Gemeente Amsterdam

Artistiek Nederland treedt op tegen AIDS
11 mei 2004 - (A)LIVE

Tijdens de benefietvoorstelling LIVE! treden in de Amsterdamse Stadsschouwburg op 17 mei ruim honderd artiesten uit diverse disciplines van de podiumkunst op. De opbrengst gaat naar de organisaties STOP AIDS NOW! en Elandsdoorn Foundation. Beiden zetten zich in voor HIV/AIDS-behandeling en voorlichting in Afrika.

Alive

Op LIVE!, twee dagen na AIDS Memorial Day, zetten alle artiesten hun talenten belangeloos in voor de AIDS-bestrijding in Afrika. Cabaret, toneel, muziek, zang en dans passeren de revue die avond. Ook is er aandacht voor het goede werk van de begunstigde organisaties. Op het gevarieerde programma staan 20 acts, waaronder de meiden van voormalig K-otic, musicalsterren Chaira Borderslee & Annemieke Ruyten, zangeres Patty Trossèl (La Pat), Dansacademie Lucia Marthas, danstheater ISH, cabaretière Lenette van Dongen, acteurs Jules Croiset & Hans Dagelet, altvioliste Esther Apituley, en het nieuwe theaterspektakel FLAGS! Actrice en musicalster Janke Dekker presenteert deze "Memorial Monday".

Op AIDS Memorial Day (15 mei), staat men wereldwijd stil bij de vele slachtoffers die AIDS heeft opgeëist. "Maar stilstaan is niet genoeg," aldus Geert Jacobs en Stephan Hendrikse, initiatiefnemers van LIVE!. "Het is tijd is voor meer actie. AIDS slaat wereldwijd verwoestend toe. Ruim 42 miljoen mensen zijn besmet met het dodelijke virus. In Afrika is de situatie echt schrijnend. Daarom besloten we om een benefietvoorstelling te organiseren. " Met hun enthousiasme en betrokkenheid stimuleerden zij een unieke groep van maatschappijbewuste artiesten en de Amsterdamse Stadsschouwburg om mee te werken aan LIVE!.

De kaartverkoop voor dit bijzondere initiatief is al begonnen. Kaarten zijn vanaf EUR 27,50 te verkrijgen bij de kassa's van de Stadsschouwburg en het Uitbureau.

Enkele cijfers...

In Afrika, vooral in de regio Sub-Sahara, is het aantal slachtoffers enorm. In 2003 raakten in deze regio 3,2 miljoen mensen besmet en waren er totaal 26,6 miljoen mensen HIV-positief. In hetzelfde jaar stierven hier zo'n 3,2 miljoen mensen aan de gevolgen van AIDS (bron: UNAIDS, 2003). AIDS veroorzaakt hier niet alleen veel persoonlijk leed bij individuen en hun families. AIDS veroorzaakt grote economische en sociale schade, omdat de arbeidsbevolking ziek wordt en sterft. Aids treft ook vrouwen naar verhouding meer dan mannen. Ze zijn zowel fysiek als "sociaal" ontvankelijker voor het virus. En Aids treft vele kinderen oftewel de toekomst van de regio. In de regio Sub-Sahara zijn in 2003 meer dan 11 miljoen kinderen geteld die één of beide ouders verloren door AIDS.

© Gemeente Amsterdam