Socialistische Partij

Rood sein voor de ammoniaktrein in Spaarnwoude

13-05-2004 * Maandag 17 mei lanceren actievoerders van de SP om 11.30 uur bij station Haarlem Spaarnwoude de campagne `Rood sein voor de ammoniaktrein'. De partij gaat de komende maanden actievoeren tegen het vervoer van grote hoeveelheden ammoniak door Nederland. Het startschot wordt gegeven door burgemeester Hoogdalem-Arkema (Haarlemmerliede en Spaarnwoude) en SP-Kamerlid Krista van Velzen. Ammoniakgebruiker DSM, vervoerder Railion en Milieudefensie zullen ter plekke reageren op de actie.

De ammoniaktreinen rijden van Geleen naar Velsen-Noord, dwars door dichtbevolkte gebieden. Op 17 juni 2003 ontspoorde een ammoniaktrein in Halfweg, waarbij een scheur ontstond. Als toen een ammoniaklek was ontstaan, had dat in de regio honderden levens kunnen kosten. Volgens de SP is er geen noodzaak voor deze transporten en worden de bewoners langs het spoor onnodig blootgesteld aan de risico's.

Tot 2002 voerde het comité `Rood sein voor de chloortrein' succesvol een soortgelijke actie tegen het onnodige transport van chloor. De initiatiefnemer van deze actie, Vincent Mulder, zal tevens betrokken zijn bij de actie tegen de ammoniaktreinen en is ook maandag aanwezig. De actie wordt door burgemeester Hoogdalem-Arkema van Haarlemmerliede en Spaarnwoude gestart met het schrikbarende geluid van een plotseling remmende trein en de onthulling van een stootblok, in aanwezigheid van omwonenden getooid met gasmaskers.