Gemeente Tilburg

13-5-2004
Strenge maatregelen en waarnemingsteam bij Willem II-Ajax Loco-burgemeester Aarts maakt afspraken met directeur en supporters Ajax

In verband met de op 16 mei in Tilburg te spelen wedstrijd hebben gemeente, politie en Willem II stevige afspraken met Ajax gemaakt. Deze richten zich op supportersvervoer, tolerantiegrenzen en verantwoordelijkheden. Ook wordt er een waarnemingsteam ingezet, dat een rapportage maakt van het verloop van de voetbalregeling. Loco-burgemeester Aarts zal haar besluit over de wijze waarop Ajax het volgend seizoen wordt ontvangen, onder meer op die rapportage baseren.

Onder leiding van loco-burgemeester Aarts vond onlangs een overleg met Ajax- directeur van Eijden en vertegenwoordigers van Ajax-supportersverenigingen OFA en SVA plaats. Ook waren functionarissen van politie, gemeente en Willem II aanwezig. Aanleiding waren de bezwaren van Ajax tegen de opgelegde buscombiregeling. Vorige jaar leidde de buscombi tot hevige weerstand bij supporters. Zij demonstreerden toen bij de KNVB in Zeist en negeerden massaal de regeling op de wedstrijddag. Dankzij extra ME-inzet bleef de schade beperkt. De optie om zonder Ajax-publiek een wedstrijd te spelen, blijkt ook geen oplossing. De ervaring leert dat veel supporters dan toch zonder kaartje afreizen. Daarom besloot de driehoek (burgemeester, officier van justitie en districtschef politie) tot het (voor)overleg.
omwisselen
Met betrekking tot de wedstrijd van 16 mei a.s. is afgesproken dat de Ajax-supporters met auto's komen die men tussen bepaalde tijden parkeert op het parkeerterrein van Fontys. Vervolgens gaan ze met pendelbussen richting stadion. In die bussen worden hun parkeerkaarten omgewisseld in toegangskaarten. Aangekomen bij het stadium stappen de supporters uit in een afgesloten 'kraal' waarna ze alleen nog maar op het bezoekersvak kunnen.
Er zijn verder nog duidelijke afspraken te komen over de wijze van kaartverkoop, communicatie naar supporters, tolerantiegrenzen en toezicht.
waarnemingsteam
In het verleden waren er interpretatieverschillen tussen Ajax en de gemeente Tilburg over incidenten. Daarom zal op 16 mei een nader in te stellen onafhankelijk waarnemingsteam het verloop van de dag observeren. Na afloop zal het team rapporteren. Onder meer op basis van die rapportage wordt besloten over de randvoorwaarden voor toekomstige wedstrijden. Ajax en de supportersverenigingen hebben met betrekking tot de huidig wedstrijd beloofd tot het uiterste te gaan om de regeling veilig te laten verlopen.