Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht
14 mei 2004
Staatssecretaris bezoekt Europa

Ter voorbereiding van het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie bezoekt staatssecretaris Van Geel (milieu) de (nieuwe) lidstaten.

Aanstaande maandag, van 17 mei tot en met 19 mei, brengt Van Geel een bezoek aan Slovenië, Oostenrijk, Slowakije en Estland. Van 25 tot en met 27 mei bezoekt hij Malta en, Cyprus en Griekenland. In de maanden mei en juni zal hij ook andere (nieuwe) Europese lidstaten bezoeken. Van Geel acht het van groot belang de nieuwe lidstaten van meet af aan actief bij de ontwikkelingen in het Europese milieubeleid te betrekken. Van Geel zal deze bezoeken gebruiken om een toelichting te geven op zijn prioriteiten van tijdens het voorzitterschap. Zijn belangrijkste prioriteiten, samen te vatten onder het motto milieu als kans zijn: klimaatbeleid, chemische stoffen en duurzame mobiliteit. Staatssecretaris Van Geel wil zich tijdens het voorzitterschap inzetten voor verdergaande internationale klimaatafspraken. Dit met het oog op de klimaatconferentie (COP 10) aan het einde van het Nederlandse voorzitterschap. Ook wil Van Geel tijdens het voorzitterschap voortgang boeken met het chemische stoffen dossier. Omdat chemische stoffen overal worden toegepast, is het van groot belang dat veiligheid van mens en milieu is gegarandeerd. Verder is duurzame mobiliteit een belangrijke prioriteit. De toegenomen verkeersdrukte legt een steeds grotere druk op het milieu en de kwaliteit van de leefomgeving. Milieu als kans is het thema van de informele milieuraad van 16 tot en met 18 juli in Maastricht. De Europese Unie moet niet alleen de meest concurrerende kennis-economie ter wereld zijn, maar ook de meest duurzame. In Maastricht zullen er voorbeelden worden gegeven van technologieën die goed zijn voor zowel milieu als economie en de omstandigheden waaronder deze goed gedijen. Daarnaast wordt op de informele milieuraad gesproken over de Europese aanpak van hoogwater.

Op 1 mei woerden 10 nieuwe landen lid van de Europese Unie. Het gaat om Estland, Letland, Litouwen, Polen, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Slovenië, Malta en Cyprus. Nederland is van 1 juli tot en met 31 december voorzitter van de Europese Unie.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=17843 )