Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Donderdag 27 mei:

Werkconferentie Ouderenbeleid Barendrecht

BARENDRECHT (maandag 17 mei 2004) - De gemeente Barendrecht organiseert donderdag 27 mei aanstaande een werkconferentie over het gemeentelijk ouderenbeleid. De werkconferentie wordt gehouden in gebouw Waterpoort (Middeldijkerplein 9) en duurt van 9.00 tot 13.00 uur. De werkconferentie is één van de eerste stappen op weg naar een nieuwe ouderennota. Alle organisaties en instellingen die te maken hebben met het Barendrechtse ouderenbeleid, hebben inmiddels een uitnodiging ontvangen, maar de gemeente wil ook graag inbreng van de doelgroep zelf. Daarom zijn ook Barendrechtse 55+'ers welkom op de werkconferentie. Aanmelden kan bij Jeanette Kooiman van de gemeente Barendrecht: j.kooiman@barendrecht.nl of (0180) 698 266. Gezien de capaciteit van de zaal en de balans tussen de deelnemers is er een gelimiteerd aantal beschikbare plaatsen.

Het is de bedoeling dat de Barendrechtse ouderennota in de loop van dit jaar wordt afgerond. In de nieuwe nota zal de gemeente aangegeven hoe het ouderenbeleid er de komende jaren gaat uitzien. Daarbij streeft de gemeente naar een samenhangende visie en gezamenlijke verantwoordelijkheid in het beleid ten aanzien van ouderen. Bovendien moet de nota ouderenbeleid inzicht geven in de mogelijkheden voor een integraal ouderenbeleid en het gewenste en realistisch haalbare voorzieningenniveau in de gemeente Barendrecht.

Praktijkdeskundigen
Tijdens de werkconferentie is het de bedoeling om van gedachten te wisselen over onder meer de huidige situatie en mogelijke verbeteringskansen. De input van 55+'ers en praktijkdeskundigen is daarbij zeer belangrijk, omdat zij uit de praktijk weten hoe de huidige situatie is en wat de knelpunten zijn. Overigens wordt de werkconferentie zo breed mogelijk ingezet. Daarom zijn behalve ouderenorganisaties ook diverse andere instellingen uitgenodigd zoals woningcorporaties, welzijnsinstellingen, politie, GGD, zorgverzekeraars, zorgaanbieders, maatschappelijk werk en vertegenwoordigers van de brede school. Direct of indirect kunnen zij bijdragen aan een weloverwogen ouderenbeleid. Tijdens de conferentie is er een algemeen deel en vervolgens zijn er twee workshops met de volgende onderwerpen:

. Bevorderen van sociale cohesie: Hoe is sociale cohesie in de directe woonomgeving te bevorderen? Welke rol kunnen ouderen spelen in de Barendrechtse samenleving? Aan welke specifieke eisen moet worden tegemoet gekomen om de sociale cohesie waar te maken. . De gevolgen van extramuralisering: De gemeenteraad heeft aangegeven dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis moeten kunnen wonen. Maar, door het langer thuis wonen vereenzamen met name de 75+'ers. Wat is er aan te doen om deze vereenzaming te voorkomen?

Zo veel mogelijk van de bevindingen van de Werkconferentie worden door de gemeente meegenomen in de nieuwe ouderennota.

Noot voor de pers,

Gemeente Barendrecht