uit oude fabrieken.

Meer werk van Rico Pronk: Maupertuus (Groningen); Museum Jannink (Enschede); Purit (Klazienaveen); Stichting Stedelijk Wonen (Enschede); herbestemmingsplan Transformatorhuis Blijdensteinlaan (Enschede); Universiteit Twente (faculteit elektrotechniek) Met dank aan: Peggie Breitbarth, Overijssels Centrum voor Beeldende Kunst en Drukkerij Melisie (Heemstede)
Prijzen op aanvraag

N.B. De expositie "Nieuw licht uit oude fabrieken" wordt van 17 mei tot 1 november 2004 gehouden in de Waterschapszaal van Museum De Cruquius. Deze multifunctionele zaal wordt incidenteel ook gebruikt als trouwzaal: helaas is de expositie dan gedurende circa 45 minuten niet toegankelijk. Om zeker te zijn kunt u het beste van te voren even bellen.Tel. 023 5285704.


---- --