Gemeente Dalfsen

17-05-2004

Geen OZB-verhoging voor burgers en sociaal beleid handhaven

B&W Dalfsen: 'Ombuigen is een uitdaging'

Dalfsen - Het college heeft zijn huiswerk af. In juni is de gemeenteraad aan zet. Dan moeten er definitieve keuzes worden gemaakt om de toekomstige tekorten op de gemeentebegroting op te heffen. B&W van Dalfsen beschouwen de ombuigingsoperatie en de consequenties ervan vooral als een uitdaging. Het college kiest voor behoud van koopkracht en ontzien van zwakkeren in de samenleving. OZB-stijgingen zijn voorlopig niet aan de orde. Een dergelijke maatregel komt pas in beeld wanneer het Rijk de geldkraan nog verder dichtdraait.

De Voorjaarsnota, waarin de raad alle ombuigingsvoorstellen krijgt gepresenteerd, draagt de titel "Werk in uitvoering' . Onder het motto 'minder beleid, meer uitvoering', richt het college zich in de komende periode op uitvoering van grote projecten die eerder al in gang gezet zijn. Voorbeelden daarvan zijn het Waterfront en de herziening van het beheer van de sportaccommodaties. Voor nieuw beleid en nieuwe initiatieven is er voorlopig weinig ruimte. Extra aandacht is er voor sociaal beleid. Op het terrein van welzijn tracht het college zoveel mogelijk ruimte te laten voor (vrijwilligers)instellingen.

Beheersbaar houden
Doel van de ombuigingsoperatie is het beheersbaar maken en houden van de begrotingen 2004 tot en met 2008. Bij de start van dit proces was berekend dat Dalfsen circa 765.000,-- minder rijksuitkering uit het gemeentefonds zou krijgen. Inmiddels is duidelijk dat dit bedrag verhoogd moet worden met 235.000,--.
Dalfsen houdt er, afgaande over de berichten over extra bezuinigingen, rekening mee dat deze negatieve ontwikkeling nog enige tijd door zal zetten.

Wel stroomopwaarts
Hoewel het college de prioriteit geeft aan uitvoering is de ruimte voor nieuw beleid, uitbreiding voor bestaand beleid en investeringen niet helemaal dichtgetimmerd. Dalfsen probeert ondanks de ombuigingen wel stroomopwaarts te blijven gaan. Een aantal beleidszaken kunnen dan ook gewoon doorgang vinden, zij het soms in wat afgeslankte vorm. Dat geldt bijvoorbeeld voor het openbaar bibliotheekwerk en het nieuw af te sluiten convenant met de Trefkoele in 2005. De nota peuterspeelzaalbeleid komt geheel tot uitvoering als het aan het college ligt.
Ook investeringen blijven doorgang vinden. In de jaren 2005 tot en met 2007 wordt er jaarlijks ruwweg tussen de drie en 4,3 miljoen geïnvesteerd in onder meer reconstructies, vervanging van materialen, groot onderhoud, inrichten van 30 km en 60 km gebieden, onderwijs, economisch beleid, sport- en recreatievoorzieningen.

Zeilen bijzetten
De hele gemeentelijke organisatie heeft de afgelopen maanden kritisch gekeken naar de eigen budgetten en een karrenvracht aan kleine en grote voorstellen aangeleverd. In totaal is er voor 1,7 miljoen aan ombuigingsvoorstellen aangeleverd. Dit bedrag is hoger dan het bedrag dat werkelijk nodig is om de begroting in evenwicht te brengen. Hiervoor is bewust gekozen om de raad ruimte te geven om keuzes te maken. Als alle ombuigingsvoorstellen doorgevoerd zouden worden zou dat in de jaren 2005-2008 structureel een positief saldo laten zien met bedragen tussen de drie en vier ton. Het college stelt de raad in de Voorjaarsnota voor om uiteindelijk 1,4 miljoen ombuigingen door te voeren.
De voorstellen die ter bespreking voorliggen variëren van besparingen op personeels- en organisatiekosten tot een bedrag van drie ton, besparingen op het beheer van de openbare ruimte tot twee ton tot en met een gewijzigde opzet van de servicepunten in Nieuwleusen en Lemelerveld in 2007 en beëindigen of in afgeslankte vorm voortzetten van taken en werkzaamheden.

Voor wat betreft het personeel geldt, dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen. Wel zal er geschoven worden in de formatie. B&W stellen daarnaast voor om de dienstverlening in Nieuwleusen en Lemelerveld op een goedkopere manier te handhaven. Een eerste gedachte is om de servicepunten onder te brengen bij bestaande organisaties. Het college hecht daarnaast veel waarde aan het handhaven van een trouwlocatie in Nieuwleusen.

Raadsbehandeling
De raad discussieert over de Voorjaarsnota op maandag 7 juni tijdens een gecombineerde commissievergadering Bestuur, Planning & Control en Samenleving. De definitieve besluitvorming vindt plaats in de raadsvergadering van maandag 28 juni. Voorafgaand vindt op 18 mei de (begrotings)technische behandeling van de Voorjaarsnota en alle ombuigingsvoorstellen plaats. In het gemeentelijk informatieblad KernPUNTEN wordt op 2 juni uitvoerig aandacht besteed aan de Voorjaarsnota.