Ministerie van Defensie


---


---

Zilver voor Huizinga bij EK Judo

17-5-2004 9:45:00

Eerste luitenant Mark Huizinga heeft zondag (16 mei) bij het Europees kampioenschap judo de zilveren medaille gehaald in de gewichtsklasse tot 90 kilo. De luchtmachtofficier moest in de finale tegen de Italiaan Lapre zijn meerdere erkennen. Bij winst had Huizinga, die werkt bij de Staf Tactische Luchtmacht in Den Haag, voor de vijfde keer een gouden medaille bij een Europees kampioenschap behaald.

De aanloop naar de tweede stek begon zondag op indrukwekkende wijze. In de eerste ronde was het EK voor de Hongaar Gergo Rajcsanyi al na 16 seconden voorbij. Huizinga scoorde met zijn handelsmerk, een ippon. In de twee ronde stond de luchtmachtofficier de volle vijf minuten op de mat. Uiteindelijk was een koka tegen de Fransman Frederic Demontfaucon voldoende voor een plek in de halve eindstrijd. Ook deze duurde de volledige vijf minuten. Aan het eind stond Huizinga dank zij een koka en twee yukos ruim voor. In de eindstrijd ontmoette Mark Huizinga de Italiaan Fransesco Lapre. Ondanks twee kokas trok de Italiaan aan het langste eind.

De zilveren medaille van Huizinga leidt tot de volgende erelijst voor de luchtmachter bij Europese kampioenschappen sinds 1994: 4x goud, 2x zilver en 4x brons. Alleen in 1995 was er geen medaille voor de Olympisch Kampioen van Sidney.