Stichting Natuur en Milieu

Utrecht, 11 mei 2004

Europa is niet 'ver van je bed' voor natuur en milieu Studenten in debat met europarlementariërs

GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN DE NATIONALE JEUGDRAAD EN STICHTING NATUUR EN MILIEU

Vier Nederlandse (kandidaat-)europarlementariërs gaan maandag 17 mei met Utrechtse studenten in debat over natuur- en milieuthema's. Het debat 'Europa Natuurlijk?' vindt plaats met het oog op de verkiezingen voor het Europees Parlement op 10 juni aanstaande. De organisatie van het debat is in handen van de Nationale Jeugdraad, Stichting Natuur en Milieu, Studentenorganisatie Milieuwetenschappen en het Landelijk Hogeschool en Universitair Milieuplatform. Dit is dus hét moment om de parlementariërs rechtstreeks aan te spreken op hun plannen en verantwoordelijkheden.

Studenten krijgen op 17 mei de kans om de kandidaten het vuur na aan de schenen te leggen. Hans Blokland (ChristenUnie), Dorette Corbey (PvdA), Bas Eickhout (GroenLinks) en Erik Meijer (SP) gaan met hen in discussie. Zij praten met de zaal over onderwerpen als het broeikaseffect, genetische manipulatie, bio-industrie, luchtvaart, kernenergie en natuurbescherming. Journaliste en program-mamaakster Sandra Rottenberg leidt het debat. De vijf beste debaters winnen een reis naar Brussel dit najaar. Daar kunnen zij de nieuw gekozen europarlementariërs aan de tand voelen over de belof-tes die ze gedaan hebben in verkiezingstijd.

Het debat 'Europa Natuurlijk?' maakt onderdeel uit van een serie van vier. In Maastricht (12 mei), Groningen (26 mei) en Amsterdam (5 juni) worden gelijksoortige debatten gehouden.

In Utrecht vindt de discussie plaats in de Raadszaal, Achter Sint Pieter 200, van 20.00 uur (zaal open 19.30 uur) tot 22.00 uur.

Met de debatten willen de organisatoren duidelijk maken dat Europa geen ver-van-je-bedshow is. De EU maakt maar liefst 80 procent van onze milieuwetten en bepaalt dus wat er op ons bord ligt (gen-tech of niet), wat we inademen (schone lucht of niet), hoeveel herrie we moeten verdragen en hoe mooi het bos is waar we wandelen. Europa is dichtbij!

Campagne 'Europa, natuurlijk!'
De debatten zijn een onderdeel van de campagne Europa, natuurlijk! van Stichting Natuur en Milieu. Met deze campagne roept Natuur en Milieu iedereen die de natuur en het milieu een warm hart toedraagt op om te gaan stemmen op 10 juni. Haar website www.europanatuurlijk.nl bevat informatie over het Europees milieubeleid en de aanstaande verkiezingen. Vanaf half mei is hier ook vergelijking van de verkiezingsprogramma's, een on line debat en een lijst met milieukandidaten te vinden. Prak-tische informatie over de vier debatten staat eveneens op de site, onder 'Jongeren in debat'.

Locatie: Raadszaal, Achter Sint Pieter 200 te Utrecht Het debat is van 20.00 - 22.00 uur (Zaal open vanaf 19.30 uur)

Nadere informatie:
Voor meer informatie of een interview met een van de (kandidaat-)europarlementariërs of kunt u contact opnemen met, Stichting Natuur en Milieu, Sandra van Kampen, tel. 030 - 2331328 of 06 47096720.

Kijk ook op www.jeugdraad.nl