Provincie Noord-Holland


Gezamenlijk communiqué provincie en vakbonden

Op 10 mei 2004 is tussen de vakbonden en Gedeputeerde Poelmann overeenstemming bereikt over een akkoord voor het Sociaal Plan 2003- 2007. De afgelopen maanden is hierover intensief overleg gevoerd.
Het sociaal plan, dat op 17 mei door de bonden aan de leden wordt voorgelegd, richt zich op het opvangen van de gevolgen van de reorganisatie van de provincie Noord-Holland. Uitgangspunt is gedwongen ontslag zoveel mogelijk te voorkomen. Boventalligen behouden de status van interne sollicitant. De huidige beperkte vacaturestop blijft gehandhaafd. Bij gelijke geschiktheid voor een functie hebben degenen die een WAO-uitkering ontvangen, de voorkeur.
Het sociaal plan werkt terug tot 13 mei 2003 en heeft betrekking op de reorganisatie die voortvloeit uit de personeelsparagraaf in het collegeprogramma 2003-2007.
Voor zover boventalligheid zich voordoet, wordt deze medewerkers een goed sociaal vangnet geboden. De hoofdlijnen hiervan zijn:


* Ten aanzien van de afdelingen waarvoor de mogelijkheden tot outsourcing worden onderzocht, zijn afspraken gemaakt over rechtspositionele zekerheden.

* FPU-arrangement voor 57 jaar en ouder met een aanvulling tot 73% (voor 60 jaar en ouder een aanvulling tot 80%); en maximaal vier jaar pensioenopbouw tot 61 jaar;

* Compensatie op lager loon bij een baan buiten de provincie;
* Een vertrekpremie voor boventallige medewerkers van drie tot maximaal 24 bruto maandsalarissen;

* Startpremie voor starten eigen bedrijf van minimaal 15 bruto maandsalarissen;

* Terugkeergarantie onder voorwaarden binnen 12 maanden, zonder opschortende werking van boventalligheidsperiode;
* Premie bij carrièreswitch: boventallige medewerkers kunnen een tegemoetkoming krijgen voor de kosten van een opleiding ter grootte van minimaal 12 tot maximaal 24 bruto maandsalarissen bij een opleidingsduur van minimaal 6 maanden.

Elly Klut 11 mei 2004