Gemeente Rotterdam

17 mei 2004

Veiligheidsindex stijgt van 5,6 naar 6,2

Veiligheidsindex 2004: Rotterdam is veiliger

De veiligheidssituatie in Rotterdam is vorig jaar sterk verbeterd. Dat blijkt uit de resultaten van de Veiligheidsindex 2004. Het indexcijfer voor de stad is omhooggegaan van 5,6 in 2002 naar 6,2 in 2003, een flinke verbetering na een periode waarin het veiligheidscijfer vrijwel stabiel bleef. Ook alle deelgemeenten scoren nu hoger op de index. Van de 62 wijken zijn er 40 fors gestegen, het aantal onveilige wijken is gedaald van acht naar vijf. De effecten van de Rotterdamse veiligheidsaanpak zijn nu duidelijk zichtbaar. De Veiligheidsindex 2004 is op 17 mei jl. gepresenteerd door burgemeester Ivo Opstelten en wethouder Veiligheid en Volksgezondheid Marianne van den Anker.

Van de acht wijken die in 2002 nog als onveilig te boek stonden, zijn er vier opgeschoven tot probleemwijk. Het zijn Stadsdriehoek/CS Kwartier, Middelland, Spangen en Oude Noorden. Vier andere wijken zijn nog onveilig: Oude Westen, Cool/Nieuwe Werk/Dijkzigt, Tarwewijk en Zuidplein. Hillesluis komt daar als vijfde bij. De Veiligheidsindex geeft met een cijfer van 1 tot 10 aan hoe het met de veiligheid in Rotterdam is gesteld. Rotterdam als stad laat met een score van 6,2 de categorie 'bedreigd' achter zich. De stad zit nu in de categorie 'aandacht', de op één na veiligste categorie.

Zichtbare maatregelen zoals meer toezicht op straat, preventief fouilleren en het controleren van panden met interventieteams hebben duidelijk effect. Dat uit zich in dalende criminaliteitscijfers en een groter gevoel van veiligheid bij de bewoners. Ook de uitvoering door deelgemeenten van de wijkveiligheidsactieprogramma's, waarin staat wat er in de wijken wordt gedaan om de veiligheid te verbeteren, hebben een positief effect op het bewonersoordeel. Rotterdammers oordeelden sinds de start van de metingen in 1998 steeds negatiever over de eigen leefomgeving. In 2003 heeft zich echter een trendbreuk voorgedaan. Nu geeft driekwart van de Rotterdammers (74%) aan tevreden te zijn met de eigen omgeving, in 2002 was dit nog 68%. De tevredenheid over het functioneren van de politie steeg van 32% in 2002 naar 49% in 2003.

De Veiligheidsindex Rotterdam is in 2002 voor het eerst verschenen. De index is samengesteld uit de feitelijke criminaliteitscijfers uit de registraties van politie, brandweer, Roteb en Stadstoezicht en uit een enquête onder ruim 12.000 Rotterdammers. De index telt vijf categorieën: onveilig, probleem, bedreigd, aandacht en veilig.

Ook bij de deelgemeenten is een stijgende lijn te zien. In alle deelgemeenten is de veiligheids

score -soms fors- toegenomen. Een opvallende stijger is het Oude Noorden. Deze wijk steeg van 3,0 tot 4,1. Gerichte inzet op het gebied van jeugd, schoon en heel en drugsoverlast werpt hier zijn vruchten af. Slechts één wijk daalde flink op de index, van 8,2 naar 7,6. Dat is Heijplaat, als gevolg van meer overlast door groepen jongeren, toegenomen drugsoverlast en vandalisme. De bestrijding van de grote stedelijke problemen drugsoverlast, jeugdoverlast en geweld laat ook goede resultaten zien. Opvallend is dat in gebieden met de meeste drugsoverlast (Centrum en Delfshaven) minder meldingen van overlast zijn geweest. De bewoners constateren op dit punt ook een grote vooruitgang.

Er is veel gedaan om het openbaar vervoer veiliger te maken. Zoals conducteurs op alle trams, ingangscontroles en toegangspoortjes in metrostations en cameratoezicht in stations, trams, metro's en bussen. Resultaat is een forse vemindering van het zwartrijden, van ca. 20% in 2002 tot 2% in 2003 in de tram en van 15% tot 6,6% in de metro.