VNG


Persbericht

VNG en UvW presenteren handreiking stedelijk waterplan

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Unie van Waterschappen presenteren vanmiddag de Handreiking Stedelijk Waterplan. Tijdens het Landelijk Bestuurlijk Overleg Water overhandigt Cor Lamers, voorzitter van de VNG commissie Milieu het eerste exemplaar aan staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Schultz van Haegen. Hiermee wordt het startsein gegeven aan gemeenten en waterschappen om de stedelijke wateropgave in beeld te brengen en waterbeleid af te stemmen.

Deze handreiking geeft uitwerking aan de afspraken over stedelijk waterbeleid die medio 2003 in het Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW) zijn gemaakt. Daarin is opgenomen dat gemeenten, samen met waterschappen voor de eerste helft van 2006 stedelijke waterplannen opstellen. Met deze handreiking hopen VNG en UvW het opstellen van stedelijke waterplannen te stimuleren en faciliteren.

Belangrijk onderdeel van een waterplan is de stedelijke wateropgave. Recente extreme weerssituaties hebben aangetoond dat een goede stedelijke waterhuishouding van groot belang is om wateroverlast te voorkomen. De stedelijke wateropgave beschouwen wij als het maatregelenpakket waarmee wateroverlast in het stedelijk gebied zoveel mogelijk wordt voorkomen. Laagst maatschappelijke kosten is daarbij het uitgangspunt.

Belangrijke voorwaarde voor de VNG die gerealiseerd moet worden voordat gemeenten daadwerkelijk aan de slag kunnen gaan met de stedelijke wateropgave, is de verbreding van het gemeentelijk rioolrecht. Het huidige rioolrecht is een te beperkt instrument om bijvoorbeeld regenwater gescheiden in te zamelen en stedelijke grondwaterproblemen aan te pakken. Dit zijn essentiële onderdelen van de stedelijke wateropgave. Het Kabinet biedt tot op heden geen perspectief op dit verbrede rioolrecht.

Den Haag, 17 mei 2004