Vlaamse overheid

Vandaag installeert Vlaams minister Patricia Ceysens, bevoegd voor Buitenlands Beleid, officieel de Vlaamse Unesco-commissie. De organisatie krijgt vanaf vandaag een specifiek Vlaamse commissie die de Unesco doelstellingen in Vlaanderen promoot. Unesco is de organisatie van de Verenigde Naties die instaat voor de samenwerking op het gebied van onderwijs, wetenschap en cultuur'. "De Vlaamse Commissie past perfect in het Vlaams buitenlands beleid waarmee we Vlaanderen als een 'District of Creativity' op de kaart willen zetten," aldus minister Ceysens.

Wat is Unesco?

Unesco werkt als een internationaal ideeën laboratorium. Het is het knooppunt van een samenwerking tussen 190 lidstaten op het gebied van onderwijs, wetenschap en communicatie. "En daar wil Vlaanderen zijn creatief kapitaal toe bijdragen en zelf leren uit die samenwerking," aldus minister Ceysens.

Wat doet de Vlaamse Unesco Commissie?

De Commissie streeft ernaar de doelstellingen van de Unesco op het gebied van onderwijs, cultuur, erfgoed, media en wetenschap zo breed mogelijk ingang te doen vinden in Vlaanderen. Ze moet er ook voor zorgen dat Vlaanderen zoveel mogelijk deelneemt aan Unesco programma's.

Daarnaast geeft de Commissie voorlichting in Vlaanderen over de doelstellingen, het programma en werkzaamheden van de Unesco. De Commissie adviseert ook de Vlaamse ministers voor wat hun bevoegdheden betreft advies over verschillende Unesco-beleidsdomeinen.

Stages voor jongeren

"Unesco wordt beschouwd als een prioritaire organisatie voor Vlaanderen" aldus minister Patricia Ceysens. "Daarnaast is Vlaanderen actief via het ter beschikking stellen van expertise, via stagemogelijkheden voor jonge Vlamingen en via de actieve deelname aan de werkzaamheden van de Unesco in verschillende domeinen."

"De oprichting van de Vlaamse Unesco - commissie vormt als het ware het sluitstuk van een vruchtbare samenwerking met deze organisatie" besluit de minister. De 12 leden van de Commissie en drie leden met raadgevende stem beginnen vandaag hun werkzaamheden.

info : Lorin Parys, woordvoerder van
minister Ceysens- tel. (02) 553 12 39 GSM. 0476 45 34 01

e-mail: lorin.parys@vlaanderen.be
michel.debruyne@vlaanderen.be
www.ministerpatriciaceysens.be


---