Ingezonden persbericht

Vervolgde 'zigeuners' vertellen hun verhaal

Sinti en Roma aan het woord

HOOGHALEN, 20040510 -- Sintessa Lilly van Angeren zat al in Auschwitz, toen zij op 22 mei 1943 een transport uit Westerbork zag binnenkomen, waarvan een groep van bijna 250 Nederlandse Sinti deel uitmaakte. Deze 'zigeuners' waren in verschillende delen van Nederland opgepakt. Uiteindelijk overleefden dertig van hen de kampen, net als Lilly van Angeren. Zij is één de medewerkers aan de publicatie Het Wilde Vuur, waarin persoonlijke verhalen over de vervolging zijn opgenomen. Samen met Bluma Schattevoet en Mia Meijer zal Lilly van Angeren op zondag 16 mei a.s. in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork vanaf 14.00 uur voorlezen uit dit boek.


Pas na de oorlog kwam Lilly van Angeren in Nederland terecht. Ze werd geboren in Duitsland en maakte daar deel uit van de Sinti-gemeenschap. In 1943 werd ze opgepakt en naar Auschwitz overgebracht, waar ze uiteindelijk in de Schreibstube terechtkwam. Daar werkte ze aan de karthotheek, de administratie van het kamp. Ook het transport van 19 mei 1943 uit Westerbork passeerde zo haar schrijftafel: van alle binnenkomende Nederlandse Sinti moest ze de namen noteren.
Het verhaal van Lilly van Angeren is één van de vele in het boek Het Wilde Vuur. Daarin komen voor het eerst Sinti en Roma in alle openheid zelf aan het woord en vertellen zij over hun leven, oorlogsherinneringen, tradities en toekomstverwachtingen. Het boek is samengesteld door schrijfster Mia Meijer in hechte samenwerking met Sintezza Bluma Schattevoet. Beiden komen op 16 mei ook naar het Herinneringscentrum, waar de drie vrouwen vanaf 14.00 uur zullen voorlezen uit Het Wilde Vuur. De verhalen worden muzikaal omlijst door het Romeny Jag Ensemble.

Deze bijzondere activiteit vindt plaats in het kader van de 60-jarige herdenking van de deportatie van de Nederlandse Sinti. Deze herdenking vindt plaats op woensdag 19 mei op het terrein van het voormalig kamp Westerbork. De bijeenkomst is vrij toegankelijk en begint om 14.00 uur.




Ingezonden persbericht