STICHTING PROMOTIE GLASBAK

Jarige glasbak geeft 1000 taarten weg.

Leidschendam, 10 mei 2004

De glasbak viert op 17 mei haar 26e verjaardag. En wie jarig is, trakteert! Om heel Nederland te bedanken voor zijn vaste gang naar de glasbak maakt men de hele maand mei via www.glasbak.nl kans op 1 van de 1000 gratis taarten.

De taartenactie is onderdeel van een voorlichtingscampagne om de glasinzameling verder te verhogen. Met het motto 'Verpakkingsglas is eindeloos' wordt uitgelegd dat lege glazen verpakkingen geen afval zijn, maar grondstof voor nieuw glas. Glas is het enige materiaalsoort dat zonder kwaliteitsverlies eindeloos te recyclen is. Zonde dus als de lege potten en flessen in de vuilnisbak belanden!

Momenteel wordt een kleine 80% van alle eenmalige glazen verpakkingen ingezameld via de glasbak. Omdat het zonde is dat de resterende 20% nog in de vuilnisbak belandt, wil de Stichting Promotie Glasbak de consument stimuleren om ook te denken aan kleine potjes en flesjes van bijvoorbeeld babyvoeding en kruiden. Maar ook 'badkamerglas' kan prima in de glasbak: lege parfumflesjes, potjes van dagcrème en glazen deodorantrollers bijvoorbeeld. Op de site www.glasbak.nl is een handige scheidingswijzer te downloaden met wat er wel/niet in de glasbak hoort.

Op 17 mei 1978 plaatste minister drs. N.J. Ginjaar de eerste officiële glasbak waarin de consument haar eenmalige glazen verpakkingen kwijt kon in plaats van deze gewoon in de vuilnisbak te gooien. Hiermee werd het startsein gegeven voor de opkomst van de glasbak. De consument raakte snel gewend aan het apart houden van zijn glas en het duurde niet lang of de glasbak was een vertrouwd onderdeel van het Nederlandse straatbeeld. Inmiddels staan er zo'n 25.000 glasbakken in Nederland.