Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de

Tweede KamerderStaten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag


- Directie Integratie Europa

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum

10 mei 2004

Behandeld

Yvette van Eechoud


Kenmerk


- DIE-208/04

Telefoon


- 070 - 3484865


Blad


- 1/5

Fax


- 070 - 348 6381


Bijlage(n)


- ---


- yvette.eechoud@minbuza.nl


Betreft


- Geannoteerde agenda van de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen van 17-18 mei 2004-


-

Graag - bied ik u hierbij, mede namens de Staatssecretaris voor Europese Zaken,de geannoteerde agenda aan van de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen- - - van 17-18 mei 2004.


- De minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Geannoteerde agenda van de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen (RAZEB) van 17-18 mei 2004 Algemene Zaken
Stand van zaken overige RadenBij het verzenden van deze geannoteerde agenda was nog geen document beschikbaar.

Europese Raad 17-18 juni

In de RAZEB zal een eerste discussie plaatsvinden over de ontwerp-geannoteerde agenda van de Europese Raad. Bij het verzenden van deze brief was de precieze inhoud van deze geannoteerde agenda nog niet bekend gemaakt.

IGC

Tijdens de RAZEB zal worden gesproken over de Intergouvernementele Conferentie (IGC).

Het Ierse voorzitterschap streeft ernaar voor de Europese Raad van 17 en 18 juni a.s. zoveel mogelijk openstaande vraagstukken tot een oplossing te brengen. Hierbij onderscheidt het voorzitterschap vier categorieën, te weten: openstaande institutionele vraagstukken, vragen ten aanzien van de reikwijdte van gekwalificeerde meerderheidsbesluitvorming; wijzigingen die lidstaten wensen aan te brengen ten opzichte van het 'post-Napels pakket' (document CIG 60.03) van 9 december 2003 danwel additioneel opgebrachte punten; en voorstellen uit het 'post-Napels pakket' die naar de indruk van het Voorzitterschap onbetwist zijn en die het als zodanig bevestigd wenst te zien.

Vooralsnog is onbekend welke categorieën van vragen aan de orde zullen worden gesteld tijdens de RAZEB. Het ligt in de lijn der verwachting dat de discussie grotendeels gewijd zal zijn aan de tekstvoorstellen (CIG 73.04) die het Ierse voorzitterschap circuleerde op 29 april jl. voorafgaand aan de ambtelijke voorbereidingsbijeenkomst (Focal Points) en die u op 3 mei jl. werd toegezonden. Evenwel is het niet uitgesloten dat ook andere vraagstukken aan de orde komen.

Het bovengenoemde pakket tekstvoorstellen (CIG 73.04) wijkt nauwelijks af van de tekstvoorstellen die het Italiaans voorzitterschap presenteerde aan de vooravond van de Europese Raad van 12 en 13 december 2003 (CIG 60.03). De Nederlandse inzet tijdens de RAZEB zal derhalve in essentie geschieden volgens dezelfde lijnen als voor de Europese Raad in december.

Externe Betrekkingen
Europees Veiligheids- en Defensiebeleid

De Raad zal de halfjaarlijkse voortgangsrapportage op gebied van capaciteitversterking vaststellen. Nederland streeft door middel van een zogenaamde 'Capability Improvement Chart' naar meer transparantie op het gebied van het opheffen van de militaire tekorten, zulks teneinde een grotere betrokkenheid van de lidstaten te bereiken. Tevens zal een dergelijk overzicht de voortgang op dit gebied voor een breder publiek inzichtelijk maken.

Ook zal aan de Raad een nieuwe militaire capaciteitendoelstelling voor de Unie voorliggen, de 'Headline Goal 2010'. Deze Headline Goal bevestigt de noodzaak om de resterende tekorten ten opzichte van de Helsinki Headline Goal op te lossen, en voegt daaraan toe de nadruk op kwalitatieve verbetering van de Europese militaire capaciteiten: snelle inzetbaarheid, interoperabiliteit en expeditionair vermogen. Nederland steunt deze aanpak. De Raad zal tevens spreken over de hoofdlijnen voor de ontwikkeling en inzet van snel inzetbare 'battle groups'. Nederland is voorstander van dit initiatief, dat de inzetbaarheid van Europese militaire capaciteiten zal verbeteren.

Voorts zal aan de Raad een besluit voorliggen over de oprichting van een Europese civiel-militaire cel alsmede van het inzetten van 'liaisons' tussen het NAVO-hoofdkwartier SHAPE en de EU Militaire Staf, zoals voorzien door de Europese Raad van december jl. Nederland verwelkomt de instelling van de civiel-militaire cel omdat deze een toegevoegde waarde heeft voor de verdere operationalisering van het EVDB, met name door te voorzien in de nodige civiel-militaire coördinatie. Tevens verwelkomt Nederland de instelling van 'liaisons' tussen de NAVO en de EU, welke zullen bijdragen tot meer transparantie en betere samenwerking.

Ten slotte zal de Raad kennisnemen van een verslag van het Agency Establishment Team over de voorbereidingen voor de oprichting van het Europees Defensie Agentschap.

Westelijke Balkan

De Raad zal met name spreken over de naweeën van de crisis in Kosovo van maart jl. Ook zal worden stilgestaan bij het recente plan van de Servische regering waarin wordt gepleit voor territoriale autonomie voor de Servische minderheid in Kosovo. Nederland is voorstander van een versterkte rol van de EU ten aanzien van Kosovo. De Raad zal tevens aandacht besteden aan de jaarlijkse rapportage over het Stabilisatie en Associatieproces, inclusief de European Partnerships.

Europees Nabuurschap Beleid (ENP)

De Commissie zal op 12 mei aanstaande een Strategiedocument en enkele landendocumenten in het kader van het Europese Nabuurschapsbeleid ('European Neighbourhood Policy', ENP) uitbrengen en voor verdere bespreking aan de Raad voorleggen. Naar verwachting zal de Commissie voorstellen om de komende jaren met ENP-landen te werken op basis van gezamenlijke actieplannen. Omdat op 8 juli aanstaande een EU-Oekraïne Top zal plaatsvinden, is het naar de mening van de regering nu vooral van belang dat het actieplan in het kader van het ENP voor Oekraïne tijdig wordt afgerond.

EU ­ Latijns Amerika en Caribisch gebied

Op 28 en 29 mei a.s. zal in Guadalajara, Mexico, de tweejaarlijkse Top tussen de staatshoofden en de regeringsleiders van de EU en de landen in Latijns Amerika en de Caraïben plaatsvinden. De Top is het vervolg op de bijeenkomst in Madrid in 2002. Tijdens de Top zal hoofdzakelijk worden gesproken over 'effectief multilateralisme' en 'sociale cohesie'. Daarnaast zal een slotverklaring worden aangenomen waarbij wordt ingegaan op de duurzame strijd tegen armoede, de noodzaak van bestrijding van illegale drugs, corruptie en (grensoverschrijdende) criminaliteit, het belang van het naleven van de mensenrechten, samenwerking op het gebied van terrorismebestrijding en migratie, het belang van de Doha-ronde en de handelsbetrekkingen tussen de betrokken regio's. Er wordt tijdens de Raad geen discussie voorzien over de inhoud van deze verklaring.

EU ­ Rusland - Voorbereiding Top 21 mei-

De Raad zal de voorbereiding van de EU-Rusland Top van 21 mei aanstaande afronden. Nu tijdens de Permanente Partnerschapsraad op 27 april jongstleden overeenstemming is bereikt over de uitbreiding van de Partnerschaps- en Samenwerkingsovereenkomst tot de nieuwe lidstaten, kan de Unie tijdens de Top de hoofdlijnen van een gezamenlijk actieplan voor de vier gemeenschappelijke ruimten (economisch, externe veiligheid, interne veiligheid en cultuur) met Rusland overeenkomen, binnen het raamwerk van de Partnerschaps- en Samenwerkingsovereenkomst. Ook is het de bedoeling het belang van samenwerking op het gebied van 'frozen conflicts' te onderstrepen. Daarnaast zal worden gesproken over de mensenrechtensituatie en samenwerking op het gebied van Justitie en Binnenlandse Zaken en milieu (met inbegrip van Kyoto). Het is tevens de bedoeling in het licht van de WTO-toetredingsonderhandelingen van Rusland voortgang te boeken op onderwerpen als energie, telecommunicatie, financiële dienstverlening en overvliegrechten. Nederland is tevreden dat met Rusland overeenstemming is bereikt over de kwestie van de uitbreiding, waarbij overigens ratificatie door de Doema een aandachtspunt is. Ten aanzien van de invulling van de vier gemeenschappelijke ruimten acht Nederland het van belang dat de EU hierbij de strategische samenhang in het oog houdt.

Midden Oosten Vredesproces

De Raad zal stilstaan bij de laatste ontwikkelingen, in het bijzonder de Israëlische voornemens tot terugtrekking uit het grootste deel van de Gazastrook, waarover in Washington overeenstemming met de VS werd bereikt. Als gevolg van de verwerping van Sharon's oorspronkelijke plan in het referendum van de Likoed partij, wordt thans aan Israëlische zijde gewerkt aan een gewijzigde versie. Aanpassing van het plan zal mogelijk een beperking van de reikwijdte van de Israëlische ontruiming van de Gazastrook behelzen. Het Kwartet heeft met de verklaring van 4 mei jongstleden het belang van de Road Map opnieuw bevestigd en nog eens aangegeven dat een regeling van het Israëlisch-Palestijns conflict door stappen van beide zijden dichterbij moet worden gebracht. Door de Speciale EU-Vertegenwoordiger voor het Midden Oosten Vredesproces, Marc Otte, worden thans voorstellen uitgewerkt over de mogelijkheden voor een Europese rol bij een eventuele Israëlische ontruiming van de Gazastrook.

Uitvoering EU Strategie voor non-proliferatie van massavernietigingswapens

De Raad zal worden geïnformeerd over de stand van zaken betreffende de implementatie van de EU-strategie inzake de non-proliferatie van massavernietigingswapens. In het kader van de uitwerking van onderdelen van de strategie zal aan de Raad een besluit voorliggen over de gewenste tekst van de non-proliferatie clausule in het Associatieakkoord waarover met Syrië wordt onderhandeld. De Raad zal voorts kennis nemen van het Gemeenschappelijk Optreden inzake de implementatie van maatregelen voortvloeiende uit de strategie ter ondersteuning van activiteiten van het Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA). Naar alle waarschijnlijkheid zal de Raad kort spreken over de resultaten van het derde voorbereidende comité (Prepcom), dat van 26 april tot en met 7 mei 2004 in New York bijeenkomt, ter voorbereiding van de Toetsingsconferentie van het Non-Proliferatie Verdrag.

===

Met vriendelijke groet,
Redactie BZ-internetsite