Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6

6511 PP Nijmegen

Telefoon (024) 329 91 11

Telefax (024) 2378

E-mail gemeente@nijmegen.nl


Postadres

Postbus 9105

6500 HG Nijmegen

persbericht

|DATUM NUMMER PERSBERICHT        |
|12 mei 2004 p058                |
Gelderse ondersteuning kwetsbare groepen onderzocht

Ouderen, chronisch zieken, mensen met psychische problemen, lichamelijk en verstandelijk gehandicapten willen goede informatie over en advies bij het vinden van passende diensten en/of voorzieningen. Ook willen zij graag in levendige, veilige en groene buurten wonen waar een sociaal vangnet bestaat. Dát staat in het rapport 'De gemeente en de zelfredzaamheid van burgers, een onderzoek naar informatie en ondersteuning in Gelderse gemeenten'.

Volgens de onderzoekers zijn veel gemeenten bezig de informatievoorziening aan deze groep te verbeteren. Toch hebben niet alle gemeenten een centraal loket waar mensen informatie over zorg, welzijn, vervoer, wonen en inkomen kunnen krijgen. Daar moeten mensen ook terecht kunnen voor advies. Zo'n loket moet laagdrempelig en onafhankelijk van de gemeente zijn.

De onderzoekers concluderen dat integrale plannen voor wonen, welzijn en zorg bij gemeenten vaak weinig prioriteit hebben. Een verkokerde gemeentelijke organisatie is daar mede debet aan.

Bij de ontwikkeling van het gemeentelijk beleid is de participatie van ouderen, chronisch zieken, mensen met psychische problemen en gehandicapten vaak ad hoc. Ook vindt de participatie pas in een laat stadium van de beleidsvorming plaats. Voor het goed functioneren van participatieraden zijn een coördinerend wethouder, ambtelijke contactpersoon, tijdige toezending van stukken, goede en onafhankelijke ondersteuning en eigen budget belangrijke randvoorwaarden.

Aan het onderzoek hebben lidorganisaties van de Provinciale Patiënten/ Consumenten Federatie (CC/PF)en 71 Gelderse gemeenten deelgenomen. Bureau Acquest heeft het onderzoek in opdracht van de CC/PF uitgevoerd.

Mevrouw S. Biewinga, directeur CC/PF overhandigt 17 mei het rapport aan de heer G. van Rumund, bestuurslid VNG-Gelderland. Dat gebeurt om 15.00 uur, Metterswane, Stationsplein 13, Nijmegen.

Voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Truud Knappstein, doorkiesnummer 024 - 3292380

---- --