BNN

DOCUMENTAIRE BNN WARZONE IRAK
GEBRANDMERKT DOOR SADDAM

Op maandagavond 17 mei brengt BNN van 22.50 uur tot 23.35 uur op Nederland 2 een aangrijpende aflevering uit de reeks BNN Warzone. In deze aflevering BNN Warzone Irak: Gebrandmerkt door Saddam reist de 29-jarige Sandra Emons naar het noorden van Irak, waar zij op bezoek gaat bij slachtoffers van het regime van Saddam Hussein.

Via het Liliane Fonds raakte Sandra betrokken bij het lot van de gehandicapte kinderen en jongeren in Iraaks Koerdistan. Veel jongeren, geboren aan het einde van de jaren tachtig, dragen nog altijd het brandmerk van de beruchte gifgasbombardementen, die onderdeel uitmaakten van Saddam Hussein's 'El Anfal'. Tot op de dag van vandaag worden veel kinderen met mysterieuze genetische afwijkingen geboren. Ook dragen de armoede, slechte infrastructuur en het grote gebrek aan medische kennis - de meeste Koerdische artsen zijn voor de oorlog gevlucht - bij aan het grote aantal complicaties bij geboortes.

Sandra bezoekt de Balisanvallei die door chemische bombardementen is bestookt en spreekt met slachtoffers. In Erbil ontmoet ze Haedar (16) en Zakaria (6), twee jongens die de bomaanslagen van 1 februari jongstleden overleefden (107 doden). En ze raakt hevig geëmotioneerd, wanneer ze met een team van Soran Association Care for Handicapped (SACH) een vervuilde, gehandicapte jongen uit een geitenhok bevrijdt. Verder unieke beelden van de Saddam-terreur en van het nieuwe Koerdische leger.

Sandra Emons raakte zelf twaalf jaar geleden gehandicapt, toen zij onder de voet werd gelopen tijdens een concert van popgroep INXS. Ze liep een hersenbeschadiging op, die haar centrale zenuwstelsel ontregelde. Dankzij een flinke dosis vechtlust en intensieve fysiotherapie kan Sandra weer lopen, maar voor langere afstanden heeft ze toch een rolstoel nodig. Ze werkt nu zestien uur per week bij het Liliane Fonds, dat zich inzet voor gehandicapte kinderen en jongeren in ontwikkelingslanden.

Deze documentaire is mede tot stand gekomen met hulp van de Nationale Commissie voor internationale samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO). Eerder filmden de makers van BNN Warzone in Colombia, Sierra Leone, Afghanistan en Peru.