Socialistische Partij

Stop de ammoniaktrein!

Op maandag 17 mei wordt de aftrap gegeven van de landelijke actie Stop de ammoniaktrein! Het startsein wordt gegeven bij station Haarlem Spaarnwoude om 11.30 uur door SP-tweede-kamerlid Krista van Velsen en de burgemeester van Halfweg mevrouw Van Hoogdalem-Arkema.

Met de actie Stop de ammoniaktrein willen de SP en milieudefensie afdwingen dat de levensgevaarlijke ammoniaktransporten door dichtbevolkte gebieden beëindigd worden. Op het traject tussen Geleen (Limburg) en Velsen (Noord-Holland), waar nu nog wekelijks een transport plaats vindt, zullen diverse acties worden gevoerd.

De ontsporing van de ammoniaktrein op 17 juni 2003 in Halfweg, waarbij een van de wagons scheurde, maakte duidelijk hoe groot de risicos zijn. Er ontstond in één van de ammoniakwagons een scheur. Gelukkig had deze scheur geen lek tot gevolg. Was dat wél gebeurd, dan had de ammoniakwolk voor de bevolking in de directe omgeving en tot aan Schalkwijk en Heemstede aan toe dodelijke gevolgen kunnen hebben. Dat is één van de conclusies uit een rapport van een brandweerofficier die bij deze ramp betrokken was. Het rapport is genuanceerd door organisaties die daar belang bij hebben (Rijksoverheid en DSM), maar het gevaar blijft. Denk maar eens aan alle vandalistische acties tegen treinen en machinisten van de laatste tijd (stenen door cockpit-ruiten, balken op de rails...).

Naar aanleiding van dit ongeval hebben de burgemeesters van Halfweg, Haarlem en Velsen / Beverwijk zich kritisch uitgelaten over deze transporten en de noodzaak ervan. Het gaat namelijk om overtollig ammoniak uit Heerlen dat op het Corus-terrein in kunstmest wordt verwerkt. Ook de SP-fracties in de gemeenteraad van Haarlem, de provincie en de Tweede Kamer hebben vragen gesteld over deze onnodige risico-transporten.

U bent van harte welkom om tijdens de aftrap uw steun te uiten. Datum: maandag 17 mei
Tijd: 11.30 uur
Plaats: Station Haarlem Spaarnwoude

Voor meer informatie over de actie in Haarlem en opgave om te helpen kunt u contact opnemen met:
Kees Nagtegaal

023-5406853 / 06-13948071
SP.werk@tiscali.nl

Organisaties die in het comité willen deelnemen, kunnen contact opnemen met:
H. Voss

06-22932937
hvoss@sp.nl