Nederlandse Vereniging van journalisten

16/5/2003 NVJ Sectie Omroep
'H-functie terecht voor NOS-
radioverslaggeefsters'

Twee radioverslaggeefsters van NOS RTV moeten met terugwerkende kracht alsnog in functiegroep H worden ingeschaald. Het werk dat beiden verrichten hoort bij een senior/verslaggever en ook hun meerwerk is gelijk aan de
H-functie. Zo luidt het bindend advies van de beroepscommissie toetsingsprocedure functie-indelingen.
De NOS Radio splitste twee jaar geleden de functie algemeen redacteur/verslaggever in de functies algemeen redacteur/verslaggever in functieklasse G en senior redacteur/verslaggever in functieklasse H. Van de acht radioverslaggevers werden zes mannelijke collega's in functieklasse H ingedeeld en twee verslaggeefsters in G. Het tweetal tekende bezwaar aan tegen de indelingsmethodiek van hun werkgever. De directie verwierp dit en de gedupeerden schakelden de NVJ in om beroep aan te tekenen bij de toetsingscommissie.
De commissie verzocht de werkgever een functiebeschrijving aan te bieden die door beide partijen was goedgekeurd en vervolgens een functieweging aan te vragen bij Bureau Functiewaardering van Publieke Omroep (voorheen NOS). Maar over de inhoud konden de partijen het niet eens worden.
NVJ-jurist Petra Oudhoff vindt dat beide werknemers werk verrichten dat hoort bij een senior verslaggever/redacteur en dat de functiebeschrijvingen niet juist zijn, omdat zij meer taken vervullen. De commissie stelde de verslaggeefsters in het gelijk omdat het meerwerk gelijk is aan de H-functie. Daar komt volgens de commissie nog eens bij dat het meerwerk zelfs door de werkgever aan de werkneemsters werd opgedragen.
De commissie zegt letterlijk: 'Qua omvang en zwaarte verschillen de taken niet of nauwelijks van de taken zoals die voorkomen bij medewerkers in klasse H'. Op grond hiervan oordeelt de commissie dat inschaling in functiegroep H
gerechtvaardigd is.
De NVJ vindt dat er geen onderscheid gemaakt mag worden tussen radio- en tv-verslaggevers. Gezien de zwaarte van de functie van radioverslaggevers is dat onderscheid onterecht. Volgens omroepsecretaris Thomas Bruning zouden meerdere journalisten zich kunnen afvragen of zij niet voor een H-indeling in aanmerking komen.